Societat

Societat

La nit de Sant Joan arrenca a Barcelona amb aniversari

Fa 50 anys que hi va arribar per primera vegada la Flama del Canigó

Els catalans menjarem aquest any més d’1.654.000 coques artesanes

Foc, música, ball i coca són els protagonistes

És una nit màgica, la d’avui. No calen motius espe­ci­als. Només foc, música, ball i coca. Però enguany, a Bar­ce­lona, la nit de Sant Joan està d’ani­ver­sari. Fa 50 anys que hi va arri­bar per pri­mera vegada la Flama del Canigó. Era l’any 1967, en plena dic­ta­dura fran­quista, quan el foc que ager­mana tots els ter­ri­to­ris de parla cata­lana va ser rebut pel bat­lle del moment, Josep Maria de Por­ci­o­les. Ara, per cele­brar-ho, la Comissió Flama del Canigó Bar­ce­lona 2017 ha orga­nit­zat un seguit d’acci­ons per fer més reei­xida la seva entrada a la ciu­tat. Des­taca la rebuda ins­ti­tu­ci­o­nal al Saló de Cròniques de l’ajun­ta­ment i la poste­rior reserva del foc a la casa gran fins a l’inici de l’acte tra­di­ci­o­nal de la rebuda a la plaça de Sant Jaume a la tarda.

La rebuda anirà acom­pa­nyada de la música de la Cobla Sant Jordi Ciu­tat de Bar­ce­lona i de la presència del bes­ti­ari fes­tiu de la ciu­tat. Men­tre la cobla ame­nitza la vet­llada, dese­nes d’enti­tats locals pas­sa­ran a reco­llir la Flama del Canigó del gre­sol de la plaça Sant Jaume per retor­nar després als seus bar­ris. S’ini­ci­a­ran dos iti­ne­ra­ris fes­tius: un es diri­girà en direcció al Llo­bre­gat i l’altre en direcció al Besòs, escam­pant la Flama pels bar­ris, on ser­virà per encen­dre les vint-i-set fogue­res que enguany cre­ma­ran a la ciu­tat.

La cele­bració de la revet­lla a Bar­ce­lona no varia de la que es fa en altres indrets del país: encesa de fogue­res, ús de pirotècnia, revet­lles amb ball, banys a les plat­ges i coca, molta coca: els cata­lans men­ja­rem aquest any més d’1.654.000 coques arte­sa­nes de Sant Joan, un 1,5% més que l’any pas­sat, segons les pre­vi­si­ons del Gremi de Pas­tis­se­ria de Bar­ce­lona i Província. Això suposa que, només a Bar­ce­lona, es ven­dran quasi un milió de coques arte­sa­nes de pas­tis­se­ria. El gremi con­firma que hi ha una con­so­li­dació de la recu­pe­ració de les ven­des en les prin­ci­pals dia­des.

Les coques més venu­des tor­na­ran a ser les tra­di­ci­o­nals: de bri­oix amb fruita i pinyons, seguida de la coca de llar­dons de full i la de pinyons far­cida de crema. També van crei­xent, any rere any, les ven­des de coques far­ci­des de nata, trufa o crema de xoco­lata. Tal com explica el pre­si­dent del gremi, el pas­tis­ser Elies Miró, “les claus d’una coca de Sant Joan de pas­tis­se­ria són els ingre­di­ents de qua­li­tat i, sobre­tot, que és un pro­ducte aca­bat de fer, sense els con­ser­vants i els colo­rants que s’afe­gei­xen a un pro­ducte indus­trial per tal que aguanti set­ma­nes al lineal del super­mer­cat”.

De mit­jana, els preus de les coques es man­tin­dran entre els 16 i els 35 euros, en funció de la mida, i gràcies a una mode­ració del preu dels ingre­di­ents com ara el dels pinyons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.