Educació

Es creen 4.215 noves places d’FP de grau mitjà per fer front a un increment de la demanda del 23%

Educació obrirà 60 nous grups i s’augmentaran les capacitats de 433 ja existents

El Departament d’Educació crearà 4.215 noves places d’FP de grau mitjà per fer front a l’increment “excepcional” de la demanda que s’ha registrat per al curs vinent. La tendència dels darrers anys era d’un augment d’entre un 1,5 i un 2% pel que fa les sol·licituds però enguany ha estat d’un 23%. Això ha fet que al voltant d’uns 10.000 estudiants es quedessin sense plaça en la seva primera opció, xifra però que ha canviat ja que part d’ells també havien fet sol·licitud de plaça a batxillerat i es poden haver decantat per aquesta opció. Per donar-hi resposta, Educació crearà 60 nous grups i n’augmentarà la capacitat en 433 més. Hi haurà també uns 150 professors més dedicats a la formació professional.

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha valorat que la situació viscuda és “excepcional” i per això s’ha treballat una resposta també excepcional. El conseller hi veu la confluència de diversos motius en l’explicació. D’una banda, hi ha entre un 25 i un 30% d’alumnes que no provenen de 4t d’ESO. Són persones majoritàriament amb més de 20 anys i que decideixen tornar a la formació postobligatòria. Cambray ha afegit que la situació econòmica i laboral també és una de les explicacions, ja que molts joves veuen que és bon moment per formar-se. A més, el curs vinent es produirà el pic en quant a estudiants en edat de cursar aquests estudis i, per últim, el conseller hi veu el resultat de les campanyes de prestigi de l’FP que s’han fet en els darrers anys.

La relació amb la situació del mercat laboral i la pandèmia també s’observa en la tipologia d’estudis més demanats. Entre aquests hi ha majoritàriament els relacionats amb el món sanitari, mentre que entre els que han tingut vacants són d’àmbits com l’oci o el turisme.

Del total de 68 cicles formatius de grau mitjà, 35 han tingut més demanda que oferta i 33 han tingut vacants. El conseller ha destacat que ja s’havia fet un increment de l’oferta, amb 26 nous grups de cicles de grau mitjà i un total de 141 en el conjunt de l’FP. De les 4.215 noves places, 1.800 corresponen a la creació dels nous grups i 2.415 a l’increment dels existents.

Cambray ha explicat que la decisió s’ha pres un cop es tenien les dades de matrícula i aquells alumnes que també havien fet sol·licitud a batxillerat han decidit què volen cursar. Pel que fa als graus superiors, ha reconegut que també hi ha hagut un increment de la demanda però no es prendrà una decisió sobre què fer fins que no es disposi de les dades de matriculació universitàries. En tot cas, tant Cambray com el director general de Formació Professional, Àngel L. Miguel, han apuntat que la resposta serà diferent perquè són estudis i etapes diferents.

Resposta per territoris i instituts

Tots dos han detallat que la resposta s’ha fet en base a un estudi molt precís de la situació de cada comarca, municipi i institut. En aquest sentit, han apuntat que grups on havien quedat fora pocs alumnes no donen per crear un nou grup. A més, s’ha hagut de tenir en compte les disponibilitats d’espai i horari dels centres.

Així, a la Catalunya Central s’han creat 13 nous grups: cinc a Manresa, tres a Igualada, tres a Vic, un a Sant Vicenç de Castellet i un a Piera. Al Consorci d’Educació de Barcelona se n’han creat onze, mentre que a Barcelona Comarques han estat set –dos a Santa Coloma de Gramenet, dos a Badalona, un a Vilanova i la Geltrú, un a Sitges, mig a l’Hospitalet i mig a Vilafranca del Penedès. També set se n’han creat al Vallès Occidental, dels quals tres a Terrassa, dos a Sabadell, un a Montcada i un a Rubí.

Pel que fa a Tarragona, n’hi haurà sis nous grups – cinc a Tarragona i un al Vendrell-, al Baix Llobregat en seran cinc –dos al Prat, un a Cornellà, un a Sant Vicenç dels Horts i un a Viladecans, i al Maresme-Vallès Oriental en seran també cinc –un a Granollers, un al Masnou, un a Mollet, un a Cardedeu i un a Pineda-. Per últim, a Girona s’han creat quatre grups –Palamós, Girona, Vidreres i Palafrugell- i a les Terres de l’Ebre dos, tots dos a Tortosa.

Per cicles, s’incrementen en 12 els grups a Cures d’auxiliar d’infermeria, 10 a Sistemes microinformàtics i xarxes, sis de Gestió Administrativa; cinc d’Electromecància de Vehicles Automòbils; cinc d’Atenció a persones en situació de dependència; quatre en Activitats Comercials; quatre en Emergències sanitàries i tres en Guia del medi natural i de temps de lleure.

També s’han incrementat en tres grups els estudis en Farmàcia i parafarmàcia i Auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica. Per últim, ha estat d’un l’augment en Instal·lacions elèctriques i automàtiques: Forneria, Pastisseria i Confiteria: Estètica i Bellesa; Vídeo Discjòquei i So i Guia, Informació i Assistència Turístiques.

El conseller ha assegurat que aquesta oferta donarà resposta “pràcticament a la gran majoria” de sol·licituds i absorbirà una “quantitat important” dels estudiants que havien quedat fora. A més, ha indicat que són grups que passaran a ser estructurals.

Per últim, Cambray ha destacat la importància d’aprofundir en l’orientació i de dissenyar una FP “més flexible” que permeti donar resposta a les necessitats i inquietuds dels estudiants però també a la realitat del mercat laboral i social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Habitatge social i aparcament públic a l’antic hostal de Can Ribot de Caldes

CALDES DE MALAVELLA

El cònsol general del Japó visita Ripoll

ripoll

Colau retira la votació del pla d’usos de l’Eixample davant la falta de suport

barcelona

Jordà defensa l’aprovació de la declaració d’impacte ambiental del parc Galatea

LA JONQUERA

Balcells avisa que la millora salarial reclamada pels metges s’ha de negociar amb empreses i hospitals

barcelona
transports

Tres anys sense ascensor a l’estació de Montgat

Barcelona

Els pescadors catalans han recollit 70.000 litres de deixalles marines el 2022

BLANES

Un particular compra un àtic per més de 40 milions al centre de Barcelona

barcelona

La reobertura del balneari de Montagut a Campelles depèn d’un semàfor

CAMPELLES