Educació

La universitat bull

El curs comença amb noves protestes per les retallades i amb l'inici d'un debat sobre la reforma dels estudis superiors

La ponència sobre la governança universitària trenca esquemes i aixeca passions a favor i en contra

El curs universitari ha començat mogut. Les protestes contra les retallades que van marcar el final del curs passat no s'han aturat –tal com es va veure en la inauguració del curs 2012/2013, que va ser boicotejat per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP)– i les novetats que s'anunciaran pròximament fan preveure un debat apassionat en la comunitat universitària.

Després d'anys i panys de parlar de la necessitat de reformar el sistema universitari, aquest cop sembla que la cosa va de debò. En les properes setmanes es farà públic el document de la ponència sobre la governança universitària, que inclourà canvis substancials en el sistema com ara l'elecció dels rectors, que seran escollits per un patronat, una decisió que ja ha aixecat nombroses crítiques, com també han fet les paraules del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ha convidat els rectors a buscar més finançament privat perquè el país ha d'atendre, de manera més urgent que les universitats, altres serveis com ara la sanitat i l'ensenyament obligatori.

“Quan el conseller diu això està dient que ho pagaran els estudiants”, avisa Albert Corominas, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i membre de la comissió de governança en representació d'Esquerra Unida i Alternativa. “Les universitats –argumenta– ja han incorporat el finançament privat en la transferència del coneixement, però actualment els ingressos estan caient.” Corominas creu que “el principal problema de la universitat no és la governança, sinó pagar les nòmines i els proveïdors”.

Per Joaquim Coello, membre de la ponència sobre la governança universitària, canviar el sistema de funcionament sí que és urgent. “La universitat s'ha de reformar”, afirma Coello. “A la ciutadania li costa mil milions d'euros l'any i s'ha d'administrar millor”, raona. Coello és un ferm partidari del nou sistema d'elecció dels rectors “perquè el sistema actual és endogàmic” i advoca per una “desfuncionarització de la universitat” que vagi en línia del que es fa a la resta del món. “Calen més diners per a la universitat, però, sobretot, cal gastar-los més
ben gastats”, afegeix.

Els rectors coincideixen en la necessitat de combinar un millor finançament i una millor gestió. “Les universitat catalanes ja estem incrementant els esforços de diversificació d'ingressos, tal com va demanar el conseller Mas-Colell, però això no produeix efectes notoris d'un dia per l'altre”, explica Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que matisa que Mas-Colell “no va dir que la universitat no fos una prioritat, sinó que hi ha serveis públics més peremptoris, com ara sanitat i educació primària, que passen per davant
de l'educació superior”. Grau defensa la reforma de la governança del sistema universitari i no veu l'elecció de rector com
“ la qüestió principal”.

Però el cert és que aquest canvi de model i els últims augments de taxes han fet saltar moltes alarmes, i sindicats i estudiants ja es preparen per
a una tardor calenta.

LA FRASE

La universitat costa mil milions d'euros l'any als ciutadans. S'ha d'administrar millor
Joaquim Coello
membre de la ponència sobre la governança universitària

Punts clau de la governança

Patronat

Es fusionaran el consell de govern i el consell social de les universitats, que donaran pas a un patronat. L'organisme serà el màxim responsable del centre.

Senat

El claustre serà substituït per un senat consultiu en què estaran representats els professors, els estudiants i el personal d'administració i serveis (PAS).

Composició

El patronat de cada universitat tindrà quinze membres: un terç serà escollit pel govern, un terç pel senat i l'altre terç serà escollit entre aquests dos.

Consell executiu

El consell executiu serà l'encarregat de governar i el rector serà el màxim responsable del nomenament dels caps de la universitat.

Contractes

La ponència aposta per incorporar únicament personal contractat i posar fi, de manera progressiva, a la via d'accés funcionarial del professorat i el personal d'administració i serveis.

Rector

El rector serà elegit pel patronat i no pels professors, estudiants i personal d'administració i serveis com fins ara. Podrà ser extern a la universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat