Medi ambient

Recerca

alimentació

El Delta és el lloc òptim per al cultiu industrial d’algues

Ho determina un estudi encarregat pel govern i la FAO per l’alt nivell de nutrients que proporcionen les muscleres

També apunta a l’Ametlla de Mar i Roses per l’aqüicultura existent

El delta de l’Ebre és el lloc més òptim del país per desen­vo­lu­par un cul­tiu indus­trial d’algues perquè aquests orga­nis­mes es podrien nodrir de l’alt nivell de nutri­ents que pro­por­ci­o­nen a l’aigua els excre­ments dels mol·luscs que es cul­ti­ven a les badies del­tai­ques. L’Amet­lla de Mar i Roses són altres punts ido­nis perquè, en aquest cas, els nutri­ents per al crei­xe­ment de les algues els sub­mi­nis­tra­rien els excre­ments dels pei­xos que s’hi crien amb fina­li­tats ali­mentàries – a l’Amet­lla de Mar, tonyina, orada i llo­barro; i, a Roses, llo­barro.

El Delta és el lloc més òptim perquè, a més de tenir garan­tit el sub­mi­nis­tra­ment de nutri­ents per les mus­cle­res, les con­di­ci­ons hidrotèrmi­ques i la tem­pe­ra­tura de l’aigua a les desem­bo­ca­du­res de l’Ebre són les més idònies. És la con­clusió de l’estudi encar­re­gat pel depar­ta­ment d’Acció Climàtica del Govern de la Gene­ra­li­tat i per la Comissió Gene­ral de Pesca per al Medi­ter­rani de l’Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des per a l’Ali­men­tació i l’Agri­cul­tura (FAO).

Pre­sen­tat ahir a la Ràpita i ela­bo­rat pel científic espe­ci­a­lista en algues de la Uni­ver­si­tat de la Coru­nya, Javier Cre­ma­des, con­clou que s’hi podria cul­ti­var algues en quan­ti­tats indus­tri­als perquè, a més dels excre­ments de les mus­cle­res, les aigües del Delta són riques en altres nutri­ents que no arri­ben a ser apro­fi­tats pel fitoplàncton exis­tent.

Micro­al­gues i macro­al­gues

Les badies del delta ebrenc són un “esce­nari modèlic” per com­bi­nar la pro­ducció natu­ral de micro­al­gues, el cul­tiu de mol·lus­cos bival­ves i la poste­rior pro­ducció de macro­al­gues.

A més de pro­duir de manera “molt efec­tiva” ali­ments salu­da­bles rics en nutri­ents i com­po­nents bio­ac­tius, l’aqüicul­tura d’algues té un impacte ambi­en­tal posi­tiu perquè con­tri­bu­eix a res­tau­rar eco­sis­te­mes cos­ta­ners degra­dats. De fet, amb la seva nutrició les algues actuen com a fil­tres biològics dels resi­dus de l’acti­vi­tat aqüícola.

L’impuls d’aquest cul­tiu és un dels objec­tius de la FAO i de la UE per pro­moure una indústria d’algues sos­te­ni­ble a la mar Medi­terrània. Això, però, també reque­reix un canvi de para­digma de la indústria aqüícola actual per tal de con­ver­tir-la en un sec­tor sos­te­ni­ble ambi­en­tal­ment i soci­o­e­conòmica. En la jor­nada espe­ci­a­lit­zada d’ahir també es van pre­sen­tar els usos gas­tronòmics de les algues, exem­ples indus­tri­als d’altres països medi­ter­ra­nis, així com les experiències de gran­ges de micro­al­gues exis­tents a Alme­nar i Tar­ra­gona. També l’alt nivell de proteïnes i la funció d’embor­nal de CO2 que tenen les algues.

Aliment, farmàcia i medicina

L’estudi també proposa cultivar vuit espècies d’algues de tres gèneres considerades les més idònies per al litoral català. L’interès comercial de les espècies de Gracilaria és principalment l’obtenció d’agar, la substància gelatinosa provinent de les algues que s’utilitza fonamentalment com a additiu en la indústria alimentària. Riques en proteïna, les seves qualitats organolèptiques també són utilitzades per a consum humà i d’espècies aqüícoles. El gènere còdium és al centre de la investigació en aplicacions farmacològiques i el tercer gènere d’algues, ulva, s’utilitza sobretot per al consum alimentari humà i animal, però la recerca ja reconeix les seves aplicacions en medicina regenerativa perquè té propietats antivirals, antioxidants, anticoagulants i anticanceroses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia