Medi ambient

Medi ambient

Projecte al Parc de l’Alt Pirineu sobre l’adaptació de la ramaderia extensiva al canvi climàtic

Sota el nom de REPICA i amb un pressupost de 354.000 euros, es vol promoure un model consensuat exportable a altres zones de muntanya

REPICA és el nom del projecte presentat aquest divendres pel Parc Natural de l’Alt Pirineu per ajudar a repensar la gestió de les pastures de muntanya i de la ramaderia extensiva a l’Alt Pirineu en el context del canvi climàtic. Liderat des del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinat conjuntament amb l’Observatori de Recerca del Parc Natural de l’Alt Pirineu, compta amb un pressupost de 354.376,4 euros, que s’executarà durant el període 2024-2026. Amb la proposta es vol promoure un model de ramaderia extensiva de consens, exportable a altres zones de muntanya amb condicions similars a les de l’Alt Pirineu. Amb aquest projecte es preveu analitzar els impacte del clima i l’ús del foc en les societats ramaderes des de la prehistòria fins a l’actualitat per poder elaborar un model d’evolució espaciotemporal de l’activitat ramadera segons el context climàtic i socioeconòmic de cada moment del passat. Els canvis socioeconòmics de les darreres dècades a l’alta muntanya han comportat l’abandonament de l’activitat ramadera tradicional en indrets de més difícil accés mentre que, en d’altres, han suposat una intensificació de la pressió ramadera que pot comprometre l’estat de conservació dels ecosistemes. Aquesta situació, juntament amb els impactes derivats del canvi climàtic, ha creat la necessitat d’actualitzar el model de gestió de ramaderia extensiva a l’alta muntanya.

El projecte aplega un equip d’investigadors multidisciplinari. Hi ha especialistes enarqueologia, geografia, antropologia, biologia, geologia i salut ambiental, segons informa l’ACN. A més hi ha gestors d’espais naturals protegits (Parc Natural de l’Alt Pirineu, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Xarxa Natura 2000 regió alpina), tècnics de les oficines comarcals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i dinamitzadors del sector ramader local. El projecte s’ha acollit a una convocatòria del Fons Climàtic de Catalunya a través de l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca), que finança projectes de recerca per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Senat d’Arizona aprova derogar la llei de 1864 que prohibeix l’avortament

barcelona
societat

Ripollet organitza un dinar setmanal amb gent gran per combatre la solitud

Ripollet

Canvi del model d’atenció als infants en risc social a Rubí

RUBÍ

Segons un estudi, el 14,9% d'infants es van sentir sols durant el confinament

GIRONA
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia