Societat

Informació especial

El TERMCAT publica la terminologia de la Copa Amèrica en un diccionari en línia i un tríptic

Es presenta el vocabulari de navegació a vela en català que es fa servir en aquest tipus de regates per apropar l’esdeveniment a la ciutadania

Baluma, flap, floc, mànega, timo­ner... Totes aques­tes parau­les tenen en comú una cosa. És ter­mi­no­lo­gia en català que es fa ser­vir en rega­tes com la Copa Amèrica, que va arren­car a Bar­ce­lona el pas­sat 22 d’agost. Coin­ci­dint amb aquest esde­ve­ni­ment, el TERM­CAT i la Fun­dació Bar­ce­lona Capi­tal Nàutica han reco­llit aquests con­cep­tes de nave­gació a vela en un dic­ci­o­nari en línia i un tríptic. La ini­ci­a­tiva pretén apro­par a la ciu­ta­da­nia una de les com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves més anti­gues del món.

El dic­ci­o­nari, titu­lat la Ter­mi­no­lo­gia de la Copa Amèrica, i difós en línia, i recull 81 ter­mes rela­tius a con­cep­tes bàsics de la nave­gació amb aques­tes embar­ca­ci­ons, de la com­pe­tició en si (com ara qui hi par­ti­cipa, com es desen­vo­lupa i com es regula) i dels velers (tipus de velers par­ti­ci­pants, parts i ele­ments que s’hi poden dis­tin­gir i tri­pu­lació). Tot aquest voca­bu­lari ha estat com­ple­tat i revi­sat per espe­ci­a­lis­tes de l’àmbit, i els ter­mes es pre­sen­ten amb la defi­nició i els equi­va­lents en cas­tellà, francès, italià i en anglès.

Per una altra banda, també s’ha pre­pa­rat un tríptic amb una selecció dels ter­mes prin­ci­pals rela­tius al desen­vo­lu­pa­ment de la com­pe­tició, a les embar­ca­ci­ons, el per­so­nal, la tri­pu­lació i l’arbi­tratge, i en què també s’il·lus­tren les parts prin­ci­pals dels velers.

El tríptic es difondrà en els diver­sos estands infor­ma­tius que l’orga­nit­zació de la prova obrirà a la ciu­tat perquè pugui arri­bar als espec­ta­dors interes­sats, i també se’n farà difusió en les diver­ses ini­ci­a­ti­ves de pro­moció que es duen a terme en cen­tres edu­ca­tius. Pel que fa al dic­ci­o­nari, forma part de la col·lecció de Dic­ci­o­na­ris en Línia del TERM­CAT, que ofe­reix actu­al­ment més de 180 títols dedi­cats a diver­sos camps d’espe­ci­a­li­tat.

Info­gra­fia interac­tiva

Aquests nous mate­ri­als s’afe­gei­xen a la info­gra­fia interac­tiva Els velers de la Copa Amèrica, que ja es va pre­sen­tar l’any pas­sat, amb els com­po­nents prin­ci­pals i la tri­pu­lació dels dos models de velers uti­lit­zats en aquesta com­pe­tició: l’AC75 i l’AC40. La info­gra­fia il·lus­tra esquemàtica­ment una tren­tena de ter­mes i per­met acce­dir a la fitxa ter­mi­nològica com­pleta de cadas­cun d’aquests ter­mes, per con­sul­tar els equi­va­lents en altres llengües, la defi­nició i, sovint, també notes com­ple­mentàries. Aquesta info­gra­fia s’afe­geix al cen­te­nar de mate­ri­als gràfics i mul­timèdia del web del TERM­CAT, que donen accés de manera visual a ter­mes d’un ven­tall ampli de sec­tors.

Ter­mes de recent cre­ació

Amb una història que es remunta a l’any 1851, la Copa Amèrica sem­pre ha apos­tat per la inno­vació tec­nològica, l’eficiència energètica i l’espec­ta­cu­la­ri­tat en el món de la vela. I això es mos­tra en el voca­bu­lari nàutic que s’uti­litza, on con­vi­uen ter­mes tra­di­ci­o­nals de la vela, com vela major, bauprès, banyera; i ter­mes de cre­ació recent, que tenen a veure amb la volun­tat d’opti­mit­zar al màxim la força del vent, com ara con­tro­la­dor o con­tro­la­dora de vol, ele­va­dor de timó, hidro­ala. De fet, el desen­vo­lu­pa­ment tècnic actual dels velers que hi com­pe­tei­xen per­met que les embar­ca­ci­ons superin els 52 nusos (és a dir, els 96 km/h), amb el buc com­ple­ta­ment aixe­cat sobre la superfície de l’aigua.

Pro­jecte de lle­gat

Aquesta actu­ació con­junta del TERM­CAT i Bar­ce­lona Capi­tal Nàutica és part dels Pro­jec­tes de Lle­gat de la Copa Amèrica que s’estan por­tant a terme amb l’objec­tiu d’apro­par el mar i la nàutica a la ciu­ta­da­nia arran de la cele­bració de la 37a Copa Amèrica a la capi­tal cata­lana.

El TERM­CAT és un con­sorci ads­crit al Depar­ta­ment de Política Lingüística del Govern, inte­grat per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans i el Con­sorci per a la Nor­ma­lit­zació Lingüística, que coor­dina i pro­mou les actu­a­ci­ons ter­mi­nològiques en llen­gua cata­lana. Per la seva banda, Bar­ce­lona Capi­tal Nàutica és una fun­dació pública que tre­ba­lla per con­ver­tir Bar­ce­lona i Cata­lu­nya en refe­rents mun­di­als en l’àmbit nàutic, a través de l’esport i la sos­te­ni­bi­li­tat. For­men el patro­nat de la Fun­dació la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, el Minis­teri de Cul­tura i Esport, la Dipu­tació de Bar­ce­lona, el Port de Bar­ce­lona, el Con­sorci de Turisme de Bar­ce­lona, la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona i Bar­ce­lona Glo­bal.

Més informació:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.