Salut

Els científics demanen que es millori el passaport covid si s’aplica a l’oci nocturn

L’eliminació de les mesures coincideix amb una millora de més marcadors epidemiològics

El Parlament demana un pla de xoc per recuperar la sanitat

Cata­lu­nya afronta a par­tir d’avui un altre tram en l’abor­da­ment de la pandèmia. Sense pràcti­ca­ment res­tric­ci­ons però amb la con­fiança que els con­ta­gis han arri­bat al punt àlgid, el govern con­fia que la sisena onada començarà a dava­llar i podrà reo­brir l’oci noc­turn com més aviat millor. Per fer-ho, una de les pos­si­bi­li­tats és reforçar l’ober­tura del sec­tor apli­cant-hi el pas­sa­port covid, que ara ja no cal en res­tau­rants, gim­na­sos ni residències.

L’informe del comitè científic asses­sor sobre l’ús del cer­ti­fi­cat de vacu­nació encar­re­gat pel govern no reco­ma­nava estric­ta­ment usar-lo o deses­ti­mar-lo: només apor­tava les evidències que reforçarien una o altra decisió. En tot cas, els experts que aju­den la Gene­ra­li­tat de manera inde­pen­dent sí que qüesti­o­na­ven en el docu­ment que la falta de con­trols i de san­ci­ons sobre l’ús d’aquesta eina hau­ria impac­tat en la seva efec­ti­vi­tat, de manera que reco­ma­nen esta­blir meca­nis­mes per millo­rar-ne el com­pli­ment en cas que es con­tinuï fent ser­vir.

A més, el comitè recorda que els requi­sits de la Unió Euro­pea per obte­nir el pas­sa­port covid en cas de recu­pe­ració de la malal­tia només accep­ten els posi­tius per PCR i ara la gran majo­ria són per TAR, de manera que els no vacu­nats no hi tin­drien accés.

Jus­ta­ment en relació amb els TAR, Salut ha com­pro­vat en un estudi que aques­tes pro­ves tenen més eficàcia si es fan amb mos­tres de les muco­ses nasals, com fins ara, i no pas amb saliva, des­men­tint així les sos­pi­tes que defen­sa­ven alguns científics arran de la irrupció de la vari­ant òmicron.

La corba epidèmica de la sisena onada pot haver tocat sos­tre, després que ahir baixés per pri­mer cop en la sisena onada l’índex que mesura el risc de rebrot. Amb tot, encara pugen els con­ta­gis dels últims set dies, que en són més de 250.000. El balanç de les UCI cau fins als 468 paci­ents en estat greu per covid.

Anàlisi i recu­pe­ració

El Par­la­ment enge­garà abans de dos mesos un procés d’ava­lu­ació de les mesu­res sanitàries impul­sa­des en les dife­rents ona­des de la covid per ana­lit­zar-ne l’impacte en la salut pública i en les desi­gual­tats arran d’una moció de la CUP que ahir va rebre l’aval de tota la cam­bra. El ple també ha donat llum verd al fet que el govern ela­bori, abans de tres mesos, un pla de xoc per reduir les llis­tes d’espera i reo­brir els CAP, les sales d’ope­ra­ci­ons i els llits d’hos­pi­tals tan­cats. ERC i Junts hi van votar en con­tra, però els vots a favor de la resta de la cam­bra en van per­me­tre l’apro­vació.

Tercera dosi oberta a tots els adults

Salut ha obert la vacunació de terceres dosis per al grup de 18 a 29 anys sempre que hagin passat cinc mesos de la segona injecció, de manera que tots els majors d’edat ja tenen accés al reforç. Entre els 15 milions de vacunes inoculades al país des que va començar la campanya contra la covid, gairebé tres milions corresponen a terceres dosis. Mentre que un 77% dels catalans tenen la pauta completa, un 41,4% ha rebut la dosi de reforç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.