Societat

religió

Crida a manifestar-se per reivindicar un pessebre a la plaça Sant Jaume

Una enti­tat ano­me­nada El Cor­rent Social Cristià ha con­vo­cat un acte el diu­menge 15 de desem­bre de les 17:00 a les 19:00 h a la plaça de Sant Jaume de Bar­ce­lona per recla­mar la presència del pes­se­bre a l’espai públic com a mani­fes­tació de la nos­tra cul­tura popu­lar i tra­di­ci­o­nal, ani­mant tots els ciu­ta­dans a dur el seu propi pes­se­bre.

L’enti­tat cri­tica que l’alcalde de la ciu­tat, Jaume Coll­boni, “ha deci­dit supri­mir-lo de manera sem­blant a la missa de les fes­tes de la Mercè, sobre la qual no es va infor­mar en el pro­grama d’acti­vi­tats”.Efec­ti­va­ment aquest any l’ajun­ta­ment del PSC ha deci­dit fer el pes­se­bre din­tre de l’edi­fici con­sis­to­rial, a l’ano­me­nat pati dels car­ru­at­ges (que l’ha fet l’Asso­ci­ació de Pes­se­bris­tes de Bar­ce­lona) men­tre que fora, a la plaça, hi ha posat una gran estre­lla.

“Per pri­mera vegada en la història de la ciu­tat des de 1940, –diu El Cor­rent Social Cristià– no hi ha pes­se­bre a la plaça de Sant Jaume. És un fet simbòlic i històric. Sí que se n’ha posat un ocult a l’inte­rior de l’Ajun­ta­ment, que només es pot visi­tar a cer­tes hores. Es tracta del que es podia veure cada any al museu Fre­de­ric Marès. El de la plaça de Sant Jaume s’ha supri­mit i s’ha subs­tituït per una estre­lla de sim­bo­lo­gia còsmica que no té cap sig­ni­fi­cat nada­lenc”. Aquesta enti­tat con­si­dera que el fet que l’ajun­ta­ment no hagi fet el pes­se­bre públic a la plaça Sant Jaume “no es un fet anecdòtic” sinó que es tracta “d’un fet greu, perquè forma part d’una dinàmica diri­gida a l’exclusió del fet religiós de la vida i de l’espai públic, fins i tot com a mani­fes­tació cul­tu­ral”. Expli­quen que “el pes­se­bre té al nos­tre país un tri­ple sen­tit, com altres ele­ments simbòlics col·lec­tius (Mont­ser­rat, Santa Eulàlia, Poblet, etc.). En pri­mer lloc, religiós: per als cris­ti­ans, és la repre­sen­tació del nai­xe­ment de Jesús. En segon lloc, és una tra­dició que trans­cen­deix l’àmbit de la fe i con­tri­bu­eix a la iden­ti­tat col·lec­tiva. Final­ment, és una mani­fes­tació cul­tu­ral i artística de gran bellesa i valor patri­mo­nial”. Així, rei­vin­di­quen el pes­se­bre “per la seva importància, ha de seguir estant pre­sent a la via pública. No pot ser d’altra manera, ja que per­tany als ciu­ta­dans, no a un govern o color polític deter­mi­nat.”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.