Salut

Joaquim Casanovas

Exgerent de gerent de l’Institut d’Assistència Sanitària i de l’Institut Català de la Salut a Girona

“Sabíem el que venia, però no la intensitat del fenomen”

“L’ampliació que vam fer de l’UCI del Santa Caterina, abans que arribés la pandèmia, ens va salvar del desastre”

“L’atenció primària també va ser molt important i va portar el pes dels pacients covid que no tenien criteri d’ingrés”

En les primeres onades de la pandèmia, vam patir molt l’escassetat de materials En les primeres onades de la pandèmia, vam patir molt l’escassetat de materials
Teníem professionals greument afectats ingressats a les UCI, i això és el que portava més malament
Com i quan serà la propera pandèmia produïda per un nou germen? Esperem que vagi per llarg
Un campus de salut amb assistència de primera categoria, docència i recerca és una oportunitat única

Joa­quim Casa­no­vas va ser durant vuit anys gerent de l’Ins­ti­tut d’Assistència Sanitària i de l’Ins­ti­tut Català de la Salut a Girona i va viure de ple la pandèmia.

Què és el pri­mer que li ve al cap quan sent la paraula ‘covid’?
Un període llarg de dos anys en què el sis­tema sani­tari va estar molt con­di­ci­o­nat per una malal­tia nova, des­co­ne­guda, greu en molts casos, i que es com­por­tava pro­duint ona­des epi­de­miològiques suc­ces­si­ves que ens van gene­rar una certa sen­sació de fata­lisme.
Vostè té una llarga experiència en el món sani­tari. Vist en pers­pec­tiva, creu que vam menys­te­nir la covid?
Les pri­me­res notícies que es tenen de la covid venien de la Xina. Les mesu­res dràsti­ques de con­fi­na­ments i cons­trucció d’estruc­tu­res exprés que van pren­dre cri­da­ven l’atenció, però des d’Occi­dent ens ho miràvem de lluny. Poc després, un pri­mer gran brot al nord d’Itàlia. I, al cap de pocs dies, el tsu­nami de la covid va arri­bar a tot Europa i, per des­comp­tat, a Girona. Sabíem el que venia, però pot­ser no la inten­si­tat del feno­men.
Abans de començar a par­lar de la seva experiència amb la covid, deixi’m fer-li una pre­gunta més per­so­nal. Vostè es va jubi­lar l’any pas­sat. Com està? Troba a fal­tar la vida assis­ten­cial i sanitària?
Quan has por­tat una vida labo­ral intensa, sem­pre hi ha aspec­tes de la teva feina que recor­des amb nostàlgia. Ara mateix, però, pre­si­deixo els con­sells rec­tors del Con­sorci Sani­tari del Maresme i de la Cor­po­ració de Salut del Maresme i la Selva, amb res­pon­sa­bi­li­tats esta­tutàries de direcció estratègica i con­trol de la gestió, jun­ta­ment amb els meus com­panys dels con­sells. Per tant, encara estic molt vin­cu­lat al sec­tor sani­tari inten­tant apor­tar valor afe­git des d’aquesta posició en un ter­ri­tori, el Maresme i la Selva Marítima, que conec prou bé perquè hi he tre­ba­llat i amb el qual em sento emo­ci­o­nal­ment vin­cu­lat.
Quan la covid ens va impac­tar bru­tal­ment, vostè era gerent de l’Ins­ti­tut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Ins­ti­tut Català de la Salut a Girona. Com era el seu dia a dia?
Eren dies inten­sos de tre­ba­llar molt i dor­mir més aviat poc, i tot l’equip de direcció de les dues ins­ti­tu­ci­ons es va ori­en­tar a tro­bar els mit­jans, escas­sos i bus­cats a causa del tren­ca­ment inter­na­ci­o­nal d’estocs, per al per­so­nal sani­tari que feia l’atenció directa als paci­ents, i també per al no sani­tari, espe­ci­al­ment els equips a càrrec del man­te­ni­ment, els sub­mi­nis­tra­ments i la millora i adap­tació de les infra­es­truc­tu­res a les noves cir­cumstàncies.
Va témer que l’hos­pi­tal Tru­eta es col·lapsés?
No hi vàrem ser lluny en punts àlgids, sobre­tot durant la pri­mera onada i la segona. Girona era i és encara la demar­cació amb menys llits de paci­ents crítics per habi­tant. Això era quel­com cone­gut i previ a la pandèmia. Per sort, vàrem tenir l’encert de pro­po­sar al Ser­vei Català de la Salut de Girona posar en marxa una nova UCI al Santa Cate­rina pocs mesos abans de la pandèmia, amb la cre­ació d’un equip assis­ten­cial amb capa­ci­tat i conei­xe­ments per aten­dre paci­ents crítics. En el moment de la pandèmia, òbvi­a­ment el Tru­eta va por­tar el pes prin­ci­pal, però el Santa Cate­rina va aten­dre apro­xi­ma­da­ment un 25% dels paci­ents que varen reque­rir ven­ti­lació mecànica inva­siva, que no és poc. Aquesta ini­ci­a­tiva d’ampliar el nom­bre de llits d’UCI al Santa Cate­rina va ser cru­cial i penso que ens va sal­var d’un des­as­tre.
Com es va trans­for­mar el cen­tre hos­pi­ta­lari durant aque­lla etapa?
El Tru­eta i en gene­ral tots els cen­tres sani­ta­ris de la demar­cació es varen recon­ver­tir en pocs dies en cen­tres pràcti­ca­ment monogràfics covid. En el cas del Tru­eta, però també del Santa Cate­rina, i en gene­ral de la resta de cen­tres de la demar­cació, es varen haver d’impro­vi­sar àrees d’atenció a paci­ents crítics i semicrítics covid. Recordo bé que anàvem cre­ant nous espais d’UCI cada tres o qua­tre dies, a mesura que el nom­bre de paci­ents no parava de créixer. Tot­hom va donar el millor de si mateix, però cal des­ta­car sens dubte la tasca exem­plar del per­so­nal assis­ten­cial. Met­ges, far­macèutics, infer­me­res, TCAI, tècnics de labo­ra­tori, psicòlegs, reli­gi­o­sos, zela­dors, per­so­nal de neteja... Tots varen fer el do de pit. Vol­dria des­ta­car algu­nes espe­ci­a­li­tats que van ser gai­rebé heroi­ques. Parlo d’inter­nis­tes, inten­si­vis­tes, anes­te­sis­tes, urgenciòlegs, pneumòlegs, cardiòlegs, neo­natòlegs i, òbvi­a­ment, tot el col·lec­tiu d’infer­me­ria, que va ser cru­cial i el més expo­sat. També vull fer una menció espe­cial a la tasca dels equips d’atenció primària.
Tot­hom sem­pre parla de la importància dels hos­pi­tals en la lluita con­tra la pandèmia i que són referència en l’àmbit sani­tari, però l’atenció primària també hi va tenir un paper fona­men­tal.
Efec­ti­va­ment, l’atenció primària va por­tar el pes dels paci­ents covid que no tenien cri­teri d’ingrés, es varen fer càrrec de mol­tes residències geriàtri­ques que neces­si­ta­ven ajut i ho van fer molt bé, penso. Van ser els pro­ta­go­nis­tes d’un pro­grama mas­siu de vacu­na­ci­ons sense pre­ce­dents, amb unes vacu­nes que tenien un con­junt de con­di­ci­o­nants en la seva logística que va ser tot un repte. També les ins­ti­tu­ci­ons de recerca del ter­ri­tori, com l’Idibgi, donant suport al labo­ra­tori, i la Fun­dació Gol i Gurina, que ens feia les pre­vi­si­ons epi­de­miològiques dia a dia per poder pre­pa­rar-nos amb certa ante­lació als pics de demanda assis­ten­cial, van ser de gran ajuda.
Si pogués tirar enrere, can­vi­a­ria alguna de les deci­si­ons que va pren­dre?
Fa de mal dir, sem­pre hi ha coses que es podrien haver fet millor. Però déu-n’hi-do el que es va fer. En gene­ral, penso que les deci­si­ons que es varen pren­dre des de la con­se­lle­ria i en tots els cen­tres van ser posi­ti­ves. El fet d’estar obli­gat per les cir­cumstàncies a ser cen­tres quasi monogràfics anti­co­vid i d’urgències, perquè els ictus, els infarts i els parts con­ti­nu­a­ven arri­bant, va fer que no es pogués actuar amb la inten­si­tat necessària en pato­lo­gies no covid i, sobre­tot, en la cirur­gia pro­gra­mada menys urgent i en els pro­gra­mes pre­ven­tius com els cri­brat­ges de mama, còlon o cèrvix, i això va tenir les seves con­seqüències no desit­ja­bles. Per a futu­res situ­a­ci­ons de crisi, aquesta experiència s’ha de tenir molt en compte.
Quin va ser el moment més difícil que va viure durant tota aquesta crisi?
En les pri­me­res ona­des, vam patir molt l’escas­se­tat de mate­ri­als, fruit d’un incre­ment expo­nen­cial i gene­ra­lit­zat de les neces­si­tats i el tren­ca­ment dels estocs. Estem par­lant bàsica­ment d’equips de pro­tecció indi­vi­dual per pro­te­gir el per­so­nal sani­tari direc­ta­ment expo­sat, moni­tors, res­pi­ra­dors, reac­tius per fer les PCR o fun­gi­bles. A poc a poc, la cadena de sub­mi­nis­tra­ments es va anar nor­ma­lit­zant. No sé si hem après que una exces­siva dependència exte­rior ens afe­bleix...
Par­lant més per­so­nal­ment, es va arri­bar a des­mun­tar algun cop?
Veure la llista crei­xent de per­so­nal sani­tari que s’infec­tava era la nos­tra prin­ci­pal pre­o­cu­pació i ocu­pació. Vam tenir pro­fes­si­o­nals greu­ment afec­tats ingres­sats a les UCI, i això és el que por­tava més mala­ment amb diferència. La col·labo­ració dels agents soci­als també va ser clau en tota aquesta crisi.
I si hagués de des­ta­car alguna de les prin­ci­pals ini­ci­a­ti­ves que van impul­sar durant tota la pandèmia, amb quina es que­da­ria?
Quan estàvem tenint difi­cul­tats en les pri­me­res ona­des, vam girar la nos­tra mirada cap als veïns i ins­ti­tu­ci­ons que teníem al vol­tant i molta gent ens va aju­dar, donant o faci­li­tant mate­ri­als. Empre­ses, enti­tats, fun­da­ci­ons, admi­nis­tració local, cen­tres sani­ta­ris pri­vats, vete­ri­na­ris, volun­ta­ris..., tot­hom volia col·labo­rar. Real­ment vam rebre una allau de soli­da­ri­tat que vam agrair moltíssim. Recordo bé l’esforç econòmic altru­ista que va fer el sec­tor carni de la demar­cació, amb sub­mi­nis­tra­ment impor­tant, gai­rebé diria que mas­siu, d’equips de pro­tecció per als pro­fes­si­o­nals, i la ino­bli­da­ble col·labo­ració també altru­ista que vam tenir d’Hipra, la nos­tra mul­ti­na­ci­o­nal far­macèutica d’Amer, que va ser durant un temps el nos­tre labo­ra­tori de PCR. Pot­ser fruit d’aquest con­tacte amb el sis­tema sani­tari, Hipra és ara mateix pro­duc­tor acre­di­tat per la Unió Euro­pea per a la fabri­cació de vacu­nes con­tra la covid.
Quina experiència s’emporta de tota aque­lla etapa?
Que davant d’una crisi hi ha la neces­si­tat de cer­car la coo­pe­ració amb tots els actors i que la coo­pe­ració entre ins­ti­tu­ci­ons sanitàries, admi­nis­tra­ci­ons i també amb el sec­tor pri­vat és sem­pre necessària i posi­tiva, sigui en situ­a­ci­ons de crisi o no.
Es va poli­tit­zar massa la gestió de la covid?
En un pri­mer moment no va ser així, tot­hom estava pre­o­cu­pat per l’evo­lució de la pandèmia i en gene­ral la men­ta­li­tat era cons­truc­tiva. La crisi va ser llarga i òbvi­a­ment hi va començar a haver dis­crepàncies sobre la inten­si­tat de les res­tric­ci­ons en la mobi­li­tat, que s’ente­nen, però val a dir que, quan les res­tric­ci­ons s’amo­ro­sien, als cen­tres sani­ta­ris ja fèiem càlculs de quan començaria la pro­pera onada, amb la con­següent corba ascen­dent de morts i paci­ents greus i per­so­nal sani­tari infec­tat.
Creu que viu­rem una pandèmia sem­blant en les pro­pe­res dècades?
No ho sabem, i el que digui que ho sap tam­poc ho sap. Com i quan serà la pro­pera pandèmia produïda per un nou ger­men? Espe­rem que vagi per llarg!
Un dels grans pro­jec­tes dels pro­pers anys a Girona és el futur hos­pi­tal Tru­eta. És segu­ra­ment el seu prin­ci­pal lle­gat?
El nou Cam­pus de Salut de Girona és un pro­jecte coral que depassa amb escreix la tra­jectòria del gerent de torn. Òbvi­a­ment he estat partícip en la decisió del Cam­pus de Salut, que és un pro­jecte neces­sari, impres­cin­di­ble i impor­tant, i seria un greu error no cul­mi­nar-lo amb una certa cele­ri­tat. L’edi­fici actual del Tru­eta ja no dona més de si i és urgent cer­car un recanvi. Que aquest recanvi pugui fer pos­si­ble un cam­pus de salut on es com­bini assistència de pri­mera cate­go­ria, docència i recerca és una opor­tu­ni­tat única i les ins­ti­tu­ci­ons de Girona, tant de l’espec­tre polític i admi­nis­tra­tiu com sin­di­cal i pro­fes­si­o­nal, han d’anar a l’una i sense fis­su­res, perquè, si no, els recur­sos per fer aquest pro­jecte no arri­ba­ran a Girona i es que­da­ran en altres zones, entre el Besòs i el Llo­bre­gat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia