Medi ambient

FRANCESC SIMÓ

PRESIDENT DE GREENPEACE A L’ESTAT ESPANYOL

“Contra el canvi climàtic, no hi ha una solució màgica”

El president de Greenpeace diu que treballen fonamentalment per frenar el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat, que són els elements que ens permetran mesurar l’estat de salut del planeta

“Els estats de la UE no han fet els deures i ara ja no tenim més temps; mantenir l’espoli mediambiental ens porta a la destrucció absoluta”

CAPTURA D’IMATGES
Té 68 anys. Bona part de la seva vida la va dedicar al fotoperiodisme. Ho va fer a Efe, al Diari de Barcelona i a Mundo Deportivo. L’any 92 va ser director de fotografia dels Jocs Olímpics de Barcelona, i va ser professor de fotoperiodisme i fotografia esportiva a la Universitat Politècnica de Barcelona. Després va fer un canvi de vida i va descobrir l’agricultura regenerativa en primera persona, des del seu hort. I és al Penedès, on també encapçala una lluita per una transició energètica més justa tant per al ciutadà com per al planeta.

És soci de Greenpeace des de fa 35 anys i forma part de la junta de l’entitat des del 2018.

En el context actual de canvi climàtic sever, quines són les prioritats de Greenpeace?
El nostre objectiu principal, ara, és fer entendre que ha arribat un moment en què ja no podem delegar l’acció en tercers. Hem de ser capaços de fer que tothom actuï, sabent que les accions personals són imprescindibles, però insuficients, i que necessitem generar moviments per fer més pressió al món econòmic, polític i social. L’embrió de Greenpeace als anys setanta ja va ser l’inconformisme envers un context que no ens agradava: desaparició de balenes, proves amb bombes nuclears...
En què ha canviat l’escenari?
Als anys setanta parlàvem de preservar el futur i ara hem de parlar de preservar el present.
Quines són les grans línies de treball?
La lluita per frenar el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, que són els dos elements clau que ens permeten mesurar l’estat de salut del planeta... Hem de pensar que, com a humans, tenim dret a viure en un entorn social i mediambientalment saludable, i això vol dir que tenim dret a gaudir d’aire i aigua nets, a un habitatge digne, a garantir que ningú queda enrere per motius econòmics... Ho podem garantir ara?
Parlen de la necessitat d’incloure una mirada ecofeminista en la resolució de l’actual crisi climàtica, econòmica i social.
Sí. Perquè qui està patint les conseqüències del canvi climàtic de manera més severa són, precisament, societats que no han tingut res a veure amb el model econòmic que ha provocat el context actual. I, dins d’aquestes societats, qui ho està patint més són les dones, que pateixen la injustícia d’un món pensat pels homes i per als homes, quan elles, molt sovint, són la clau per a la transformació cap a noves formes de vida.
Com es pot avançar en aquest sentit?
A Greenpeace estàvem acostumats que fèiem una acció i obteníem un rèdit més o menys immediat, perquè les nostres accions eren per generar consciència i, normalment, tenien impacte als mitjans de comunicació. Però ara nosaltres també ens hem hagut d’adaptar a la nova situació. Necessitem anar a l’arrel i ser un espai de negociació per millorar el context. No volem ser només un espai de denúncia constant; volem ser una eina per posar solucions a l’abast de la societat. Treballem amb investigadors i volem posar aquest coneixement a l’abast de la població per capgirar la situació actual.
Això vol dir negociar amb aquells que han provocat la situació actual?
Sí. Negociar amb qui calgui. En la societat actual, tenim una visió massa antropomòrfica del món i és urgent que ens adonem que cada cop que desapareix un espai natural reduïm la capacitat de defensa del planeta davant del canvi climàtic. I això és només un exemple. No podem perdre espais naturals, no podem permetre el despoblament del món rural, no podem permetre el creixement de les macrogranges, no podem permetre que continuï la sobreexplotació dels aqüífers, perquè tot conflueix, i permetent aquestes accions estem contribuint a l’enverinament global.
Un dels grans problemes que denuncia Greenpeace és el negoci del plàstic...
A l’Estat espanyol els grans productors d’envasos i plàstic, que cobren per vendre als consumidors aquests envasos, estan associats a una empresa que es diu Ecoembes, que alhora cobra per retirar els envasos que els seus socis escampen. I els retiren i reciclen tan bé que tenim els mars i els espais naturals plens d’envasos i plàstics per tot arreu. I, de tant en tant, assistim a incendis espontanis de materials plàstics... És un desastre!
Com interpreten la decisió de la UE respecte al gas o les nuclears en el procés de transició energètica?
És una trampa. No han fet els deures i ara ja no tenim més temps. Fa quinze anys, Greenpeace ja va dir que la transició energètica era possible i ara veiem que ho és, però veient la urgència es vol aplicar mitjançant el model de gestió del passat, en què les grans empreses són les úniques que en surten beneficiades. Com que no han treballat quan ho havien de fer, ara ens volen fer acceptar el gas i l’energia nuclear com a energies netes, transgredint els compromisos presos.
Continua manant l’economia per sobre dels interessos mediambientals o socials?
Sí, mana l’economia, malgrat que cada vegada és més clar que necessitem un canvi sistèmic. Mantenir l’espoli mediambiental ens porta a la destrucció absoluta. Per això, des de Greenpeace treballem per garantir una transició energètica justa. Ara ja no podem esperar una solució en l’últim moment. Contra el canvi climàtic, no hi ha una solució màgica. L’única sortida és un canvi de dinàmiques de poder que permeti desbancar el sistema econòmic productiu i provoqui un canvi en el sistema de valors. Només així podrem aspirar a millorar una mica la situació: sequeres, incendis, tempestes, contaminació, és tot caòtic! Però no podem ser pessimistes. Hem de continuar lluitant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.