Societat

Peix de proximitat: del mar a la taula

La Generalitat estrena un espot que promou el consum de peix de proximitat a fi de preservar el sector pesquer

Als ports de Cata­lu­nya es comer­ci­a­lit­zen més de 200 espècies de peix i marisc, però mol­tes d’aques­tes no són prou cone­gu­des pels con­su­mi­dors. El Govern vol cap­gi­rar aquesta situ­ació i la cai­guda de ven­des dels últims anys d’un ali­ment que conté proteïnes d’alta qua­li­tat, àcids gras­sos omega-3, vita­mi­nes i mine­rals, essen­ci­als en una dieta salu­da­ble. Per aquest motiu, ha enge­gat la cam­pa­nya “I tota la pesca” que pro­mou el con­sum de peix de pro­xi­mi­tat a les llars. A través d’un viatge dels sei­tons del mar fins al plat, un espot il·lus­tra la feina que hi ha dar­rere del sec­tor pes­quer, des que els pei­xos són cap­tu­rats pels pes­ca­dors, venuts a la con­fra­ria pels majo­ris­tes i duts al mer­cat, on les pei­xa­te­ries els posen a l’abast dels con­su­mi­dors.

La cam­pa­nya està impul­sada pel Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació, jun­ta­ment amb els agents del sec­tor, amb l’objec­tiu de pro­moure el con­sum de pro­duc­tes de la flota pes­quera cata­lana, i d’aquesta manera, garan­tir una proteïna blava de pro­xi­mi­tat, sos­te­ni­ble, i afa­vo­rir el man­te­ni­ment de la cul­tura mari­nera al nos­tre país .

Les enques­tes asse­nya­len que els cata­lans no apre­cien prou les espècies de pei­xos autòcto­nes. De fet, de mit­jana una per­sona con­su­mi­dora en coneix com a màxim cinc espècies i, en gene­ral, sem­pre com­pra els matei­xos pei­xos. Con­cre­ta­ment, l’any 2022 es van con­su­mir a Cata­lu­nya més de 67.000 tones de peix fresc, dels quals el lluç i el salmó encapçala­ven el rànquing dels pre­fe­rits, seguits pel bacallà i l’orada, i a més distància el seitó i el llo­barro. És a dir, només sis espècies, la majo­ria pro­ce­dents de fora de Cata­lu­nya, repre­sen­ten més del 60% del total con­su­mit.

Maire, besuc blanc i verat

Mal­grat això, al mer­cat exis­tei­xen altres espècies pes­que­res de pro­xi­mi­tat, asse­qui­bles, amb excel·lents pro­pi­e­tats nutri­ci­o­nals, i poc cone­gu­des i valo­ra­des pel con­su­mi­dor. Aques­tes són, per exem­ple, la maire, el besuc blanc, la boga o el verat.

Altres espècies des­ta­ca­des que podem posar a la taula i són un plaer pel pala­dar són les mel­ves i bonítols, que es tro­ben prin­ci­pal­ment a les llot­ges de Roses, Palamós i Arenys de Mar; la canana, que es troba a les llot­ges de la Ràpita, l’Amet­lla de Mar i Cam­brils; la gamba blanca, que es con­cen­tra sobre­tot a la llotja de l’Amet­lla de Mar i vol­tants; el pop blanc, abun­dant en tot el lito­ral, però prin­ci­pal­ment des de la llotja de Vila­nova i la Geltrú fins a les Cases d’Alca­nar; i el seitó, repar­tit per tot el lito­ral i espe­ci­al­ment emblemàtic en llot­ges de l’Escala i Bla­nes.

Preus per a totes les but­xa­ques

Exis­teix el mite que el peix és car i aquesta és una de les cau­ses de la dava­llada del seu con­sum els dar­rers anys. La rea­li­tat, pel que fa als preus, és que hi ha per a totes les but­xa­ques. Per exem­ple, la canana a llotja està a 3,67 €/kg i el pop blanc a 5,90 €/kg, uns preus força més bai­xos que els 10,19 €/kg de mit­jana del con­junt del seu grup biològic, que inclou­ria també el pop roquer, el cala­mar i la sípia... D’igual manera, el verat, amb un preu a llotja de 3,58 €/kg, és molt més asse­qui­ble que espècies molt simi­lars com ara les tonyi­nes i els bonítols, amb un preu de 7,22 €/kg.

A l’hora de triar un peix a bon preu també és impor­tant saber quina és la millor època per con­su­mir deter­mi­na­des espècies , segons la tem­po­rada de pesca. El mes de desem­bre, per exem­ple, és un moment idoni per men­jar lluç, bonítol, cala­mar, galera, sípia i llen­guado.

Cau el con­sum de peix

El peix és el pri­mer sec­tor de l’eco­no­mia blava del país després del turisme (en ocu­pació, volum de nego­cis i PIB), i l’únic amb acti­vi­tat con­ti­nua al llarg de l’any. És, per tant, un pilar de l’eco­no­mia blava de les comu­ni­tats pes­que­res. No obs­tant això, els desem­bar­ca­ments de pei­xos a Cata­lu­nya durant els dar­rers vint anys mos­tren una clara tendència a la baixa. S’ha pas­sat de més de 37.000 tones l’any 2006 fins a unes 20.000 tones els dar­rers anys.

La cai­guda de con­sum de peix de pro­xi­mi­tat s’ha fet espe­ci­al­ment remar­ca­ble els dar­rers tres anys, amb una dis­mi­nució de ven­des d’un 25%, sobre­tot arran de la pujada de la inflació. També influ­ei­xen el canvi d’hàbits i ruti­nes a les famílies i una manca de relleu gene­ra­ci­o­nal en els con­su­mi­dors de peix, que cre­uen errònia­ment que el peix és car i com­pli­cat de pre­pa­rar. La rea­li­tat, però, és que el peix es pot cui­nar de manera sen­zi­lla i ràpida. Enfa­ri­nat, fre­git, al forn, a la brasa o esca­bet­xat, exis­tei­xen mol­tes recep­tes ràpides i per lle­par-se els dits.

Més informació:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.