Medi ambient

climatologia

La Catalunya semiàrida guanya terreny en 30 anys

L’Atles Climàtic de Catalunya 1991-2020 constata alguna precipitació mitjana inferior als 350 mm. que no consta fins al 1990

La temperatura mitjana de 17,9ºC a Barcelona evidencia l’efecte urbà d’”illa de calor”

“La pujada de la tem­pe­ra­tura a Cata­lu­nya, fruit de l’escal­fa­ment glo­bal i del propi de la conca de la Medi­terrània, és un fet incon­tes­ta­ble”, s’afirma en l’Atles Climàtic de Cata­lu­nya 1991-2020 que han ela­bo­rat Mercè Bar­no­las, Marc Pro­hom, Aleix Serra i Javier Martín-Vide i que acaba de publi­car el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya (SMC). L’incre­ment de tem­pe­ra­tura el demos­tren les anàlisis de les diver­ses sèries de dades més llar­gues com les dels obser­va­to­ris Fabra i de l’Ebre o les recons­truïdes de Bar­ce­lona.

En l’atles ter­momètric s’observa bé “el pol càlid urbà” de la conur­bació de Bar­ce­lona però també del Camp de Tar­ra­gona. Per exem­ple, l’estació mete­o­rològica del Raval de Bar­ce­lona –que no exis­tia en l’ela­bo­ració de l’ante­rior Atles Climàtic 1961-1990– evi­den­cia l’efecte urbà d’ “illa de calor” amb 17,9ºC de tem­pe­ra­tura mit­jana anual. La mit­jana anual cata­lana és de 13,1ºC, “no molt infe­rior a la mit­jana pla­netària” de 15ºC. La més ele­vada (18,4ºC) es regis­tra a Roque­tes, a l’Obser­va­tori de l’Ebre. Per con­tra, l’estació amb la tem­pe­ra­tura mit­jana més baixa del tren­tenni és Boí (2,1ºC ), l’estació situ­ada a més alti­tud del país (2.535 m.) L’alti­tud, expli­quen els autors, és el fac­tor prin­ci­pal que explica la dis­tri­bució ter­ri­to­rial de tem­pe­ra­tura, també les mit­ja­nes.

Tres Cata­lu­nyes

Pel que fa a les pre­ci­pi­ta­ci­ons, la mit­jana anual gai­rebé es mul­ti­plica per cinc en el lloc més plujós res­pecte del més sec (1.563,3 mm. a Espot i 323,6 mm. a Riba-roja).

Si es con­si­de­ren els 700 mm. de mit­jana anual com a llin­dar entre la Cata­lu­nya humida i la seca, tenim que el 62% del país cor­res­pon a la segona però els autors pro­po­sen una divisió plu­viomètrica en tres zones. La Cata­lu­nya humida (38% del ter­ri­tori) cor­res­pon al Piri­neu i Pre­pi­ri­neu però regis­tra valors molt dis­pars, amb “ombres plu­viomètri­ques” com les valls del Segre a l’Alt Urgell i la Cer­da­nya o el curs alt de la Noguera Palla­resa. Algu­nes de les esta­ci­ons que toquen al Segre regis­tren menys de 600 mm. anu­als, una mit­jana com­pa­ra­ble a la del lito­ral bar­ce­loní. Des del Piri­neu, seguint la Ser­ra­lada Trans­ver­sal, els valors supe­ri­ors als 700 mm. arri­ben al Mont­seny i apun­ten fins i tot cap al Mont­ne­gre. La Cata­lu­nya humida, però, també té al sud del país els Ports, que arri­ben a superar els 1.100 mm.

A l’altre extrem, la Cata­lu­nya semiàrida que no supera els 400 mm. és un tri­an­gle amb un vèrtex a l’oest de la Segarra, un altre el sud de la Noguera i el ter­cer el nord de la Terra Alta. Inclou gai­rebé tot el Segrià i el Pla d’Urgell. Un tri­an­gle que, pro­lon­gant-se cap a l’Aragó, con­forma una de les àrees més àrides de la Península Ibèrica.

Menys pluja que al món

Entre la humida i la semiàrida, la Cata­lu­nya seca ocupa un 52% del ter­ri­tori i rep mit­ja­nes anu­als entre 400 i 700 mm. La pre­ci­pi­tació mit­jana a Cata­lu­nya és de 680 mm., poc més que la mit­jana espa­nyola (640) però molt menys que la mit­jana pla­netària (supe­rior als 1.000 mm.)

El nou atles tem­po­ral té força simi­li­tud amb l’Atles Climàtic 1961-1990, també amb tres àrees plu­viomètri­ques dife­ren­ci­a­des. Evi­dent­ment no han can­viat els fac­tors cli­ma­ti­co­ge­ogràfics però sí els atmosfèrics rela­ci­o­nats amb l’escal­fa­ment pla­ne­tari. És cert que en bona part del país no es poden deter­mi­nar can­vis sig­ni­fi­ca­tius però la com­pa­ra­tiva d’ambdós tren­ten­nis sí que per­met cons­ta­tar, segons els autors, una “lleu­gera ampli­ació de la superfície semiàrida” així com l’apa­rició d’alguna mit­jana de pluja infe­rior als 350 mm. anu­als que no es van regis­trar entre 1961 i 1990.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.