Societat

Societat

La integració a la vora dels fogons

Un llibre recull l’experiència del restaurant Can Xapes des que, ara fa dos anys, va reobrir vinculat a un programa de caire social

L’experiència de la nova etapa de Can Xapes , tant des del punt de vista gastronòmic com des del vessant social que hi han incorporat, es recull en un llibre, d’edició molt acurada, que es va presentar ahir a Girona. S’hi reflecteixen els anys fundacionals del restaurant de Cornellà del Terri, vinculat inicialment al cinema Rosa, i la seva evolució fins al seu tancament, el 2010, però sobretot s’hi explica el que és des de la reobertura del 2018: una combinació de gastronomia de qualitat i escola per a usuaris d ’AD Iniciatives Socials , entitat dedicada a nois i noies en risc d’exclusió. Som Can Xapes. Espai gastronòmic ( Efadós ), inclou textos de Conxi Martínez (directora d’AD), Laura Pinyol (periodista i escriptora), Josep Maria Fonalleras (escriptor), Salvador Brugués (professor de l’Escola d’Hostaleria de Girona), Edgar Fullana (el director dels programes formatius que es despleguen a Can Xapes), Lluc Quintana (el xef), Oriol Mas (cuiner), Conrad Johera (sommelier i cap de sala), Ricard Planas (editor de Bonart i director de la Fundació Lluís Coromina , que ha col·laborat en la publicació), Mariona Millà (pintora), Josep Sucarrats (director de Cuina) i Marc Ribas (xef i presentador de Joc de cartes, programa de TV3 en què el restaurant de Cornellà va participar, i va guanyar un capítol) i els alumnes Rachid Allou, Fatou Sajo, Yamna Amer i Issam Acharif. Els seus escrits tracten de la feina que s’hi fa com a escola, les receptes de la casa (el peix hi té un paper especial, seguint la tradició de l’etapa anterior) i altres plats, el celler, l’estètica de les sales (que conserven part dels elements de l’època del cinema) o de l’experiència com a alumnes.

Els ulls del lector, però, se n’aniran a les imatges, algunes de les quals s’han concebut com a recurs informatiu i d’altres, com a element artístic i que signen Alba de Mingo, Francesc Guillamet i Josep Jordà. La il·lustradora Mariona Millà hi aporta la seva visió molt personal d’alguns plats de la casa.

En la presentació, feta a la Casa de Cultura, hi van intervenir alguns dels protagonistes del llibre i hi van assistir, entre altres, l’alcalde de Cornellà, Salvador Coll, i el president del Consell del Pla de l’Estany, Francesc Castañer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona