Salut

Gairebé un terç dels pediatres no són especialistes

La Societat Catalana de Pediatria demana a Salut més personal per millorar l’atenció als infants

Proposa un model nou de gestió que reforça el rol de les infermeres

La Societat Catalana de Pediatria (SCP) va presentar ahir una sèrie de mesures per millorar l’atenció a la salut dels infants del país, amb l’objectiu final de guanyar capacitat resolutiva, accessibilitat i posar fi a les desigualtats territorials que encara s’aprecien. Un estudi de l’entitat amb dades d’abans de la pandèmia assenyala que el 30% de les places de pediatria d’atenció primària estaven ocupades (el 2019) “per metges no especialistes en pediatria i als quals no s’ha exigit cap certificat per avaluar les seves competències a l’hora de donar atenció pediàtrica”. Així ho recull el document redactat per la SCP, que pertany a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, per presentar les noves propostes de millora en l’atenció als pacients de 0 a 14 anys, que l’1 de gener representaven el 14,6% de la població del país.

La manca de pediatres, com passa en altres especialitats mèdiques, es fa especialment evident en els territoris més allunyats de Barcelona. Mentre que a l’àrea metropolitana no hi ha problemes per trobar especialistes per cobrir les places vacants, territoris com Lleida o les Terres de l’Ebre no poden atreure’ls ni tan sols oferint incentius econòmics extres.

La presidenta de la societat pediàtrica, Anna Gatell, va presentar ahir la proposta del model d’atenció davant els seus col·legues i també de responsables del sistema sanitari com el conseller Argimon i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel. Gatell recorda que només un 28% dels equips de primària que atenen infants ho fan de manera coordinada i integrada d’acord amb la darrera proposta d’ordenació que va fer la SCP, el 2007. “Demanem que aquesta vegada l’aposta sigui ferma”, insisteix.

Entre les principals dificultats detectades en l’atenció pediàtrica a la primària de Catalunya, els especialistes destaquen “la manca de recursos humans” i la seva mala distribució, que desemboca en “desigualtats territorials pel que fa a la ràtio infant/pediatre”. També detecten una elevada càrrega assistencial en determinades èpoques de l’any, diferències territorials pel que fa a la cartera de serveis i poca fluïdesa entre els diferents nivells assistencials.

Per això, la SCP proposa la creació d’equips territorials d’atenció primària pediàtrica, que s’encarregarien de donar una resposta de proximitat integral, eficient i de qualitat a les necessitats de salut, i per als quals també es reclama autonomia de gestió. Aquests equips s’haurien de nodrir amb més pediatres, però també s’aposta per “professionals d’infermeria de pediatria amb una capacitació i formació específiques i amb dedicació exclusiva a pediatria”, per tal de donar cobertura als metges pediatres i obrint la porta perquè assumeixin part de les consultes espontànies.

Els pediatres tenen clar, però, que per disposar de més especialistes cal dissenyar i desenvolupar l’oferta formativa necessària per tal que s’ofereixin més places MIR.

Els pediatres recorden que la infància i l’adolescència són etapes de la vida amb necessitats i problemes de salut específics, i que la majoria de les intervencions que es fan per millorar la salut de la infància i la joventut influeixen positivament en la salut futura de la població adulta.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La llei de territori, a adaptar la normativa a l’àmbit rural

barcelona
MOSSOS D'ESQUADRA

La policia judicial civil més antiga d’Europa

El carrer Ferran, la recuperació incompleta

barcelona

Alerta màxima per risc d’incendi

Barcelona

L’Estat veu factible enllestir el MidCat d’aquí a 8 o 9 mesos

Barcelona

Alcaldes de l’Empordà fan pinya contra els talls de llum

PLATJA D’ARO

La nàutica popular lluita pel seu futur

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MAR GRIERA
SOCIOLOGIA DE LA RELIGIÓ

“La secularització no és irreversible”

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Continua avui l’episodi extrem de calor, amb 40 graus de màxima a Ponent

Barcelona