Societat

Societat

Final de cicle a la platja de Garbet

La històrica guingueta restaurant de la platja de Garbet, al terme municipal de Colera, tanca definitivament

Caduca la concessió d’un negoci obert el 1948 i portat per tres generacions d’una família

El restaurant oferia càtering i taxi barca per a les embarcacions que fondejaven a la badia

El res­tau­rant Gar­bet ja no obrirà les por­tes l’estiu que ve. Ha cadu­cat la con­cessió admi­nis­tra­tiva con­ce­dida per la direcció gene­ral de Cos­tes i que auto­rit­zava l’acti­vi­tat de res­tau­ració en una de les plat­ges icòniques de la Costa Brava. A efec­tes admi­nis­tra­tius, això sig­ni­fica que el con­ces­si­o­nari haurà de des­mun­tar el res­tau­rant i tor­nar la platja a l’estat en què es tro­bava ori­gi­nal­ment. Amb tot, fonts del ser­vei de la direcció de Cos­tes a Girona expli­quen que res no impe­deix que es pugui pre­sen­tar una nova can­di­da­tura per sol·lici­tar una nova con­cessió, i la Gene­ra­li­tat en última instància deci­dirà si l’atorga o no, ja que és qui té la com­petència en aquest espai. Si es donés el cas, el nou con­ces­si­o­nari també podria optar per recu­pe­rar les ins­tal·laci­ons exis­tents. Ara com ara, però, no consta cap can­di­da­tura per con­ti­nuar l’acti­vi­tat.

La guin­gueta de Gar­bet va obrir les por­tes l’any 1948 i durant tres gene­ra­ci­ons s’ha man­tin­gut com un negoci fami­liar. Els fun­da­dors van ser Josefa Fer­ruz i Álvaro Boada –el Bravo–, amb la seva filla Anto­nia. Ella es va casar amb Bal­ta­sar Pas­cual i van tenir dos fills: Javier i Águeda.

Els ini­cis són els d’una sen­zi­lla bar­raca de canyes, un ten­dal de sos­tre de palla, sense elec­tri­ci­tat i amb l’Anto­nia tra­ient aigua del pou. El Bravo és pes­ca­dor i veu com els seus suquets que cuina a la platja atra­uen l’atenció dels pri­mers turis­tes i esti­ue­jants. A finals dels anys cin­quanta l’estruc­tura deixa de ser la d’una bar­raca, i es comença la cons­trucció amb pedra, ja amb una pro­jecció de res­tau­rant. En les últi­mes dècades, de maig a setem­bre, el res­tau­rant havia evo­lu­ci­o­nat per con­ver­tir-se en bar de platja gas­tronòmic, cone­gut pels arros­sos de l’Antònia i la seva cuina de peix. Un res­tau­rant que entrava en els rànquings de les guin­gue­tes “més romànti­ques” de les revis­tes bar­ce­lo­ni­nes, i que seguia rei­vin­di­cant “l’essència de l’esta­bli­ment fami­liar dels ini­cis”, però amb una plan­ti­lla que havia anat crei­xent fins a més de 30 tre­ba­lla­dors. Una de les par­ti­cu­la­ri­tats que ofe­ria l’esta­bli­ment era el ser­vei de càtering i taxi barca: des de les embar­ca­ci­ons que fon­de­ja­ven a la badia es podia fer la reserva i una barca anava a reco­llir els tri­pu­lants per men­jar a terra ferma i els tor­nava; també es podia encar­re­gar només el men­jar i la llanxa del res­tau­rant el por­tava a bord.

Amb aquesta evo­lució i l’ampli­ació d’acti­vi­tats, la con­vivència amb els usu­a­ris de la platja no sem­pre havia estat fàcil. Gar­bet ha estat durant dècades per a molts empor­da­ne­sos el lloc on les famílies de la comarca man­te­nien la tra­dició d’empor­tar-se la car­ma­nyola per pas­sar el dia a la platja. El tren i el bai­xa­dor Estació Platja de Gar­bet eren el mitjà més còmode per anar-hi, fins que Renfe va deci­dir treure’l.

En aquest sen­tit el res­tau­rant Gar­bet també for­mava part del pai­satge d’aquest racó de la Mar d’Amunt; amb el tan­ca­ment del res­tau­rant, molts empor­da­ne­sos lamen­ta­ven aquests dies a les xar­xes soci­als la des­a­pa­rició d’una part del seu pai­satge i de la seva memòria. El con­sol serà que si no hi ha subs­ti­tut, la platja pot­ser gua­nyarà espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia