Salut

Un terç dels adults pateixen sobrepès a les comarques gironines i un 14,4%, obesitat

L’atenció primària incorpora professionals dietistes nutricionistes per promoure l’alimentació saludable

Treballen més la prevenció, conjuntament amb els equips sanitaris

En casos greus, els nutricionistes atendran individualment

La meitat de les persones que van participar en l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) per al període 2020/2021 a les comarques gironines, adults entre 18 a 74 anys, tenien excés de pes: el 34,9%, sobrepès, i el 14,4%, obesitat. La situació de la regió en aquest aspecte no presenta importants diferències respecte del conjunt de Catalunya, on el 35,1% de les persones enquestades tenen sobrepès i el 15,5%, obesitat. En la infància i l’adolescència, l’obesitat també hi és freqüent. A la demarcació, el 19,3% de la població menor de 14 anys té sobrepès i el 10,8%, obesitat. I en els dos segments les xifres són lleugerament inferiors respecte al conjunt de Catalunya, però palesen una prevalença de problemes de salut relacionats amb els hàbits alimentaris. Per posar-hi remei, la regió sanitària Girona ha desplegat la figura dels dietistes nutricionistes als equips d’atenció primària (EAP).

La incorporació de nous perfils professionals s’emmarca en un pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària, i en el cas dels nutricionistes es concreta a través del programa per a la promoció d’una alimentació saludable entre la població, que pretén prevenir els factors de risc per a la salut associats a una mala alimentació. El programa assigna una ràtio assistencial d’un professional dietista nutricionista per cada 50.000 habitants, de manera que totes les necessitats de la regió haurien de quedar cobertes, almenys inicialment, amb la incorporació de 21 nutricionistes d’acord amb aquest criteri poblacional.

Aquests professionals desenvolupen tasques relacionades amb la prevenció i el tractament de problemes vinculats amb una mala alimentació, com també la promoció d’hàbits saludables des d’una vessant comunitària. La intenció és fer especial èmfasi en la població amb més vulnerabilitat socioeconòmica, que té més risc de descuidar el vessant nutricional.

A més, també es reforça l’abordatge de l’alimentació en persones que presenten factors de risc o condicions que facin necessari adaptar la seva dieta habitual. En termes generals, el programa s’orienta a reforçar la tasca desenvolupada prèviament pels professionals d’infermeria i medicina dels equips d’atenció primària i comunitària en la promoció de l’alimentació saludable entre la població.

Feina conjunta

Els nutricionistes han de treballar de manera multidisciplinària amb la resta de professionals dels EAP. En el seu dia a dia, les tasques que realitzen consisteixen a donar suport a altres professionals de l’EAP, atendre interconsultes i abordar en grup agregacions de casos derivats. En casos puntuals, més complexos i amb necessitats específiques, poden també prestar atenció individualitzada. A partir de la diagnosi de les necessitats de la població, cada professional anirà establint quines són les accions més adients per enriquir els protocols.

La dieta mediterrània

Pel que fa al seguiment de la dieta mediterrània, un altre factor a tenir en compte per valorar l’estat de salut, a Girona el 48,2% de la població enquestada més gran de 15 anys diu que la segueix, mentre que el 51,8% restant no ho fa. És una altra palanca de millora per incidir i activar.

LES FRASES

Un dels objectius és empoderar i educar la població per adquirir hàbits d’alimentació saludable
Isolda Vila
NUTRICIONISTA ADSCRITA ALS EAP DE BLANES I TORDERA

LES XIFRES

Treballem multidisciplinàriament amb els EAP i agents de la comunitat per identificar necessitats
Olga Brunner
NUTRICIONISTA DELS eap DE pALAFRUGELL I pALAMÓS
19,3
per cent
dels menors de 14 anys a la demarcació també superen el llindar del sobrepès segons el sondeig.
51,8
per cent
dels gironins no segueixen les recomanacions i preceptes de la dieta mediterrània en l’alimentació.
14,4
per cent
d’adults gironins pateixen d’obesitat, i un 10,8 de la població menor de 14 anys, segons l’ESCA.
21
nutricionistes
destina la regió sanitària a l’atenció primària, per abastar cadascun, de mitjana, 50.000 habitants.

Formació interna per implicar la resta de professionals sanitaris

Una altra de les accions impulsades fins ara són sessions formatives internes, que proporcionen eines i recursos a la resta de professionals sanitaris durant les consultes i, en el seu conjunt, volen “empoderar i educar la població per adquirir hàbits d’alimentació saludable en les diferents etapes vitals”. Ja se n’han dut a terme també als EAP Anglès, Breda-Hostalric i Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres de la regió sanitària.

Per a les nutricionistes Olga Brunner i la Cristina Aguilera, de les àrees bàsiques de salut de Palamós i Palafrugell, i la Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí, respectivament, el programa contribuirà a fer que la població adquireixi hàbits saludables. “Treballem de manera multidisciplinària i integral amb altres professionals de l’EAP i agents de la comunitat, per identificar les necessitats de la població, i creant intervencions per donar-hi resposta, amb la finalitat de fomentar una comunitat més sostenible, saludable, social i unida”, expliquen.

Sessions i tallers de divulgació desplegats arreu del territori

A tall d’exemple, a Blanes i Tordera aquesta setmana s’han començat a organitzar sessions grupals amb infants amb sobrepès i les seves famílies, orientades a transformar els hàbits alimentaris a través de dinàmiques i petits reptes setmanals. Aquesta acció s’ha dissenyat conjuntament amb la professional nutricionista, l’equip de pediatria i els referents de benestar emocional dels centres. També s’està treballant en xerrades sobre l’alimentació durant la lactància, la menopausa i la vellesa, i en sessions i activitats per a joves, entre d’altres. La nutricionista dels EAP de Tordera i Blanes, Isolda Vila, veu “preocupant” la prevalença dels principals factors de risc associats a una mala alimentació. Per aquest motiu destaca la importància de “sumar esforços amb els companys de medicina i infermeria per donar un enfocament més específic, multidisciplinari i global sobre els factors de risc i les accions de millora de la salut de les persones”.

Un altre exemple el trobem a la Bisbal d’Empordà, Palafrugell i Torroella de Montgrí, on s’estan començant a desenvolupar teràpies grupals entorn a l’alimentació saludable, per aprofundir i empoderar els participants a fer un canvi en la seva qualitat de vida. També a Sant Antoni de Calonge, l’equip nutricionista va organitzar, el 30 de setembre passat, la xerrada Petits canvis per ser una família saludable, centrada a com fer els àpats plegats, dietes saludables, emocions positives i l’activitat física.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una marxa lenta per reclamar la gratuïtat de la C-32 col·lapsa l’autopista entre Vilanova i Sitges

Barcelona

Estabilitzat l’incendi forestal que crema des de la matinada a Tortosa

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Calma a l’espera d’un canvi de temps

Barcelona

Mor el Fundador de Fotògrafs per la Pau, Miquel Ruiz Avilés

girona
la crònica

La llum de la història

SOCIETAT

Absolt el conductor que va malmetre creus grogues a Vic

SALUT

Manifestació contra l’espionatge policial

SOCIETAT

Molins recupera el format de la Fira de la Candelera

L’engany de la llet

girona