Reportatge

Farinetes territorials

La Fira del Farro de la Vall de Bianya és l'excusa perfecta per descobrir aquest producte local i una zona rural amb gran valor paisatgístic i arquitectònic

Una església del segle XII, un arbre monu­men­tal, cases pai­rals impres­si­o­nants i un pai­satge rural immi­llo­ra­ble. Tot això i més es podrà des­co­brir en la ruta que pro­po­sem avui, una cami­nada fami­liar de menys de dues hores que si es fa aquest cap de set­mana pot aca­bar amb una visita a la Fira del Farro de la Vall de Bia­nya.

El recor­re­gut comença i acaba a la plaça Joa­quim Burch de l'Hos­tal­nou de Bia­nya. Cal aga­far el pri­mer tren­call a la dreta i seguir per la car­re­tera local que va cap a Santa Mar­ga­rida de Bia­nya. Gau­di­rem de camps de cul­tiu i de dife­rents parat­ges rurals fins a pas­sar pel cos­tat de l'església, que va que­dar força mal­mesa pels ter­ratrèmols del segle XV però que encara con­serva bona part de la seva arqui­tec­tura ori­gi­nal, del segle XII. Des d'aquí con­ti­nu­a­rem per la pista no asfal­tada que baixa fins a tra­ves­sar la riera de Santa Mar­ga­rida i passa pel cos­tat de la Torre de Sant Pere. Abans, però, es pot admi­rar un arbre cata­lo­gat pel Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent com a arbre monu­men­tal, de l'espècie Quer­cus robur. També hi ha una font on es pot parar a esmor­zar o des­can­sar i aga­far for­ces. La Torre de Sant Pere Des­puig va ser cons­truïda al segle XV per Gui­llem Corona, que per­ta­nyia a una família de la noblesa local. Va esde­ve­nir després pro­pi­e­tat de dife­rents famílies olo­ti­nes fins a pas­sar als cone­guts Vay­reda –es diu que Joa­quim Vay­reda es va ins­pi­rar en la sere­ni­tat de la roda­lia per a les seves cre­a­ci­ons artísti­ques–. Actu­al­ment hi fan turisme rural. Tor­na­rem al nucli de l'Hos­tal­nou per la car­re­tera de Sant Pere Des­puig, rode­jada de camps de blat de moro.

Un cop a la plaça Joa­quim Burch es pot arri­bar cami­nant a la Fira del Farro per la car­re­tera de Santa Mar­ga­rida –hi ha un quart d'hora a peu apro­xi­ma­da­ment– o bé dei­xar el cotxe a l'apar­ca­ment senya­lit­zat. La mos­tra es fa al molí fari­ner del Colo­mer, on diu­menge al matí es farà una demos­tració de com es feia la mòlta del blat de moro per acon­se­guir el farro. A més, es podrà entrar a la masia tra­ves­sant la sala prin­ci­pal per poder sor­tir a la gale­ria i dis­fru­tar, així, de les vis­tes de la fira des d'una situ­ació pri­vi­le­gi­ada. Enguany es podrà com­prar farro amb deno­mi­nació ter­ri­to­rial i també hi haurà altres pro­duc­tes ela­bo­rats amb aquesta farina, com ara embo­tits, pa i cer­vesa. La prin­ci­pal nove­tat d'aquesta edició és la impli­cació de sis res­tau­rants de la vall que par­ti­ci­pen en els tas­tets de farro i que ofe­ri­ran plats ela­bo­rats amb aquest pro­ducte a les seves car­tes i els pro­mo­ci­o­na­ran amb recepta inclosa als punts de lli­bre que es podran com­prar a la fira o en aquests esta­bli­ments. També hi haurà una cin­quan­tena de para­des arte­sa­nes i mol­tes acti­vi­tats com­ple­mentàries.

PER ARRIBAR-HI

S'arribarà a l'Hostalnou de Bianya per la carretera C-26.

DADES DE LA FIRA

Dies. 5 i 6 de febrer (fira diumenge fins a les 14.00 h).
Lloc. Molí del Colomer de l'Hostalnou de Bianya (hi ha aparcament senyalitzat).
Activitats. Actuacions de timbalers, tastets de farro, sopar popular, animadors, demostracions d'arquers i de bike trial, concerts...
Més informació. Ajuntament la Vall de Bianya. Tel.: 972 290 933. www.valldebianya.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.