Medi ambient

l’escamarlà de llançà

Iniciant el canvi

L’Ajun­ta­ment de Llançà impulsa uns tre­balls per crear la marca de l’esca­marlà, un pro­ducte que es pesca cada dia de la set­mana i que vol pren­dre com a model la gamba a Palamós. L’alcal­dessa, Núria Escar­pan­ter, explica que el pro­jecte pre­veu diver­sos fronts, com ara la cre­ació, a la Casa del Mar, d’un cen­tre d’inter­pre­tació que tindrà, com Palamós, una aula gas­tronòmica. A banda de la pro­moció de la marca l’esca­marlà, segons Escar­pan­ter, la Casa del Mar de Llançà serà un punt clau per a la pro­moció del patri­moni marítim i pes­quer. El patró major de la con­fra­ria, Jordi Ful­carà, explica que el que fa dife­rent l’esca­marlà de Llançà és que “tenim un permís espe­cial, dimarts i dime­cres, per sor­tir qua­tre hores més, per anar a cala­dors llunys del golf de Lleó, que són a 60 milles, on hi ha con­di­ci­ons oce­a­nogràfiques mari­nes que fan que tin­gui la qua­li­tat i el sabor que té”. L’esca­marlà (Neph­rops nor­ve­gi­cus ), també cone­gut com a gara­gan, fa una talla màxima de lon­gi­tud de 24 cm i, de mit­jana, de 10 a 19 cm –el mínima legal de cap­tura és de dos centímetres de lon­gi­tud del cap al tòrax i set de lon­gi­tud total–. De carn també molt apre­ci­ada, es pesca a la pri­ma­vera i a l’estiu amb arts d’arros­se­ga­ment i gàbies. Pre­senta una closca amb espi­nes agu­des, dis­po­sa­des en files; pin­ces for­tes, allar­ga­des i amb espi­nes. El seu color és rosat amb taques entre ver­me­lles i ata­ron­ja­des i els seus ous són d’un color verd intens. Viu sobre fons fan­go­sos o sor­rencs fins a 871 metres de fondària. Es repro­du­eix a l’estiu. S’ali­menta de pei­xos, cucs, mol·luscs i petits crus­ta­cis. Es troba a la Medi­terrània occi­den­tal i a l’Atlàntic, de Noru­ega al Mar­roc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia