Societat

RECERCA

La UdL estudiarà materials naturals per reduir el consum energètic dels edificis

Els materials de canvi de fase (PCM, segons la seva sigla en anglès) són elements cada cop més destacats en el camp de l’energia i la construcció sostenibles. Es tracta de substàncies que tenen la capacitat natural d’emmagatzemar i alliberar energia tèrmica (calor) quan passen de sòlid a líquid, i a la inversa. La cera d’abella o l’oli de coco són dos exemples “naturals” d’aquest tipus de substàncies, que també es poden sintetitzar al laboratori.

Impregnar fustes amb substàncies d’aquestes característiques per després construir paviments o parets d’edificis és una opció de construcció sostenible, ja que permet reduir el consum d’energia. Estudiar i conèixer millor aquesta alternativa és l’objectiu d’un projecte internacional en què participa el grup de recerca GREiA de la Universitat de Lleida (UdL).

Finançat amb més de 4,6 milions d’euros per la Unió Europea en el marc del programa Horizon Europe i coordinat per la Universitat Sueca de Ciències Agràries, el projecte Biobuild va arrencar al mes de gener i tindrà una durada de quatre anys. La iniciativa compta amb socis de set països.

El personal investigador de la UdL, liderat per la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior Luisa F. Cabeza, s’encarregarà de testar la funcionalitat i eficiència de les noves tecnologies desenvolupades a partir de substàncies de base orgànica que no són ni inflamables ni tòxiques. L’estudi consistirà a avaluar dues cases de fusta que arribaran des de Suècia –una amb els nous materials i l’altra amb l’aïllament tradicional– per poder-les comparar. Les cases prefabricades s’utilitzaran com a oficines de la universitat on treballaran investigadors, per tal que la prova sigui el més real possible. Es preveu demostrar que la fusta tractada amb els nous materials fa reduir un 20% el consum energètic dels edificis. “Aquest projecte representa un pas significatiu en pràctiques de construcció sostenibles i tecnologies d’edificis eficients des del punt de vista energètic”, destaca Cabeza. L’objectiu és implementar l’augment de la inèrcia tèrmica de l’edifici, per conservar la temperatura a l’interior, utilitzant productes naturals i millorant tant l’eficiència energètica com la sostenibilitat dels materials utilitzats. “Així també promovem la circularitat, que avui dia és un requisit fonamental en el sector de la construcció”, remarca la investigadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Comencen els treballs d’estudi i preservació de boscos de pi negre al Ripollès

CAMPELLES
La crònica

Les probabilitats que t’atropelli una bicicleta

Societat

Afavorir la inclusió de joves LGTBIQ+

El Prat de Llobregat
SOCIETAT

Canet vol preservar el so de les campanes declarant-les bé cultural d’interès local

CANET DE MAR

El barri Devesa-Güell bateja una plaça amb el nom de Natàlia Molero

girona

El Col·legi de Metges distingeix Miquel Carreras, Josep Lloveras i el Bernat Jaume

GIRONA

Tensió i cops de porra a la seu de Ciutat Vella durant la protesta pel desallotjament de La Tancada

Barcelona
Sant Joan les Fonts

Adhesió a l’entitat que promou lla municipalització de l’aigua

Sant Joan les Fonts
societat

Protesta davant la Monumental de Barcelona contra la festa pel Dia Internacional de la Tauromàquia

Barcelona