Societat

Pirineu

Rebuts a les fosques

Una vintena d'ajuntaments i un centenar de col·lectius veïnals del Pirineu denuncien que Endesa els retalla les rebaixes del rebut de la llum pactades amb la construcció de les centrals hidroelèctriques

La companyia admet errors burocràtics però afirma que ara els ha d'aplicar l'IVA sobre el total del consum de llum, al contrari que abans

Alguns veïnsi municipis tenen tarifes reduïdes en compensació per les hidroelèctriques

Una vintena d'ajuntaments del Pirineu de Lleida i un centenar de comunitats de veïns d'aquelles comarques preparen una sèrie de plets legals contra Endesa perquè fa més d'un any que els rebuts arriben malament. Es tracta dels municipis i veïns que van rebre compensacions per la construcció de centrals hidroelèctriques i embassaments durant la primera meitat del segle XX. Aquelles obres van suposar l'expropiació de terres i la pèrdua de drets d'aigua. Alguns van aconseguir, com a contraprestació, que la factura de la llum de l'Ajuntament o dels veïns fos gratuïta o amb descomptes.

Ara, ajuntaments i grups veïnals denuncien que Endesa està fent cas omís d'aquelles compensacions. Les factures arriben sense l'aplicació dels descomptes, o bé són d'una quantitat inferior a la que es va acordar. A més, Endesa els aplica ara l'IVA sobre el preu que tindria la llum consumida sense descompte, cosa que encareix encara més la factura.

L'advocat lleidatà Javier Gonzalo, que a més és secretari de la Federació d'Associacions i Municipis Afectats per Centrals Hidroelèctriques i Embassaments, representa aquest col·lectiu. Gonzalo explica que no es tracta en general de grans quantitats (entre 50 i 60 euros al mes en les factures a veïns individuals, per exemple), però que el cas és “greu” perquè “afecta uns drets històrics que la companyia elèctrica no pot rescindir unilateralment”. Gonzalo explica que els errors van començar quan Endesa –hereva de Fecsa, Enher i de les anteriors empreses hidroelèctriques que a principi del XX van electrificar Catalunya– va crear una empresa filial comercialitzadora, obeint el decret estatal de liberalització del sector energètic. La nova empresa va començar emetent factures errònies perquè no incloïa els descomptes als ajuntaments i veïns que hi tenen dret. A més, amb la nova tarifa d'últim recurs (TUR), substituta de l'antiga tarifa regulada per l'Estat, aplica l'IVA sobre el preu de tota la llum consumida, sense tenir en compte els descomptes.

Un portaveu d'Endesa ha dit que els errors que hi puguin haver en les factures són corregits de seguida, i quant a l'IVA defensa que la companyia es limita a aplicar la legalitat vigent, ja que un informe d'Hisenda assenyala que l'impost s'ha d'aplicar sobre el preu de mercat. Gonzalo reconeix que Hisenda ha fixat aquest criteri, però no hi està d'acord perquè altera substancialment els termes dels drets històrics dels afectats. Si no arriba a un acord amb la companyia en aquest sentit, ho portaran als tribunals “perquè siguin ells els que ho decideixin.”

Un dels ajuntaments més afectats és Torre de Cabdella, al Pallars Jussà. El municipi té un conveni des del 1927, renegociat al llarg del temps, que fa que actualment s'apliqui a tots els veïns un preu de 0,00021 euros el quilowatt. L'alcalde, Antoni Dalmau, denuncia que des de fa més d'un any i mig estan rebent ara unes factures en què és molt més important la xifra d'IVA que no pas la llum consumida, i creu que es vulnera la compensació que van rebre al seu dia els veïns de la població i els acords que s'han anat subscrivint des d'aleshores.

Alguns grups de veïns també tenen aquest problema. Fins al punt que n'hi ha que veuen amenaçat el servei. A Aramon, un poble del Pallars, una seixantena de veïns tenen un descompte del 40% per la inundació de les seves terres amb el pantà de Sant Antoni, i ara l'han deixat de rebre. Han optat per no pagar factures errònies i els veïns denuncien que la companyia els amenaça amb talls de llum “de molt males maneres”, segons descriu el president del Comú Veïnal, Marc Borrell. Fins i tot un dia es van presentar operaris per fer el tall, però finalment no es va fer. “No és que la gent no vulgui pagar, el problema és que rebem factures sense sentit, no només l'IVA sinó errors de tot tipus. A un veí, fins i tot, li van enviar la factura d'un any i mig de consum i a preu de mercat, i a sobre amb amenaces si no el pagava”, diu Borrell.

Talls de llum.
Alguns veïns han optat per no pagar els rebuts que els estan arribant sense els descomptes pactats ara fa més de mig segle. Denuncien que la resposta de la companyia ha estat en alguns casos rectificar, però en d'altres respondre amb amenaces de tall de llum que, en un cas, es van intentar dur a terme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris