Societat

Amèrica del Nord

Continua al límit la cerca del submergible perdut

Despleguen dos vehicles submarins teledirigits a la zona, un dels quals ja ha arribat al fons marí

Les reserves estimades d’oxigen ja s’han esgotat o estarien a punt de fer-ho

Dos vehi­cles sub­ma­rins tele­di­ri­git (ROV, les sigles en anglès) amb capa­ci­tat per asso­lir els 4.000 metres de pro­fun­di­tat han entrat en fun­ci­o­na­ment aquest dijous a la zona on un ope­ra­tiu for­mat pels Estats Units, Canadà, França i el Regne Unit busca el sub­mer­gi­ble que va des­a­parèixer diu­menge quan feia una immersió per veure el Tita­nic. El des­ple­ga­ment d’aquests apa­rells es pro­du­eix quan l’oxi­gen de reserva del petit sub­marí turístic és a punt d’esgo­tar-se.

El con­tra­al­mi­rall John Mau­ger, de la Guàrdia Cos­ta­nera dels Estats Units, ha expli­cat avui en una entre­vista amb l’NBC que l’ope­ra­tiu con­ti­nua amb l’arri­bada de “nova capa­ci­tat”, com més embar­ca­ci­ons d’alta tec­no­lo­gia i per­so­nal mèdic. El por­ta­veu ha admès que la missió és molt “com­plexa” però també cal “tenir en compte” la “volun­tat de viure de les per­so­nes”.

El cofun­da­dor d’Oce­an­Gate Expe­di­ti­ons, l’empresa que opera el sub­mer­gi­ble Titan, gui­llermo Söhnlein, s’ha mos­trat con­vençut que “la fines­tra de temps per al res­cat és més llarga del que la gent es pensa”.

La Guàrdia Cos­ta­nera dels EUA, que lidera l’ope­ra­tiu, ha infor­mat aquest mig­dia que el ROV des­ple­gat pel vai­xell cana­denc Hori­zon Artic ha arri­bat al fons marí i ha ini­ciat la cerca del Titan.

En paral·lel ha començat la immersió el vehi­cle robo­tit­zat del vai­xell francès L’Ata­lante, un Vic­tor 6000 de l’ins­ti­tut de recerca francès Ifre­mer, que pot arri­bar als 4.000 metres de pro­fun­di­tat, més o menys la mateixa on reposa el dere­licte del Tita­nic. El ROV francès té llums i càmeres que per­me­ten als equips de superfície visu­a­lit­zar en temps real què passa al fons i dos braços mecànics capaços fins i tot de reti­rar runa.

El dis­po­si­tiu de res­cat con­ti­nua així quan ja s’hau­rien esgo­tat o esta­rien aprop de fer-ho les 96 hores de reserva d’oxi­gen del sub­marí turístic, que va bai­xar a veure el Tita­nic diu­menge amb cinc per­so­nes a bord, inclòs el pilot. El sub­mer­gi­ble Titan, de l’empresa Ocean Gate Expe­di­ti­ons, es va sub­mer­gir cap a les vuit del matí i havia de tor­nar a la superfície cap a les tres de la tarda, però va per­dre el con­tacte amb la nau de suport, la Polar Prince després d’una hora i tres quarts.

Les ope­ra­ci­ons trans­cor­ren a uns 1.500 Km a l’est del Cap Cod (Mas­sac­hu­setts, EUA) i a uns 700 Km de la costa de Sant Joan de Ter­ra­nova (Canadà).

Un avió de reco­nei­xe­ment cana­denc va detec­tar dime­cres uns “sons sub­aquàtics” que podrien pro­ve­nir del sub­marí per­dut. Però a la tarda el capità Jamie Fre­de­rick, de la Guàrdia Cos­ta­nera nord-ame­ri­cana, va mati­sar En una roda de premsa a Bos­ton el dime­cres que els sorolls detec­tats s’havien ana­lit­zat i no es podia con­cloure que pro­ce­dis­sin del sub­mer­gi­ble. “Quan estàs en una ope­ració de res­cat sem­pre tens espe­rança”, va adme­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.