Societat

L’AMB promou l’alimentació sana, sostenible i de quilòmetre zero

Posa en marxa un pla de subvencions dotat amb 350.000 euros per ajudar els municipis a impulsar polítiques alimentàries que estimulin una dieta equilibrada, saludable i a l’abast de tothom

Cons­ci­en­ciar la ciu­ta­da­nia sobre la importància d’una ali­men­tació equi­li­brada, salu­da­ble i sos­te­ni­ble, que sigui econòmica­ment acces­si­ble per a tot­hom i que pro­mo­gui l’eco­no­mia de pro­xi­mi­tat a par­tir de pro­duc­tes de quilòmetre zero, són els tres objec­tius prin­ci­pals del Pla d’Acció per a l’Ali­men­tació Sos­te­ni­ble que l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (AMB) té en marxa fins a final del 2023 amb l’objec­tiu d’impul­sar un canvi de model a par­tir dels recur­sos pro­pis del ter­ri­tori metro­po­lità. Això vol dir esti­mu­lar pro­jec­tes d’eco­no­mia cir­cu­lar que potenciïn la pròpia pro­ducció agrícola metro­po­li­tana, la indústria agro­a­li­mentària i el comerç de pro­xi­mi­tat, entre d’altres.

“El ter­ri­tori metro­po­lità té tot el poten­cial neces­sari per acon­se­guir un sis­tema ali­men­tari potent, just i sos­te­ni­ble”, asse­nyala Mont­ser­rat Ballarín, vice­pre­si­denta de l’Àrea de Desen­vo­lu­pa­ment Social i Econòmic de l’AMB. En un con­text de crei­xents ten­si­ons en mer­cats ali­men­ta­ris glo­bals rela­ci­o­na­des amb la guerra a Ucraïna, l’incre­ment del preu dels fac­tors de pro­ducció i la con­següent esca­lada de preus i els efec­tes deri­vats de l’emergència climàtica, “són argu­ments sufi­ci­ents per reforçar les polítiques públi­ques per acon­se­guir una orga­nit­zació ali­mentària potent; els pobles i ciu­tats no volem només ser part del pro­blema sinó, també, part de la solució”, hi afe­geix Mont­ser­rat Ballarín.

350.000 en sub­ven­ci­ons

Davant d’aquesta situ­ació, l’AMB ha acti­vat un paquet de sub­ven­ci­ons diri­git als ajun­ta­ments amb una dotació econòmica total de 350.000 euros (150.000 per a l’exer­cici 2022 i 200.000 per al 2023) que es des­ti­nen a sub­ven­ci­o­nar pro­jec­tes impul­sats des dels muni­ci­pis metro­po­li­tans que per­me­tin fomen­tar el crei­xe­ment econòmic sos­te­ni­ble, la pro­ducció i l’ocu­pació rela­ci­o­na­des amb l’ali­men­tació sos­te­ni­ble a par­tir d’aquests objec­tius: impul­sar i/o con­so­li­dar pro­jec­tes en l’àmbit de les polítiques ali­mentàries des de la pers­pec­tiva econòmica, social i ambi­en­tal; afa­vo­rir les polítiques de desen­vo­lu­pa­ment local que inci­dei­xin en el reforç i foment de les acti­vi­tats de pro­ducció, dis­tri­bució, trans­for­mació i con­sum de pro­duc­tes agro­a­li­men­ta­ris de pro­xi­mi­tat, sos­te­ni­bles i/o agro­e­cològics, així com de les acti­vi­tats de rea­pro­fi­ta­ment, eco­no­mia cir­cu­lar i reducció del mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari, i pro­moure la venda directa, els cir­cuits curts de comer­ci­a­lit­zació, la cre­ació de noves infra­es­truc­tu­res, la incor­po­ració de nous pro­fes­si­o­nals, la recu­pe­ració de ter­res en desús i noves ini­ci­a­ti­ves que afa­vo­rei­xin el sec­tor agro­a­li­men­tari sos­te­ni­ble. Les bases d’aques­tes sub­ven­ci­ons van ser apro­va­des el 22 de setem­bre pas­sat pel Con­sell Metro­po­lità de l’AMB i des del mes de desem­bre ja es poden pre­sen­tar les sol·lici­tuds.

Un dret bàsic i una neces­si­tat

Sal­va­dor Milà, direc­tor de les àrees de Pla­ni­fi­cació Estratègica i Pre­sidència de l’AMB, des­taca que “la soci­e­tat ha pres consciència que l’ali­men­tació salu­da­ble no és només un dret bàsic de la ciu­ta­da­nia sinó una neces­si­tat cada cop més pre­sent arreu” i cele­bra que el con­junt de les admi­nis­tra­ci­ons locals, “des de la pro­ducció fins al con­sum, hagin posat l’ali­men­tació a la seva agenda”. Milà res­salta també la con­tri­bució de l’AMB i el seu paper de coor­di­na­dora de les dife­rents actu­a­ci­ons muni­ci­pals en aquest àmbit, i insis­teix que el ter­ri­tori metro­po­lità “té tots els ele­ments neces­sa­ris per acon­se­guir una orga­nit­zació ali­mentària potent, que sigui sos­te­ni­ble i justa”.

En els 636 km

2que for­men l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, s’hi troba sòl agrícola per con­rear (el del Parc Agrari del Baix Llo­bre­gat, Coll­se­rola o la ser­ra­lada de Marina, per exem­ple); infra­es­truc­tu­res per cap­tar aigua i abas­tir els con­reus (la conca del riu Llo­bre­gat o l’aqüífer del Besòs); indústria agro­a­li­mentària (polígons indus­tri­als repar­tits pel Vallès o el Baix Llo­bre­gat); infra­es­truc­tu­res per ges­ti­o­nar els resi­dus i pos­si­bi­li­tar així el reci­clatge (punts verds, dei­xa­lle­ries o eco­parcs al llarg de tot el ter­ri­tori); pro­jec­tes d’horts en parcs metro­po­li­tans i línies de suport al comerç de pro­xi­mi­tat, entre d’altres.

Entre els pro­jec­tes que han rebut el suport d’aquest pla impul­sat per l’AMB des­taca un pro­jecte d’horts urbans a Sant Vicenç dels Horts, a l’Espai Test Agrari, a través del qual s’ha posat en marxa una mena de viver d’empre­ses dedi­ca­des a l’explo­tació agrària i for­ma­des per per­so­nes indi­vi­du­als sense feina i en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat a les quals s’ha sub­ven­ci­o­nat per aju­dar a arren­car el negoci i se’ls han cedit les ter­res perquè les puguin cul­ti­var. Els nous agri­cul­tors novells reben el suport també de page­sos expe­ri­men­tats que els acon­se­llen i els guien en aquesta nova aven­tura pro­fes­si­o­nal, i també poden aspi­rar a ajuts públics i asses­so­ra­ment per fer la comer­ci­a­lit­zació dels seus pro­duc­tes.

A Coll­se­rola, s’ha posat en marxa un altre pro­jecte d’ajuts a rama­ders i page­sos perquè aju­din a man­te­nir el parc; al Prat de Llo­bre­gat s’ha acti­vat una tar­geta mone­der perquè per­so­nes en situ­ació o risc de vul­ne­ra­bi­li­tat tin­guin accés directe a una ali­men­tació salu­da­ble, i a Sant Boi de Llo­bre­gat l’AMB ha des­ti­nat 95.000 euros a la cons­trucció d’una nova agro­bo­tiga que s’inau­gu­rarà pro­pe­ra­ment.

El Pla d’Acció per a l’Ali­men­tació Sos­te­ni­ble 2020-2023 és la guia que fa ser­vir l’AMB per ana­lit­zar i trac­tar el sis­tema ali­men­tari a la metròpolis de Bar­ce­lona. Es tracta, doncs, d’una eina que iden­ti­fica, ordena i sis­te­ma­titza les prin­ci­pals acci­ons a par­tir de set eixos d’actu­ació: gover­nança trans­ver­sal i mul­ti­es­cala de les polítiques públi­ques ali­mentàries; conei­xe­ment, comu­ni­cació i estratègia a mitjà i a llarg ter­mini per a l’ali­men­tació sos­te­ni­ble; orde­nació ter­ri­to­rial, pla­ne­ja­ment urbanístic i infra­es­truc­tu­res ali­ne­a­des amb la rellevància del sis­tema ali­men­tari; incen­ti­vació de la pro­ducció ali­mentària sos­te­ni­ble; faci­li­tació de la dis­tri­bució i comer­ci­a­lit­zació d’ali­ments de pro­xi­mi­tat, ecològics i/o cir­cuit curt, així com la limi­tació del mal­ba­ra­ta­ment i les pèrdues; pro­moció de die­tes salu­da­bles, sos­te­ni­bles i acces­si­bles per a tota la ciu­ta­da­nia; i el desen­vo­lu­pa­ment d’un pro­grama d’acti­vi­tats vin­cu­lat a la capi­ta­li­tat mun­dial de l’ali­men­tació sos­te­ni­ble.

Pro­jecte Food­clic

L’AMB també par­ti­cipa en el pro­jecte euro­peu Food­clic, que es va ini­ciar el setem­bre del 2022 i està ori­en­tat a la recerca apli­cada per tal d’iden­ti­fi­car, capa­ci­tar i enfor­tir les xar­xes d’actors que poden afa­vo­rir les polítiques ali­mentàries locals i regi­o­nals. Així es podrà inci­dir en sis­te­mes ali­men­ta­ris més sos­te­ni­bles, salu­da­bles i jus­tos a cada ter­ri­tori. El pro­jecte plan­teja, fins al febrer del 2027, una coo­pe­ració entre diver­sos agents euro­peus públics, científics i del sec­tor pri­vat per tal de faci­li­tar que les polítiques públi­ques ali­mentàries locals tin­guin plan­te­ja­ments més inte­grats, incor­po­rin aspec­tes de sos­te­ni­bi­li­tat i esta­blei­xin con­ne­xi­ons entre el món rural i l’urbà. Es tracta d’un inter­canvi o trans­ferència de conei­xe­ments, rep­tes i solu­ci­ons.

Con­jun­ta­ment amb l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona hi par­ti­ci­pen també set regi­ons euro­pees més: la Regió de Berlín, l’Àrea Metro­po­li­tana de Lis­boa, l’Àrea Metro­po­li­tana d’Ams­ter­dam, la regió de Buda­pest, i d’altres de més peti­tes com són l’Àrea Metro­po­li­tana de Braso, a Roma­nia; la Regió d’Aar­hus, a Dina­marca, o la Plana de Lucca, a Itàlia. El cen­tre de recerca pri­vat IRSI-Caixa és l’altre soci espa­nyol dins el con­sorci del pro­jecte.

Entre els resul­tats espe­rats des­taca el mapeig d’actors i actu­a­ci­ons en matèria de polítiques ali­mentàries i desen­vo­lu­pa­ment de meca­nis­mes i eines que faci­li­tin que des de cada regió o ciu­tat es puguin adop­tar unes actu­a­ci­ons inte­gra­des i trans­ver­sals, inclo­ent els dife­rents nivells: públic, pri­vat i científic. El pres­su­post compta amb finançament inte­gral de la Unió Euro­pea i consta d’un import total d’11.182.035 d’euros, dels quals 739.125 cor­res­po­nen a l’AMB per a tot el període que està pre­vist que duri el pro­jecte.

7
regions metropolitanes europees participen en el projecte Foodclic.
32
accions són les que preveu aplicar el pla per a l’alimentació sostenible.
350.000
euros és la dotació econòmica destinada al pla entre el 2022 i el 2023.

Collserola i el Parc Agrari

El Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc Agrari del Baix Llobregat representen dos elements clau en l’organització alimentària de la metròpolis de Barcelona. Tenen sòl agrícola per conrear i, en el cas del Parc Agrari, hi passa el riu Llobregat, que compta amb infraestructures per captar aigua i abastir els conreus.

Pel que fa a Collserola, el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) reconeix i identifica unes àrees prioritàries per a l’agricultura i la ramaderia. Es tracta de zones òptimes que es corresponen amb espais conreables o fàcilment recuperables, on es facilita la implementació de l’activitat. El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha començat a impulsar una sèrie de projectes que es tradueixen en dinamització, assessoraments, subvencions i facilitats als pagesos i ramaders del parc, amb una dotació de gairebé 200.000 euros anuals. Pel que fa al Parc Agrari del Baix Llobregat, la seva situació estratègica dins de l’àrea metropolitana fa que sigui de vital importància per a l’abastiment d’aliments a les ciutats que l’envolten, d’origen proper i que permet reduir la petjada ecològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia