Societat

Mig centenar de líders religiosos de 33 països debatran sobre crisi social i ambiental a Manresa

’Cruïlla de camins’, que tindrà lloc del 27 al 30 de novembre, culminarà amb un pacte per fer front al canvi climàtic

Amb motiu del pro­grama Man­resa 2022, que com­me­mora els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a la capi­tal del Bages, 51 líders reli­gi­o­sos de 33 països del món par­ti­ci­pa­ran al fòrum inter­na­ci­o­nal Cruïlla de Camins: Una res­posta inter­ge­ne­ra­ci­o­nal mul­ti­re­li­gi­osa a la crisi social i ambi­en­tal, que es durà a terme del 27 al 30 de novem­bre. L’acte, orga­nit­zat per l’Ajun­ta­ment de Man­resa i l’orga­nit­zació Reli­gi­ons for Peace, de referència mun­dial, abor­darà la crisi social i ambi­en­tal pro­vo­cada pel canvi climàtic, i posarà el focus en el paper de les ciu­tats. Tres dies de reflexió que, segons ha expli­cat l’alcalde, Marc Aloy, cul­mi­na­ran amb un docu­ment, que s’ano­me­narà Pacte de Man­resa, amb com­pro­mi­sos i encàrrecs de futur.

Vuit de cada deu per­so­nes del món pro­fes­sen una religió. Per això, l’alcalde de Man­resa, Marc Aloy, con­si­dera que reu­nir líders de gai­rebé totes les reli­gi­ons i treure’n acords comuns és una manera “extra­or­dinària” de fer-los arri­bar al món.

Cruïlla de Camins serà l’acte més espi­ri­tual de tots els que s’han fet durant el pro­grama Man­resa 2022, però la secretària gene­ral de Reli­gi­ons for Peace, Azza Karam, ha subrat­llat durant la seva inter­venció via stre­a­ming des de Nova York que “no es tracta d’una espi­ri­tu­a­li­tat etèria, sinó que d’una espi­ri­tu­a­li­tat pràctica”. I ha subrat­llat la importància que, per pri­mera vegada, líders reli­gi­o­sos de tot el món s’unei­xin per par­lar del canvi climàtic que afecta tot­hom.

Els líders reli­gi­o­sos refle­xi­o­na­ran com les ciu­tats, on viu la major part de la població mun­dial, poden esde­ve­nir més sos­te­ni­bles i resi­li­ents, abor­dant el debat des del punt de vista social, econòmic, ambi­en­tal i espi­ri­tual. Al fòrum, també hi prendrà part el món científic i l’admi­nis­tració, com a parts impli­ca­des en el canvi.

Entre els líders que hi par­ti­ci­pa­ran, des­taca l’assistència d’Ela Ghandi, reco­ne­guda per la seva feina con­tra l’apart­heid a Sud-àfrica, i Sheikh Sha­ban Mubaje, Gran Muftí del Con­sell Musulmà Suprem d’Uganda. També Moha­med Abdel­sa­lam, secre­tari gene­ral del Comitè Supe­rior de la Fra­ter­ni­tat Humana i pri­mer àrab musulmà en rebre la meda­lla del Coman­dant de l’Estre­lla per part del Papa. També la doc­tora . Amany Lubis, pri­mera dona rec­tora de la Uni­ver­si­tat Islàmica Esta­tal Sya­rif Hidaya­tu­llah, la més gran d’Indonèsia; Taishi Kato, sacer­dot prin­ci­pal del san­tu­ari Hat­tori Ten­mangu, al Japó; Jimmy Obuya, coor­di­na­dor mun­dial de la Ini­ci­a­tiva Fe pel Canvi Posi­tiu en la Infància, les Famílies i les Comu­ni­tats, pro­ce­dent de Kènia; Saya­lay Uttara, monja de Sarana Vihara, al Mont­seny, un dels pocs tem­ples per a dones budis­tes que exis­tei­xen a l’estat espa­nyol; Pie­tro Bar­toli, direc­tor de la Comu­ni­tat de Sant’Egi­dio de Nova York i res­pon­sa­ble de la coor­di­nació dels ser­veis de sen­se­lla­risme, o Sarah Oli­ver, que des­taca en la for­mació de pro­gra­mes de lide­ratge inter­re­ligiós amb joves dels Cer­cles de Coo­pe­ració a Sud-àfrica, Malawi i Moçambic, on va desen­vo­lu­par la cam­pa­nya Girls Not Bri­des (Noies, no núvies).

En total, el fòrum reu­nirà 51 per­so­nes, líders mun­di­als de la fe cris­ti­ana, musul­mana, budista, jueva, hindú, bahai’i, shinto o indígena, vin­guts de 33 països del món, com el Japó, Indonèsia, Índia, Fili­pi­nes, Nigèria, Líban, Sud-Àfrica, el Congo, Kènia, Xile, Costa Rica, Perú, Equa­dor, els Estats Units, Bòsnia i Her­ze­go­vina o Ale­ma­nya. De l’àmbit català i esta­tal es comp­tarà amb la par­ti­ci­pació del Bisbe de Sol­sona, Fran­cesc Conesa, com a pre­si­dent de la Sub­co­missió Epis­co­pal per al Diàleg Inter­re­ligiós de la Con­ferència Epis­co­pal Espa­nyola, de Gui­llem Cor­rea, pre­si­dent del Con­sell Inter­re­ligiós del Grup de Tre­ball Esta­ble de Reli­gi­ons, o de Car­les-Xavier Nori­ega, monjo bene­dictí del Mones­tir de Mont­ser­rat, entre altres. També hi prendrà part Jordi Solé, pro­fes­sor del Depar­ta­ment de Dinàmica de la Terra de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, expert en el canvi climàtic, que hi par­ti­cipa com a científic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.