Societat

Benestar

Futur incert lluny de casa

Prop de 4.000 menors han arribat sols l’ultim any, la majoria provinents del Marroc en arriscats trajectes

Els joves miren d’integrar-se aprenent l’idioma als centres d’acollida tot esperant regularitzar els papers

Canviar l’estigma del col·lectiu vinculat a la inseguretat

En Mohamed està més en contacte amb els seus perquè ja sap que el seu germà de 14 anys provarà la mateixa sort

No hi ha retorn. “Al Mar­roc, no hi ha feina i la vida és molt dura.” Com Moha­med Jar­ra­oui, la resta de com­panys que con­vi­uen amb ell al cen­tre d’aco­llida tenen clar que ha val­gut la pena arris­car-se per mar­xar i bus­car-se la vida a Europa, encara que ho hagin de fer sols i amb només 14 anys. No hi tenen res a per­dre, perquè allà no hi tenien futur. Al cen­tre d’aco­llida on els van enviar en són 64, alguns vin­guts de ciu­tats pro­pe­res del Mar­roc, però d’altres han fet un recor­re­gut més llarg, des de Mali, Gàmbia, Sene­gal o Algèria. No hi ha cap noia, tot i que la direc­tora del cen­tre, Reme­dios Rubio, diu que amb l’onada migratòria de l’any pas­sat, quan van arri­bar prop de 4.000 menors que viat­ja­ven sols, hi havia 70 noies.

Escol­tant molt atent la con­versa i amb el cap cot, Moha­med Kankou asse­gura que en el tra­jecte que va fer ama­gat sota l’autobús l’acom­pa­nya­ven dues noies. “També eren a l’apar­ca­ment espe­rant el moment d’ama­gar-nos, però quan entren, es que­den als cen­tres d’Anda­lu­sia, no pugen amunt”, explica aquest jove de Gadir que es va ven­dre la bici­cleta per pagar-se el bit­llet fins a Tànger. Explica que va arri­bar a fer fins a cinc intents, el que ells ano­me­nen “ris­quis”, per poder cre­uar dins el vai­xell. Amb només 14 anys, vol­tava fugint dels cen­tres d’aco­llida fins que, asse­gura, li van pagar el bit­llet per pujar amb autobús a Bar­ce­lona. “El pit­jor de tot és pas­sar gana i dor­mir al car­rer”, diu després de l’experiència que ha tin­gut a Lió, d’on va recu­lar fa uns mesos. “A l’Estat francès és molt pit­jor. Ningú no es pre­o­cupa de nosal­tres i no fan res per tra­mi­tar els papers”, explica.

Aquest és l’objec­tiu d’aquests joves a qui la família envia lluny de casa, endeu­tant-se amb el que no tenen per pagar a les màfies que els por­ta­ran. És la manera de garan­tir-se el futur i apro­fi­tar que els joves ho tin­dran més fàcil. La família con­fia que, abans de com­plir la majo­ria d’edat, acon­se­guei­xin tra­mi­tar el permís de residència i el NIE i estal­viar-se així els tres anys d’empa­dro­na­ment que la llei d’estran­ge­ria reque­reix als immi­grants.

Al cen­tre n’hi ha que aca­ben d’arri­bar. “Nosal­tres ens que­dem en xoc amb el que expli­quen, però ells ho viuen com una aven­tura”, explica Rubio, que no perd el som­riure per a cadas­cun dels nois que s’acos­ten a salu­dar-la i que coneix pel nom. Amine El Alami no té cap pro­blema a expli­car el mal­son que va viure dins la barca car­re­gada amb una vin­tena de per­so­nes més en un peri­ple que es va allar­gar 13 hores. La seva família va pagar 2.000 euros, però diu que amb més diners pots cre­uar amb llan­xes i amb 5.000 euros fins i tot amb motos d’aigua que et por­ten en mitja hora. La majo­ria de les sor­ti­des es fan coin­ci­dir amb els diven­dres, apro­fi­tant que és el dia de res i la poli­cia mar­ro­quina afluixa la guàrdia. “Els millors dies és quan no hi ha lluna; lla­vors, en sur­ten més”, diu un dels joves. N’hi ha que sense arris­car-hi la pell acon­se­gui­xen visats que els per­me­ten estar-s’hi com a turis­tes tres mesos, sense intenció, però, de tor­nar.

Tots es mouen ben infor­mats a través dels mòbils i les xar­xes soci­als i saben que, un cop posin els peus a Bar­ce­lona, el pri­mer que han de fer és anar a una comis­sa­ria o a la fis­ca­lia de menors, des d’on els por­ta­ran als cen­tres d’aco­llida. Moha­med Jar­ra­oui fa nou mesos que va arri­bar i diu que, des­pis­tat, va aga­far el pri­mer tren i va bai­xar a Ter­rassa. Va ser un veí a qui va pre­gun­tar que el va acom­pa­nyar fins a les ofi­ci­nes de la Ciu­tat de la Justícia. Explica emo­ci­o­nat que s’està plan­te­jant dema­nar permís al cen­tre per fer una sor­tida d’un dia i poder-se’hi retro­bar, ja que no han per­dut el con­tacte.

La seva pre­o­cu­pació, però, ara és una altra. Està neguitós perquè el permís de residència no li arriba i al juny serà major d’edat. La tra­mi­tació de la docu­men­tació dels menors depèn de la sub­de­le­gació del govern a Cata­lu­nya i s’allarga en aquests casos com a mínim un any. “Quan s’acos­ten als 18 anys, la cara els can­via, perquè no saben que pas­sarà amb ells. Veuen que dei­xen d’estar pro­te­gits i sense papers i ho tenen com­pli­cat per sor­tir-se’n”, explica un dels edu­ca­dors, José Manel Cor­deiro, que viu de prop el desànim i la frus­tració amb què es tro­ben. “Hi ha la pressió de la família, que s’han hipo­te­cat perquè puguin mar­xar, però sense papers ho tenen com­pli­cat per tenir feina i veus com es des­es­pe­ren”, hi afe­geix.

Tot i així, en Moha­med no perd l’espe­rança i con­ti­nua lle­vant-se d’hora per estu­diar i treure’s el gra­duat de l’ESO a distància. També ha tin­gut la sort de fer un curs d’auxi­liar de pin­tor i és l’enveja de molts que també vol­drien fer algun curs, però abans tenen el repte d’apren­dre l’idi­oma.

De males peces, també n’hi ha

“Són uns super­vi­vents i n’hi ha que venen de famílies deses­truc­tu­ra­des, sense límits, que donen la mala fama que s’ha gua­nyat el col·lec­tiu. Però els delinqüents i peces no són repre­sen­ta­tius de la majo­ria”, defensa la direc­tora del cen­tre que ges­ti­ona l’enti­tat Intress. Els pri­mers dos mesos, es fan els infor­mes per deri­var-los per tenir recur­sos pedagògics o terapèutics o sol·lici­tar pisos tute­lats on con­vi­uen amb edu­ca­dors. La demanda, però, supera l’oferta i molts per­den les espe­ran­ces. L’equip d’edu­ca­dors i els joves s’han anat tras­lla­dat a dife­rents cases de colònies i albergs amb pla­ces dis­po­ni­bles. Els menors de 16 anys que hi arri­ben estan obli­gats a seguir allà on vagin les clas­ses a l’ins­ti­tut.

La resta ha de com­plir amb les tas­ques i res­pon­sa­bi­li­tats del cen­tre, d’on poden entrar i sor­tir quan vul­guin. Només se’ls demana l’assistència a l’hora dels àpats, que fan con­jun­ta­ment, i a les clas­ses de català i cas­tellà. A les 10 de la nit, saben que se’ls passa llista. “Si no hi són, els diem que seran sos­pi­to­sos si la poli­cia els enxampa i si no retor­nen, la seva plaça l’ocu­parà un altre jove”, apunta la direc­tora.

Amb la paga d’1 euro

Una de les edu­ca­do­res, Roser Cases, diu que n’hi ha que apro­fi­ten les opor­tu­ni­tats que se’ls donen, men­tre que d’altres se’ls ha de per­se­guir. “Per pre­miar i reforçar en posi­tiu, els qui com­plei­xen reben 1 euro de paga”, explica Cases. Una tàctica que fun­ci­ona als edu­ca­dors, que també són els que aca­ben deci­dint, segons la con­ducta dels joves, els can­di­dats per fer acti­vi­tats fora del cen­tre. “Tots volen sor­tir, però s’ha de pre­miar l’esforç que fan”, apun­ten els edu­ca­dors, que els acom­pa­nyen als llocs omplint la fur­go­neta que tenen, de vuit pla­ces.

Per al Moha­med i l’Amine és un luxe anar fins a Mataró els diven­dres al ves­pre, a l’assaig de cas­te­llers dels Cap­gros­sos, on diuen que han fet bons amics. Tam­poc es van per­dre les sor­ti­des d’estiu amb els gegan­ters d’Arenys de Mar i amb la batu­cada. Ara, expli­quen ner­vi­o­sos que els han con­vi­dat una tarda a fer de tècnics de so a l’emis­sora muni­ci­pal. Des del mateix Ajun­ta­ment fa mesos que es tre­ba­lla amb les enti­tats del poble per esvair els recels que la presència dels joves havia aixe­cat entre els veïns.

Les dones de la comu­ni­tat mar­ro­quina van ser les pri­me­res a visi­tar-los per fer tallers de cuina amb ells, una de les acti­vi­tats que té més èxit al cen­tre. Els joves diuen que no van a resar a la mes­quita, però sí que l’imam els ha vin­gut a fer xer­ra­des. Són conei­xe­dors dels dar­rers atacs xenòfobs a Canet i Cas­tell­de­fels. “Venim a bus­car-nos la vida, però pel fet de ser mar­ro­quins ja ens miren dife­rent, com a lla­dres”, lamenta Moha­med Jar­ra­oui.

Els joves tenen ganes de retor­nar al cen­tre d’Arenys de Mar, d’on s’han tras­lla­dat per uns mesos. Dijous, es pre­sen­tarà als veïns el pla de men­to­ria que la Gene­ra­li­tat impulsa amb els muni­ci­pis. El secre­tari gene­ral d’Igual­tat, Migra­ci­ons i Ciu­ta­da­nia, Oriol Amorós, té clar que aquesta és la millor opció de conèixer els joves en pri­mera per­sona i dei­xar d’estig­ma­tit­zar el col·lec­tiu. Els volun­ta­ris s’han de com­pro­me­tre durant mig any a estar amb ells una tarda a la set­mana. “Per a ells és impor­tant tenir un adult fora del cen­tre que sigui un refe­rent autòcton”, asse­nyala Amorós.

Que no cai­gui el wifi

L’ús de les xar­xes soci­als, però sobre­tot dels mòbils, els apropa als de casa. La majo­ria hi man­te­nen con­tacte i des del cen­tre se’ls deixa tru­car dos cops a la set­mana.“Si el wifi cau, tenim un pro­blema”, expli­quen els edu­ca­dors davant una gene­ració que com aquí està per­ma­nent­ment con­nec­tada. La diferència, però, és que la seva situ­ació irre­gu­lar no els per­met com­prar una tar­geta pel mòbil. En Moha­meed està més en con­tacte amb els seus perquè ja sap que el seu germà de 14 anys pro­varà la mateixa sort.

Futbol i cuina.
Les activitats dins el centre, més enllà de les classes de català i castellà, deixen moltes estones mortes. Els joves poden sortir i entrar quan vulguin, però passen moltes hores jugant a futbol, que aixeca passions entre els aficionats del Barça cada cop que hi ha un partit televisat en obert. La cuina també desperta l’interès de molts d’ells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia