Successos

Desestimen arxivar el cas del Parc Central de Tarragona

L'assumpte fa quinze anys que està en fase d'instrucció a l'Audiència, on el 1996 va passar a mans de la fiscalia anticorrupció

S'ha intentat seguir el rastre dels diners de la compravenda del solar on hi ha el centre comercial

Quinze anys d'una ins­trucció de la qual encara no es divisa el punt final. Aquest, sor­pre­nent­ment, és el dila­tat temps que fa que s'inves­tiga el supo­sat escàndol urbanístic entorn de la com­pra­venda dels ter­renys on actu­al­ment hi ha el cen­tre comer­cial Parc Cen­tral de Tar­ra­gona, situat a l'avin­guda Vidal i Bar­ra­quer. La inne­ga­ble len­ti­tud judi­cial que arros­sega l'assumpte va fer, fins i tot, que a final del mes de gener pas­sat la fis­cal anti­cor­rupció de l'Audiència que porta el cas, María José Osuna, sol·licités a la jut­gessa que l'ins­tru­eix que dic­ta­minés si l'arxi­vava o si, per con­tra, el feia arri­bar a judici, tal com reclama Osuna. Segons ha pogut saber aquest diari, al final a aquesta inves­ti­gació s'hi suma un nou capítol, ja que la jut­gessa ha deses­ti­mat el sobreseïment que recla­ma­ven els impu­tats i, per tant, la via penal con­ti­nua oberta. De fet, si no hagués estat així, la fis­cal ja va adver­tir que hau­ria pre­sen­tat un recurs en con­tra perquè con­si­dera que dar­rere l'ope­ració empre­sa­rial que van dur a terme pre­sump­ta­ment els acu­sats “hi ha sufi­ci­ents indi­cis de delicte”. Com a con­seqüència d'aquesta decisió, l'advo­cat de la defensa d'un dels pro­ces­sats va pre­sen­tar un recurs, al qual també s'han adhe­rit almenys dues de les altres parts deman­da­des.

Un llarg recor­re­gut

Per situar-se en l'inici d'aquest enre­ves­sat procés mig cai­gut en l'oblit, cal retro­ce­dir fins al 1991, quan l'empresa Mets­port SL va com­prar a dife­rents pro­pi­e­ta­ris els ter­renys on es va aixe­car poste­ri­or­ment el com­plex comer­cial. D'aquesta com­pa­nyia, que més tard es va dis­sol­dre, en for­ma­ven part els empre­sa­ris Miquel Colas i Lluís Car­bo­nell Figue­ras, que van rea­lit­zar l'adqui­sició dels ter­renys jun­ta­ment amb la soci­e­tat Taràntula Begeer: una com­pa­nyia fan­tasma holan­desa en què cons­tava un admi­nis­tra­dor únic. Tots ells hau­rien acon­se­guit els solars per un total de 3,3 mili­ons d'euros –és a dir, per ni més ni menys que 545 mili­ons de les anti­gues pes­se­tes–. El que resulta sos­pitós segons el minis­teri públic és que dos anys després se'n van des­pen­dre i els van ven­dre al grup que havia d'edi­fi­car el Parc Cen­tral, per més del doble de capi­tal –8 mili­ons d'euros–. A par­tir d'aquest sob­tat canvi de mans, que va anar lli­gat a un claríssim guany, el 1995 la fis­ca­lia va sol·lici­tar que es reo­bris­sin unes diligències que s'havien incoat un any abans, quan va aparèixer als mit­jans un bom­bar­deig de notícies que posa­ven en dubte la com­pra­venda i qua­li­fi­ca­ven el negoci del “major escàndol urbanístic de la història de la ciu­tat”. Es va detec­tar, a més, que s'havia per­dut el ras­tre de l'impor­tant botí i, per aquest motiu, el minis­teri públic ha inten­tat tro­bar-ne el para­dor fins en nou països dife­rents.

Ja el 1996, la inda­gació es va tras­lla­dar a la fis­ca­lia anti­cor­rupció de Tar­ra­gona, que va ini­ciar una inves­ti­gació per dis­si­par si s'havien produït delic­tes de frau fis­cal, sub­orn i tràfic d'influències en la requa­li­fi­cació de la finca i la con­cessió de les llicències per part del con­sis­tori. La fis­ca­lia, de fet, vol demos­trar que l'ope­ració va repor­tar un bene­fici per a càrrecs públics que eren a l'Ajun­ta­ment, que lla­vors gover­nava Joan Miquel Nadal (CiU).

Com a punt clau, Mets­port SL va ven­dre els ter­renys a Eros­mer Valen­cia SA, que eren els pro­mo­tors del cen­tre comer­cial. De les parts per acla­rir, entre les dues com­pa­nyies hi va fer de mit­jan­cera la soci­e­tat Las Pie­les de España S A, que va obte­nir una comissió d'1,2 mili­ons d'euros i una altra d'1,5 que va sufra­gar la cons­truc­tora Car­bo­nell Figue­ras SA per mirar d'encar­re­gar-se de l'edi­fi­cació –al final, aquesta empresa no va cons­truir el com­plex però, segons la inves­ti­gació judi­cial, no va exi­gir recu­pe­rar els diners–. Amb tot, per aquest cas con­ti­nuen impu­tats l'exre­gi­dor d'Urba­nisme del con­sis­tori tar­ra­goní Àngel Fernández, els empre­sa­ris Lluís Car­bo­nell i Miquel Colas, i mem­bres d'Eros­mer Valen­cia i de Las Pie­les de España.

LA XIFRA

8
milions d'euros
és la quantitat que van pagar els promotors del centre per adquirir els terrenys on està situat.

LA DATA

1995
és l'any en què la fiscalia va obrir unes diligències del 1994, quan ja es parlava d'escàndol urbanístic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.