Societat

El temple preromànic de Sant Julià, al descobert

Els arqueòlegs també han desenterrat 47 esquelets medievals

Els arqueòlegs han desen­ter­rat 47 esque­lets medi­e­vals i part de l’estruc­tura de l’església pre­romànica de Sant Julià de Ramis, segons va infor­mar ahir ACN. La cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons a l’entorn dels Sants Met­ges ha loca­lit­zat també anti­gues estruc­tu­res –res­tes de murs– d’època visigòtica i, fins i tot, romana. Sobre­tot, però, els arqueòlegs han apro­fun­dit en l’estudi del cemen­tiri medi­e­val que hi havia al lloc. La majo­ria dels esque­lets són d’entre els segles XII i XIV. L’antropòloga i codi­rec­tora de l’exca­vació, Neus Coro­mina, subrat­lla que el seu estudi apor­tarà infor­mació sobre la vida de la comu­ni­tat durant l’edat mit­jana. Entre els objec­tes que s’han desen­ter­rat des­ta­quen tres pet­xi­nes de pele­gri­natge del segle XII i una olla d’un aixo­var fune­rari.

La cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons a la mun­ta­nya de Sant Julià de Ramis con­ti­nua apro­fun­dint l’estudi del cemen­tiri medi­e­val que es va des­co­brir al lloc. Des del 2011, els arqueòlegs de la Uni­ver­si­tat de Girona hi fan exca­va­ci­ons periòdiques. La zona a tocar de l’església es va fer ser­vir com a cemen­tiri durant més d’un mil·lenni (des del segle VIII, en època carolíngia, fins a prin­ci­pis del segle XX). “D’ençà que es va començar a exca­var, s’hi han tro­bat gai­rebé 600 morts”, pre­cisa Coro­mina.

Durant aquesta cam­pa­nya, per ara s’han desen­ter­rat 55 esque­lets. D’aquests, 47 són de l’edat mit­jana (de difunts que van viure a la zona entre els segles XII i XIV); però també n’hi ha vuit més d’entre els segles XVII i XVIII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.