Societat

Paisatge autèntic i privilegiat

La Noguera, una de les comarques més verges, ofereix història, gastronomia i una natura singular

Una zona privilegiada per a la pràctica de l’escalada, el senderisme, el cicloturisme, l’espeleologia i l’ala delta

A les coves de lo Tallat de les Aparets, al municipi d’Alòs de Balaguer (Noguera), situat a la serra Mosquera, al marge dret del congost del riu Segre, es conserven representacions de pintura rupestre protegides com a patrimoni de la humanitat. Són una bona targeta de presentació de la Noguera, l’antiga comarca coneguda com els Aspres del Montsec, que es la més extensa de Catalunya, on l’aigua, la pedra, la muntanya i la vinya dansen un ball particular preservant un dels indrets més autèntics, verges i privilegiats del Principat. El fet que la comarca més extensa de Catalunya es desplegui entre el Montsec i la plana fa que inclogui una gran varietat paisatgística, amb espais pràcticament verges envoltats d’una rica i variada flora i fauna. Al nord, la Noguera Alta és una zona privilegiada per a la pràctica de l’escalada, el senderisme, el cicloturisme, l’espeleologia, el parapent i l’ala delta, en què el visitant pot descobrir paratges i racons d’interès històric, natural i d’oci, com ara la serralada del Montsec d’Ares i de Rúbies; congostos i embassaments com ara els de Mont-rebei, Terradets i Camarasa, i reserves naturals com ara la de Sant Llorenç de Montgai. A la Noguera Baixa, s’hi assenten les grans planes, dominades pels rius, les séquies i els camps. Cal fer una volta per la capital, Balaguer, on les cases expliquen una història de guerres i traïcions que es compendia al Museu de la Noguera. Si volem tornar a la prehistòria podem acostar-nos a la cova Gran de Santa Linya, la Roca dels Bous de Llorenç o la cova dels Vilars d’Os de Balaguer, però si ens estimem més l’edat mitjana, destaquen castells com ara el d’Alòs i Montsonís, o monestirs com ara el de Bellpuig de les Avellanes, mentre que els afeccionats a les estrelles es poden acostar al Parc Astronòmic d’Àger.

Bon vi i menjar

Josep Pla assegurava que la coca de recapte s’havia inventat a la Noguera, una comarca on la gastronomia se centra en els productes de la terra, cargols i embotits, regats pel bon vi dels seus costers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Renfe cessa un gestor de material i Adif a un cap d’Inspecció

Madrid

El pressupost de Salut preveu 100 milions per reduir llistes d’espera

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Neu, pluja i temporal marítim

Barcelona

ERC d’Olot fa una bona valoració dels pressupostos 2023

olot

Inventarien el patrimoni cultural del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter

torroella de montgrí

Prop 500 persones participen en l’enquesta sobre punts insegurs per a dones a Girona

girona
mediterrani

El terratrèmol de Turquia i Síria deixa més de 1.500 morts

Ankara
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Núvols al litoral i algunes pluges

Barcelona
gastronomia

La D.O. Cava es posiciona a la Barcelona Wine Week

Barcelona