Societat

gastronomia

Més de 110 productes de 70 empreses gironines reben el segell Girona Excel·lent

El president en funcions, Miquel Noguer, ha destacat l’interès creixent del sector en el distintiu, que ha batut enguany el rècord de participants

El Mas Marroch de Vilablareix ha estat escenari aquest vespre del lliurament de la cinquena edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. Enguany han rebut el distintiu per la seva gran qualitat 116 productes, corresponents a 70 empreses de la demarcació.

D’aquesta manera, els productes guardonats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent durant els dos anys de durada del programa. Es beneficiaran d’accions de promoció i difusió, de la participació en fires i esdeveniments especialitzats (tan en l’àmbit estatal com l’internacional) així com de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial.

L’acte ha comptat amb la participació del president en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort, l’alcaldessa de Vilablareix, Maite Tixis, i el cuiner d’El Celler de Can Roca, Joan Roca. Durant el seu torn de paraula, Noguer ha destacat el creixement progressiu del segell, que es va crear l’any 2014 per donar suport al sector agroalimentari de les comarques gironines. En aquesta edició, s’han presentat 447 productes, 134 més que en l’anterior.

“El més important per a nosaltres és que aquest creixement es faci d’acord amb el sector. Tots els canvis o remodelacions de categories i subcategories responen a les peticions de les empreses. Això demostra l’interès que tenen per incorporar el distintiuen els seus productes”, ha explicat Noguer, que ha afegit que “tot el trajecte de l’última dècada ha anat encaminat a aportar prestigi, promoció i coneixement als productors gironins”.

La cinquena edició del concurs ha comptat amb catorze categories, una més que fa dos anys. S’hi ha incorporat el sector dels gelats i es recupera el de la galeta, en detriment del sector del peix, que passa a conserves i semiconserves.

Com en les edicions anteriors, els tasts a cegues han estat la metodologia escollida per valorar i seleccionar els productes guanyadors. Per prendre la decisió, 43 tastadors dirigits per Salvador Garcia-Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila n’han valorat l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia.

Totes les comarques

Els 116 productes seleccionats estan repartits arreu del territori i, en aquest sentit, totes les comarques de la demarcació hi estan representades. La majoria dels productes estan elaborats per empreses situades a l’Alt i el Baix Empordà (32 cadascuna). Entre les dues comarques, representen el 55 % del total dels guanyadors. De la resta, el Gironès ha obtingut setze productes guanyadors; la Garrotxa, catorze; la Selva, nou; el Pla de l’Estany, sis; el Ripollès i Osona tres, i la Cerdanya, un.

A l’acte hi han assistit, entre d’altres, el senador Josep Maria Matamala, el director general de Ports de la Generalitat i expresident de la Diputació, Pere Vila, la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez, el vicepresident segon en funcions de la Diputació, Albert Piñeira, i els diputats, també en funcions, Jordi Camps, Jordi Xargay, Pere Casellas, Bea Ventura i Quim Rodríguez, a més d’alcaldes i regidors de municipis d’empreses guardonades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.