Societat

portugal

Els experts diuen que “va haver-hi cultura de l’ocultació” d’abusos en l’Església portuguesa

L’informe parla d’un mínim de 5.000 víctimes

“Va haver-hi una cul­tura de l’ocul­tació” dels abu­sos per part de l’Església catòlica por­tu­guesa, ha dit l’exmi­nis­tre por­tuguès Alvaro Labo­rinho, un dels experts de la comissió que ha reve­lat aquest dilluns l’existència d’almenys 5.000 vícti­mes al país.

“Va haver-hi inequívoca­ment ocul­tació”, va insis­tir l’exmi­nis­tre de Justícia, mem­bre de la comissió inde­pen­dent que ha inves­ti­gat durant un any els abu­sos ocor­re­guts en el si de l’Església catòlica por­tu­guesa des de 1950.

“No deixo de veure en diver­sos mem­bres de l’Església actu­al­ment un desig de tor­nar a aquesta cul­tura, però hi ha també una dis­po­ni­bi­li­tat d’ober­tura”, ha agre­gat Labo­rinho.

Una volun­tat, ha dit, que es reflec­teix, per exem­ple en el tre­ball d’aquesta comissió inde­pen­dent, cre­ada per la Con­ferència Epis­co­pal. “En comp­tes de fer sang per aquesta ocul­tació”, ha dit, “és impor­tant mirar al davant, per a un procés més obert”.

L’impor­tant, ha recal­cat, és que “és inequívoc que a l’Església catòlica van ser come­sos abu­sos sexu­als, en una lec­tura mini­ma­lista, prop de 5.000”. “I una cosa són els abu­sos ocor­re­guts a l’Església i una altra cosa seria si con­ti­nu­es­sin a par­tir d’ara”, ha apun­tat. “Tenim espe­rança que no sigui el cas”, ha sen­ten­ciat.

En la seva pri­mera reacció davant l’informe, el bisbe José Orne­las, pre­si­dent de la Con­ferència Epis­co­pal de Por­tu­gal (CEP), ha afir­mat: “volem que sigui l’inici d’un nou començament”.

“És una situ­ació dramàtica que vivim, no és fàcil superar-la”, ha admès el bisbe de Lei­ria-Fátima, que ha vol­gut enviar un mis­satge a les vícti­mes: “Per elles hem fet això també”, ha dit en al·lusió a la cre­ació d’aquesta comissió inde­pen­dent.

També la sociòloga Ana de Almeida ha con­fiat en un canvi després de la inves­ti­gació i ha recla­mat pel retard en l’ober­tura dels arxius de l’Església per als experts –només es van obrir a l’octu­bre, deu mesos després de l’inici del procés, va expli­car– i pel silenci de bis­bes i sacer­dots sobre el tema.

Almeida, mem­bre de la comissió, ha con­vi­dat l’Església a “pren­dre la paraula” per a pre­ve­nir els abu­sos i es va sor­pren­dre pel temor d’alguns mem­bres de la jerar­quia catòlica al fet que el pro­blema pugui esquit­xar a la Jor­nada Mun­dial de la Joven­tut (JMJ), pre­vista a l’agost a Lis­boa amb la visita del papa Fran­cesc.

“Hi ha o no millor lloc per a par­lar” del tema, s’ha pre­gun­tat l’experta. “Aquesta és una qüestió abso­lu­ta­ment cen­tral de l’Església” i hau­ria d’“inte­grar aquest dis­curs en la JMJ”, ha defen­sat.

En les con­clu­si­ons del seu inflat informe –unes 500 pàgines– els experts dema­nen també a l’Església que assu­meixi el cost de l’atenció psi­cològica a les vícti­mes.

Durant un any d’inves­ti­ga­ci­ons, la comissió inde­pen­dent va com­pro­var 512 tes­ti­mo­ni­at­ges dels quals es dedu­eix que el nom­bre de vícti­mes reals d’abu­sos a l’Església por­tu­guesa s’acosta als 5.000 “com a mínim”.

La dimensió i la violència del pro­blema és simi­lar a la de països veïns, encara que a Por­tu­gal els abu­sos comen­cen a una edat més pri­me­renca, a penes 11 anys com a mit­jana, degut, segons els experts, al pes específic que els semi­na­ris tenien al país en la segona mei­tat del segle XX.

Els menors abu­sats són, en la seva majo­ria, nens, forçats en esglésies, semi­na­ris, cases par­ro­quials, cen­tres d’aco­lli­ment i esco­les. L’abu­sa­dor és home (96%), sacer­dot (77%) i pròxim a les seves vícti­mes.

La majo­ria dels menors van ser abu­sats repe­ti­da­ment, durant un any de mit­jana i fins a set anys en alguns casos.

El silenci va pro­te­gir els agres­sors. Gai­rebé la mei­tat de les vícti­mes va par­lar per pri­mera vegada dels abu­sos en aquesta comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.