Societat

Alguaire obre el Pirineu al món

Un any després de la inauguració, ja s'han tancat acords amb operadors turístics internacionals per portar-hi esquiadors

Els mercats emissors prioritaris són el britànic, l'alemany, el rus, l'espanyol i l'israelià

Cata­lans, madri­lenys, bas­cos i fran­ce­sos han estat pràcti­ca­ment els únics turis­tes del Piri­neu, con­cen­trats en la tem­po­rada d'esquí. Avui fa un any de la inau­gu­ració de l'aero­port de Lleida-Alguaire i amplia els horit­zons del sec­tor turístic, tant pel que fa a la llar­gada de les tem­po­ra­des com a la diver­si­fi­cació dels pro­duc­tes turístics i dels mer­cats emis­sors. Obrir-se pas i con­so­li­dar-se com a des­ti­nació turística euro­pea és el prin­ci­pal objec­tiu dels agents econòmics del Piri­neu i la plana de Lleida. La regió s'homo­lo­garà així a la resta de mar­ques turísti­ques cata­la­nes quant a inter­na­ci­o­na­lit­zació. Si bé el balanç de pas­sat­gers ha com­plert les pre­vi­si­ons ini­ci­als –55.000 viat­gers dels 50.000 que es va fixar el govern–, els acords ja sig­nats amb ope­ra­dors turístics esta­tals i inter­na­ci­o­nals omplen d'opti­misme ins­ti­tu­ci­ons i empre­ses i fan pen­sar que, el 2011, serà el de l'enlai­ra­ment del Piri­neu com a referència euro­pea del turisme de neu.

A par­tir del 23 de gener, s'estre­na­ran els vols regu­lars de l'aerolínia Pyre­nair, que espera atraure entre 5.000 i 7.000 turis­tes des de Madrid i Vigo fins a les pis­tes llei­da­ta­nes, i també andor­ra­nes i ara­go­ne­ses. Baqueira Beret ja ha tan­cat paquets per esta­des de cap de set­mana amb Pyre­nair. Roberto Buil, direc­tor comer­cial de l'estació, asse­gura: “Encara és massa aviat perquè l'impacte de l'aero­port es noti en el volum de turis­tes i con­ti­nu­a­rem cui­dant del turisme francès, però estem il·lusi­o­nats amb les pos­si­bi­li­tats d'obrir-nos cap a altres mer­cats que ens aporta l'aero­port”.

Els vols des de Mallorca afe­gei­xen encara més pos­si­bi­li­tats a la diver­si­fi­cació en l'emissió de turisme d'esquí i, des del sec­tor, es con­si­dera els bale­ars un mer­cat pri­o­ri­tari que cal desen­vo­lu­par. Però sens dubte la nove­tat és l'ober­tura a tres dels mer­cats més impor­tants del con­ti­nent: Gran Bre­ta­nya, Ale­ma­nya i Rússia. Un dels majo­ris­tes britànics de turisme de neu més impor­tants, Neil­son Active Holi­days, ha anun­ciat que la tem­po­rada vinent farà 68 vols i por­tarà uns 40.000 viat­gers a esquiar al Piri­neu; ha can­viat la base fran­cesa de Tolosa per l'aero­port llei­datà. Es cal­cula que cau­sa­ran un impacte que dei­xarà uns 25 mili­ons al ter­ri­tori. A més, la decisió de Neil­son ha espe­ro­nat l'interès d'altres dos majo­ris­tes britànics i també d'irlan­de­sos, segons fonts de la Dipu­tació de Lleida. El pre­si­dent d'aquesta ins­ti­tució, Jaume Gila­bert, ha asse­gu­rat: “Som molt opti­mis­tes i tant les xifres del pri­mer any com l'interès dels ope­ra­dors demos­tra que l'aero­port con­so­lida el Piri­neu com un refe­rent euro­peu en turisme de neu”.

Ara bé, perquè rus­sos i britànics hi arri­bin, el Minis­teri de Foment ha de com­plir el com­promís de per­me­tre a l'aero­port fer con­ne­xi­ons fora de l'espai Schen­gen de lliure cir­cu­lació de viat­gers. Gila­bert es mos­tra con­vençut que Foment hi donarà el vis­ti­plau a ini­cis d'aquest febrer. També ho espe­ren amb can­de­le­tes des de la Fede­ració d'Hos­ta­le­ria de Lleida. “Estem encan­tats amb l'aero­port. Els volums actu­als són reduïts, però en sis o set anys serà una gran opor­tu­ni­tat”, asse­gura el seu pre­si­dent, José A. Ser­rano. En con­tacte directe amb els viat­gers, els hote­lers afir­men: “La sen­sació com a usu­a­ris de l'aero­port és bona, perquè és una ins­tal·lació petita i, per tant, ràpida i fàcil”. El sec­tor turístic ja s'ha mar­cat pri­o­ri­tats quant a nous mer­cats. “Al turista britànic, ale­many i dels Països Bai­xos li agrada la natura i les mun­ta­nyes, i el Piri­neu està pre­pa­rat per res­pon­dre a les seves expec­ta­ti­ves”. Les pro­mo­ci­ons a fires i tallers espe­ci­a­lit­zats de Rússiai Europa de l'Est ja han començat, igual que a Israel. L'afluència d'aquests turis­tes ha expe­ri­men­tat un crei­xe­ment cons­tant en els dar­rers anys. Està interes­sat tant pels ele­ments cul­tu­rals de la plana com en les excur­si­ons a la mun­ta­nya durant l'estiu, sobre­tot al parc natu­ral d'Aigüestor­tes.

Mer­ca­de­ries, també

Però empre­sa­ris i ins­ti­tu­ci­ons pen­sen treure tot el suc a l'aero­port. Els pro­duc­tes hortícoles, un dels pun­tals de l'eco­no­mia llei­da­tana, segu­ra­ment no podran apro­fi­tar-se'n. “El trans­port aeri n'enca­reix massa el preu, excepte pot­ser per algu­nes colli­tes pri­me­ren­ques, però és difícil”, reco­neix Joan Simó, pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç de Lleida. “Cal tro­bar una espe­ci­a­lit­zació com ha fet l'aero­port de Vitòria amb el peix. Se n'ha de fer un estudi”.

En aquest sen­tit, Jaume Gila­bert afirma: “Lleida té pos­si­bi­li­tats per esde­ve­nir una base logística naci­o­nal”. Con­tra “les difi­cul­tats del Prat, aquí hi ha espai per espe­ci­a­lit­zar-nos en paque­te­ria”.

LA FRASE

L'interès dels operadors demostra que ens consolida com un destí europeu de neu
Jaume Gilabert
president de la diputació de lleida

LA FRASE

La sensació dels turistes és bona, perquè és un aeroport fàcil i ràpid
José A. Serrano
PRES. DE LA FEDERACIÓ D'HOSTaLERIA DE LLEIDA
9
destinacions
han estat ofertes des de Lleida en la primera temporada de funcionament.
40.000
esquiadors britànics
vindran la temporada vinent pel majorista de viatges Nielson Active
55.000
viatgers
ha registrat l'aeroport d'Alguaire en vols comercials en el primer any de vida.
25
milions
és l'impacte que deixaran en el territori els turistes portats per l'operador britànic.

El turisme ornitològic, l'oportunitat per a la plana

De les 8.600 espècies d'aus que hi ha al món, unes 400 es poden observar a Catalunya. D'aquestes, el 90% són presents al Montsec, a l'estany d'Ivars d'Urgell-Vila-sana, a l'aiguabarreig del Segre i el Cinca, als embassaments d'Utxesa i Terradets, i a la zona estepària lleidatana. La regió permet veure espècies d'ocells que els afeccionats europeus consideren interessants. Algunes, com el trencalòs sols es poden veure al Montsec. El turisme ornitològic no és una promesa, sinó un fet. A la Gran Bretanya hi ha un milió i mig d'observadors d'ocells. La Diputació de Lleida ja compta amb un producte turístic específic, amb dues rutes i una oficina específica. El mes passat, Tremp va acollir el Congrés Estatal d'Ornitologia. La diputació ha promocionat aquesta oferta natural a la major fira internacional del sector. “Un terç de les cases rurals són a Lleida, i estan guanyant visitants. Confiem en què l'aeroport donarà un impuls al turisme vinculat a la natura i l'ornitològic”, afirma el president de l'ens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.