Societat

Girona

La ciutat de Girona, capital de la cultura formatgera del país

La ciutat de Girona és aquest cap de setmana la capital formatgera del país acollint la primera edició del Fòrum de la Formatgeria Artesanal Catalana, organitzat per l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (Acrefa) amb l’objectiu de crear cultura formatgera i donar valor a aquest producte lacti de proximitat entre els consumidors –molts dels participants tenen granja pròpia o compren llet a una de propera–. Ho van poder comprovar el munt de visitants que ahir, primer dia de la fira, van passejar per l’Espai Turòfil, on van poder degustar i comprar més de 200 formatges de 42 formatgeries d’arreu de Catalunya. A més, van poder fer el mateix amb 8 productors del segell Girona Excel·lent, que complementen l’oferta formatgera, entre els quals hi ha vins de la DO Empordà i cerveses artesanes, o salses especials per maridar amb formatges.

I com que el Fòrum de la Formatgeria Artesanal Catalana vol ser un pol d’atracció d’aficionats o nouvinguts a la cultura formatgera, l’organització ha volgut reunir-hi cares conegudes i reconegudes del món de la gastronomia. El més mediàtic és el popular cuiner de Joc de Cartes i de l’espai Cuines de TV3, Marc Ribas, que, a part de fer demostracions de cuina amb formatges, és qui, a més, ha creat el menú del Fòrum. Entre altres, també hi ha la televisiva Gessamí Caramés, Manel Guirado –que du a terme un espectacle familiar–, Mar Masó del Formàticum, Joan Murillo del Divinum, Jordi Àvila de Girona Excel·lent i, per citar-ne només un altre, el pastisser olotí Jordi Ferrer, amb postres elaborades amb formatges. Tots van dur a terme demostracions, tastets, conferències... a l’Espai Sentits.

A més, el gastrònom Pep Nogué va fer des de la Devesa el seu espai L’Arca de Nogué d’El suplement de Catalunya Ràdio i Llucià Ferrer, El Vermut de Ràdio Flaixbac.

L’altre atractiu d’ahir va ser el concurs de formatges, al qual s’hi van presentar 166 en total. Repartits en nou categories i en llet de vaca, cabra, búfala i ovella, van obtenir el màxim guardó el Mas Claperol, La Xiquella, la formatgeria Tòrrec, la Reixagó, el Mas Eroles, la Balda, Le Bolout, Cal Músic, Cal Cantare, Formatges L’Oliva, Mas Alba, Casa Mateu, Valette, Formatges Vall de Meranges i Làctics Ubach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

Nova reunió de la comunitat educativa per l’escola Camins

banyoles
enoturisme i gastronomia

Carme Ruscalleda, premi ‘Premi Bite honory award’ per la difusió de la cultura culinària

Barcelona

Som Sostre demana un nou model per atendre els sense llar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona