Societat

La temporada d’esquí, oberta

Amb l’obertura, avui, de Vallter, les estacions d’esquí catalanes ja estan totes obertes

El pont de la Constitució i la Puríssima omplirà les pistes d’esquí i els establiments hotelers, que veuen amb optimisme l’inici de temporada

A les sis estacions que depenen de FGC, hi ha servei de wifi gratuït

Aquest cap de setmana, quedaran obertes totes les estacions d’esquí catalanes. La més matinera va ser Baqueira Beret, a Naut Aran, amb 36 quilòmetres de pistes, que ho va fer el 26 de novembre passat gràcies a les intenses nevades de fa unes setmanes. De les sis estacions que depenen de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), divendres, van obrir Boí Taüll (Alta Ribagorça), Espot (Pallars Sobirà) i Port Ainé (Pallars Sobirà), ahir dissabte, van obrir La Molina (Cerdanya) i Vall de Núria (Ripollès) i, avui diumenge, obrirà Vallter (Ripollès). També han obert les estacions de Tot Nòrdic, bàsicament d’esquí alpí, i Port del Comte (Solsonès).

“Ja ho tenim tot en marxa i amb molt bon temps. Per tant, som molt optimistes i pensem que omplirem aquests dies i és molt possible que arribem al cent per cent”, manté el nou president de FGC, Antoni Segarra. Assegura que els allotjaments al voltant de les estacions d’esquí també seran tots plens.

“El territori està molt content. Ens hem reunit, aquests dies, amb alcaldes del Ripollès i del Pallars i tots són molt optimistes perquè les ocupacions dels hotels seran molt altes. En poso un exemple: en el cas de l’hotel de Port Ainé, que és nostre, el tenim gairebé ple tots els dies del pont”, assegura Segarra, que celebra aquest pont “tan llarg” que donarà una gran empenta a l’inici de la temporada d’esquí.

Bones expectatives

“Tot i que no tenim una bola de vidre, les previsions són que aquesta temporada serà millor que la passada, que ja va ser molt bona perquè la gent va venir amb moltes ganes després de la pandèmia. I serà més bona perquè, entre altres coses, hem fet millores molt importants a totes les estacions, com ara la pista Barcelona de La Molina, que serà un ganxo important”, diu Antoni Segarra. Un ganxo i un primer pas per tenir pistes olímpiques de cara a fer possible que Catalunya tingui una bona candidatura per a futurs Jocs Olímpics.

Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic distribuïdes pel Pirineu de Lleida també han obert en la seva totalitat, ja que, malgrat que en algunes estacions encara no hi ha prou neu, molta s’ha fet amb els sistemes d’innivació i en d’altres, on la neu està a les cotes més altes, es poden practicar altres esports i activitats. “Algunes estacions, les que són a la cara nord, Baqueira Beret i Tavascan, avui tenen molt bons gruixos de neu. En canvi, les altres estacions, les d’esquí nòrdic, no en tenen tanta, però com que l’oferta és molt gran el turisme està garantit”, diu Juli Alegre, cap de promoció del Patronat de Lleida.

“Les estacions d’equí nòrdic de Lles, Tuixent–la Vansa (cara nord del massís del Port del Comte) estan obertes i s’hi poden fer excursions a peu i amb raquetes de neu. A les estacions de Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell i Pallars Sobirà) i Virós-Vallferrera (parc natural Alt Pirineu) hi ha oberts tots els serveis turístics i neu a les parts més altes de l’estació, però hi ha moltes activitats per fer, no només esquiar”, puntualitza. Juli Alegre assegura que les estacions d’esquí nòrdic, any rere any, guanyen adeptes: “Aquesta pandèmia que hem passat ha focalitzat l’atenció de la gent envers aspectes clau com ara la salut, l’entorn, els espais oberts, la natura... I aquí la demarcació de Lleida ha tingut i té molt per oferir i ha fet que molta gent hagi preferit els nostres espais naturals. Hem tingut un any 2022 rècord de turistes que buscaven aquest entorn que nosaltres oferim.”

Gran inversió

En començar la temporada, l’optimisme és màxim. “Les estacions de la demarcació de Lleida han fet una inversió total rècord de 24 milions d’euros, i crec que es podrà superar la temporada anterior, quan es van vendre 1,5 milions de forfets”, manté Alegre. Aquest pont de la Constitució i la Puríssima, més que un pont unes minivacances, el Patronat de Lleida calcula que, el primer tram, estaran a un 65% de mitjana d’ocupació i, en el segon, a partir de dimecres, estaran al voltant del 80% d’ocupació de mitjana. “Em consta que hi ha establiments que tindran plena ocupació i hauran de penjar el cartell de complet, sobretot els que són més a prop de les estacions”, manté el cap de promoció del Patronat de Lleida. El Patronat estima que, durant aquests nou dies de pont, es podria assolir la venda d’uns 90.000 forfets, si bé el resultat final també dependrà de la climatologia d’aquestes festes i de la quantitat de neu nova.

Aquestes minivacances del pont de la Constitució i la Puríssima no només beneficien el sector de la neu, també tota la demarcació de Lleida. El Patronat assegura que hi ha 137 empreses del territori que ofereixen serveis complementaris a la neu.

Wifi gratuït

Les sis estacions que depenen de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya –La Molina, Vall de Núria, Vallter, Port Ainé, Espot i Boí Taüll– ofereixen, aquest any, wifi gratuït a tots els dominis esquiables i amplien fins a 63 les màquines de compra i recollida de forfets i bitllets, de què 25 són quioscos de venda automàtica. Actualment, doncs, el 49% de bitllets i forfets es venen de manera automatitzada, amb avantatges com ara la comoditat de fer-ho des de casa, sense cues a taquilles i amb accés directe a pistes.

S’apuja el preu

Els preus del forfet s’han apujat entre un 5 i un 7% a les estacions de FGC, segons l’estació. En el cas de La Molina, el preu del forfet de dia cosa 47 euros per a adults de 25 a 64 anys, 40 euros per a joves de 12 a 24 anys, 35,50 euros per a infants de 7 a 11 anys i veterans a partir dels 65 anys i 6 euros per a menors de 7 anys. El forfet de temporada en aquesta estació va dels 660 euros, per al tram dels 25 als 64 anys, als 60 euros per als més petits.

Sostenibilitat

“Una cosa comuna a totes les estacions d’esquí és la sostenibilitat”, asseguren des del Patronat de Turisme de Lleida, que recorden que, des del 2019 –quan van presentar un pla estratègic–, van apostar perquè el seu territori fos “una destinació ecològica i sostenible i que en aquest objectiu s’impliqués tot el sector turístic”. “Volem liderar el turisme interior i de muntanya apostant per la sostenibilitat. Per això hem implementat certificats Biosphere de bones pràctiques, i és en aquest sentit que s’han fet moltes de les inversions a les estacions d’esquí enguany”, diu Juli Alegre, que especifica: “Les estacions volen optimitzar la seva petjada i ser cada cop més sostenibles.”

També les estacions gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya diuen que han fet un pas endavant en la sostenibilitat, malgrat que cada vegada hi ha més màquines per fer neu. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, que divendres va anar a Port Ainé (a Rialp) per donar el tret de sortida a l’obertura dels complexos hivernals, va insistir que l’objectiu del govern és reduir el consum d’aigua i el cost energètic de les estacions. A tall d’exemple, va explicar que, els darrers quatre anys, s’ha reduït un 26% el consum d’aigua i el 66% l’energètic. Segons Fernàndez, aquest és el camí i l’horitzó que s’han marcat és arribar al 2030 amb zero emissions.

Equilibri territorial

El conseller de Territori, va expressar “el compromís del govern amb el desenvolupament del Pirineu, amb l’equilibri territorial i amb la generació de més i diversos pols d’atracció i oportunitats de vida més grans”, perquè “les estacions no són només d’hivern, són de muntanya” i, per tant, aposten per “la desestacionalització i la sostenibilitat”. Va voler posar en valor que “les estacions de Ferrocarrils [de la Generalitat de Catalunya] són un bon exemple de gestió eficient i professional; són una indústria esportiva oberta tot l’any que dona feina de manera directa o indirecta a unes 3.000 persones”.

LES FRASES

Som molt optimistes i pensem que omplirem aquests dies, i és molt possible que arribem al cent per cent d’ocupació
Aquest pont tan llarg donarà una bona empenta a l’inici de la temporada d’esquí
Antoni Segarra
president de ferrocarrils de la generalitat de catalunya
Les estacions de la demarcació de Lleida han fet una inversió total rècord de 24 milions d’euros
Una cosa comuna a totes les estacions d’esquí és apostar per la sostenibilitat
Juli Alegre
cap de Promoció del Patronat de Lleida

La Molina recupera la pista negra més olímpica

L’estació de La Molina, a la Cerdanya, estrena aquesta temporada d’hivern la recuperada pista Barcelona, una pista negra de les més llargues de l’Estat, amb 4,75 quilòmetre de longitud, un desnivell de 859 metres i un pendent màxim del 68%. Aquesta pista havia estat en servei durant mig segle com a camí de retorn entre el refugi del Niu de l’Àliga i la part baixa del complex i, ara, el traçat ha estat condicionat. Les obres es van fer entre els mesos de maig i octubre amb un pressupost d’uns 3,5 milions d’euros i avui ja és accessible amb el telecabina Cadí-Moixeró. Segons FGC, l’objectiu és que, a banda d’un ús lúdic, es pugui fer servir en competicions, potser ja la temporada 2023-24 motiu per què la Federació Internacional d’Esquí l’està homologant.

Aquesta homologació permetrà que l’estació organitzi proves de velocitat (descens) fins al més alt nivell, copes del món i, fins i tot, proves olímpiques, amb què aspira a ser un referent en aquest àmbit. Abans de poder-la utilitzar per a competicions, el director de l’estació de La Molina, Xavi Perpinyà, va indicar que s’hi faran proves de marcatge. Perpinyà va dir, el dia de la presentació de la temporada, que estaven “molt contents” per la recuperació d’aquesta pista, tenint en compte que des de la zona del Niu de l’Àliga, a què s’accedeix amb el telecabina, només sortien l’Olímpica i la Dues Estacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia