Programació La 2

Divendres, 3 desembre de 2021
06.00
Para todos La 2
Durant la pandèmia provocada per la Covid-19 ha crescut l'interès per la lectura. Es nota que la població llegeix més, i amb això han ressorgit les llibreries, que en la seva majoria n'han sortit reforçades. El programa es fixa en aquestes llibreries noves, les visita i els pregunta com els va. Més tard, per conèixer una mica més les reivindicacions i els assoliments d'un col·lectiu conegut per l'acrònim LGTBI+, Montse Elías entrevista Francisco Javier Rebollero, de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més. Posteriorment, l'espai viatja a l'Índia per descobrir la Foundation for Ecological Security, que treballa per a la restauració ecològica i la conservació dels recursos terrestres i hídrics del país. Finalment, es visita la Fundació CERMI Dones per conèixer la seva feina amb dones discapacitades.
Altres
Durada: 30'
06.30
That's English
Programa d'aprenentatge de l'anglès.
Altres
Durada: 25'
06.55
La 2 express
Espai que informa de l'actualitat.
Informatius
Durada: 5'
07.00
Escala humana
Kilómetro cero
Al principi, els materials amb els quals es construïa eren els que es podien trobar més a prop. Amb els anys, la tecnologia va permetre experimentar amb materials més sofisticats, però la crisi mediambiental i l'excés de consum de recursos naturals ho han canviat tot. Núria Moliner aprofundeix en el tema amb Àngels Castellarnau, una arquitecta experta en bioconstrucció, i visita a Mallorca les obres d'uns habitatges socials fets amb la pedra autòctona de Marés.
Altres
Durada: 30'
07.30
Inglés online TVE
Curs d'anglès per a hispanoparlants.
Altres
Durada: 25'
07.55
La 2 express
Espai que informa de l'actualitat.
Informatius
Durada: 10'
08.05
Sobreviviendo a pendientes mortales: los seraus de
El serau japonès és el mamífer ungulat que regna a les muntanyes Hakusan del Japó. Les seves potes extraordinàries, cadascuna amb quatre peülles molt adaptades, són el secret del seu èxit. La seva peculiaritat l'ha portat a ser nomenat Monument Natural Especial pel govern japonès.
Documentals
Durada: 50'
08.55
¡Qué animal!
Comunicación
El programa s'endinsa en la percepció del so en els éssers vius. El mapa sonor del planeta està interrelacionat i contribueix a mantenir un equilibri biològic, que s'ha vist alterat pels humans. Per entendre-ho, l'espai parla amb Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústicas de la UPC. A més, Evelyn Segura revela les espècies amb la capacitat comunicativa més avançada del planeta. Els lloros, per exemple, tenen el cervell especialment adaptat al so i articulen la llengua per vocalitzar. Finalmen, s'analitza el cant de les balenes geperudes, que arriba a sentir-se a més de 30 quilòmetres de distància.
Documentals
Durada: 35'
09.30
Aquí hay trabajo
Programa divulgatiu que analitza temes relacionats amb el món laboral i empresarial.
Altres
Durada: 25'
09.55
UNED
Programa de la Universitat Nacional d'Educació a Distància.
Altres
Durada: 55'
10.50
La 2 express
Espai que informa de l'actualitat.
Informatius
Durada: 10'
11.00
El cardenal Cisneros
Cisneros, que va ser un polític honest i compromès, és considerat pels historiadors l'estadista més important d'Espanya. El documental indaga en la seva tasca de reformador religiós, el seu interès per la cultura i la seva gran tasca política durant les seves dues regències.
Documentals
Durada: 95'
12.35
Mañanas de cine: Alambradas de violencia
El caçador de recompenses Django està buscant Trevor Northon, el cap d'una banda que acaba de donar un cop al banc d'Abilene. Per despistar-lo, el bandit es fa passar per un granger a Montana.
Pel·lícules
Durada: 80'
13.55
Monumentos sagrados
Iglesias, la búsqueda de la luz
Després de segles de prohibició, el cristianisme es va trobar amb la necessitat de construir edificis adaptats per al seu culte. Des de Jerusalem fins a la Muntanya Saint-Michel, des de Florència fins a Moscou, passant per Chartres, l'estil dels monuments s'ha anat renovant alhora que ho ha fet el cristianisme.
Documentals
Durada: 55'
14.50
Magnífico Magreb
Marruecos
Un viatge pel Marroc per recórrer els seus paisatges i conèixer la seva gent, els seus desitjos i els seus somnis. El principal destí és Marrakesh , la metròpoli del regne, una ciutat formada per antigues cases àrabs, jardins encantats i socs i places fascinants.
Documentals
Durada: 55'
15.45
Saber y ganar
Concurs diari en què els dos participants han de demostrar els seus coneixements i la seva agilitat mental a l'hora de contestar un autèntic bombardeig de preguntes.
Altres
Durada: 45'
16.30
Grandes documentales
Inclou Primates: Protección i El corazón salvaje de los Países Bajos
Documentals
Durada: 95'
18.05
El escarabajo verde
Volando hacia el cambio
El programa analitza aquesta setmana el futur de l'aviació i s'endinsa en els projectes d'ampliació d'aeroports de Barcelona i Madrid. El reportatge dona veu a diferents organitzacions i empreses relacionades amb l'aviació i reflexiona sobre el futur d'aquest mitjà de transport que, de moment, és el que més emissions allibera a l'atmosfera.
Altres
Durada: 35'
18.40
Origen
Alcachofa
La Comunitat Valenciana produeix part de les carxofes que es comercialitzen a Espanya. De Benicarló a València, passant per Catarroja, el programa coneix diverses persones vinculades a la carxofa: un horticultor, una cuinera, un tècnic i una conservera, que conformen la radiografia perfecta d'aquesta hortalissa.
Altres
Durada: 25'
19.05
Viaje al pasado de las ciudades
Shanghái, el puente de China al mundo
El Jason visita el centre financer de la Xina, Xangai. A través de l'evolució arquitectònica dels gratacels financers, aprèn com aquesta ciutat dona testimoni de les ambicions infinites d'un país.
Documentals
Durada: 25'
19.30
Los conciertos de La 2
ORTVE por La Palma. Des del Teatre Monumental, en directe, concert solidari per als damnificats pel volcà de La Palma amb l'Orquestra Simfònica RTVE i dirigit per Ignacio García Vidal.
Altres
Durada: 70'
20.40
Jara y sedal
Recuerdos de otoño
En aquest capítol s'acompanya un grup de caçadors bascos en una jornada de caça de la becada a la serra de la Demanda. Aquests caçadors expliquen les seves experiències caçant aquest esquiu ocell.
Altres
Durada: 30'
21.10
Días de cine
Espai dedicat a l'actualitat cinematogràfica.
Altres
Durada: 30'
21.40
Lo mejor de evasión campestre
Dorset
L'atractiu més gran de Dorset és el seu espectacular litoral de 150 quilòmetres. Als britànics els agrada tant el mar, que estan disposats a pagar una mica més per qualsevol casa des de la qual es vegi, encara que només sigui una mica, el mar. A més, en aquest comtat cada any se celebra la setmana del llegat cultural.
Documentals
Durada: 30'
22.10
Historia de nuestro cine: ¿Quién puede matar a un
Els nens d'una illa de la Mediterrània han patit una mutació genètica que els indueix a eliminar els adults.
Pel·lícules
Durada: 95'
23.45
Historia de nuestro cine: Tras el cristal
Durant la Segona Guerra Mundial, el doctor Klaus va torturar, assassinar i abusar de multitud de nens als camps de concentració nazis. Acabada la guerra, un intent de suïcidi l'obliga a romandre connectat a un pulmó d'acer, ajudat només per la seva dona, la Griselda, i la seva filla, la Rena. L'aparició d'un jove que s'ofereix per cuidar-lo estableix entre tots dos una sòrdida relació basada en el desig, la venjança i la fascinació del mal.
Pel·lícules
Durada: 150'
02.15
Las noches del Monumental
Clásicos españoles y argentinos
L'Orquestra i Cor de RTVE, juntament amb artistes de reconegut prestigi, omplen les nits de clàssic, jazz, flamenc, cobla i modern.
Altres
Durada: 65'
03.20
Documenta2
Inclou Constructores de imperios: Imperios Islámicos: Otomano, Mogoles y Omeya: L'islam va néixer al desert d'Aràbia al segle VII. En 200 anys, la religió s'havia estès per tot l'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica i gairebé tota la península Ibèrica. El programa explora deu llocs que van fer història mentre traça l'ascens i la caiguda d'aquests grans imperis.
Documentals
Durada: 55'
04.15
Construcciones imposibles
La casa del lago en el acantilado
Charlie Luxton i Aidan Keane coneixen famílies ambicioses que estan construint cases innovadores a mesura en alguns dels llocs més remots i desafiadors del Regne Unit.
Documentals
Durada: 45'
05.00
Viaje al pasado de las ciudades
Inclou Calcuta: el legado de la India británica i Amritsar: la tierra de los sijes: El Jason visita Amritsar, el centre espiritual del sikhisme a l'estat de Punyab, al nord-oest de l'Índia. Allà visita el lloc de culte més sagrat de la ciutat, el Temple Daurat, i aprèn sobre la vida del fundador del sikhisme, Guru Nanak, a través dels frescos de les parets i l'arquitectura.
Documentals
Durada: 45'
05.45
El cerebro de Caín
Diversos experts, entre els quals hi ha científics de prestigi, antropòlegs, criminòlegs i psicòlegs, analitzen les claus dels comportaments violents en l'ésser humà i la seva evolució.
Documentals
Durada: 15'