Medi ambient

Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Transformar la custòdia forestal a Catalunya i generar bioeconomia a la vegada que es protegeix i millora la biodiversitat dels boscos és el principal objectiu d’un projecte innovador de l’Associació Sèlvans, que té la seu a Sant Feliu de Pallerols, sota el títol CustForest. Aquest projecte el durà a terme des d’ara i fins a final de l’any vinent, amb la col·laboració de l’entitat garrotxina amb la Xarxa de Conservació de la Natura, el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions (Creaf).

En concret, preveu aplicar mesures de gestió forestal innovadores per millorar la maduresa dels boscos, promoure la biodiversitat i augmentar la capacitat d’embornal de carboni. Amb un enfocament clar en la participació social i la col·laboració entre diversos actors, el projecte aspira a establir un model que es pugui replicar per a una nova economia rural sostenible. “L’acord de custòdia és el procés mitjançant el qual les persones propietàries o gestores de finques privades pacten voluntàriament amb una entitat diversos compromisos per dur a terme una gestió de l’espai que tingui cura de la conservació dels seus valors naturals, culturals i paisatgístics. Aquest procés permet a les entitats participar directament en les decisions que afecten els valors naturals de les finques, i fer-ho en estreta col·laboració amb la propietat”, afirma Anna Subirana, de la Xarxa de Conservació de la Natura.

El projecte CustForest pretén, doncs, innovar i avaluar mesures de gestió del territori que transformin el bosc en un espai que ofereixi diferents bens i serveis, capaç d’acollir més biodiversitat, de retenir més carboni, però també menys vulnerable al canvi climàtic i al risc d’incendi, per exemple.

Gestió

El punt de partida és la constatació que la falta de gestió del territori comporta la pèrdua gradual de biodiversitat, l’adaptació al canvi climàtic, el despoblament progressiu, el risc d’incendis o l’abandonament agrícola i forestal. A la Garrotxa, per exemple, amb Sèlvans, es vol demostrar que millorar la maduresa d’un bosc amb una gestió forestal innovadora pot fer que aquest pugui acollir més biodiversitat d’insectes, microfauna i flora, però alhora pot augmentar la capacitat d’embornal de carboni i es poden compensar emissions i promoure la bioeconomia. I, a la conca de la Muga, la Fundació Pioneers vol promoure la resiliència del paisatge forestal co-creant un pla de prevenció d’incendis en 40.000 hectàrees amb la implicació dels agents clau. A més, comercialitzaran un crèdit climàtic per implicar empreses i ciutadania en la gestió forestal de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Cadaqués

Interposen 112 denúncies en un control a transportistes a la C-65

Cadaqués

Onze murals d’artistes urbans reivindiquen la cultura marítima

L’Ametlla de Mar

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya