Escapades

Modernisme d'estiueig

La Ruta Raspall, una proposta per descobrir l'obra de l'arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall, artífex de moltes de les torres d'estiueig del Vallès Oriental

El Vallès Ori­en­tal era, a prin­ci­pis del segle XX, el cen­tre d'esti­ueig de la bur­ge­sia bar­ce­lo­nina. Tant bon punt arri­bava el bon temps, les famílies benes­tants de la capi­tal es tras­lla­da­ven a les peti­tes pobla­ci­ons valle­sa­nes, pro­pe­res a Bar­ce­lona, que els resul­ta­ven de gran interès pai­satgístic i, sobre­tot, terapèutic. Met­ges, advo­cats, indus­tri­als i artis­tes neces­si­ta­ven noves residències on viure durant els mesos més calo­ro­sos de l'any, i pobla­ci­ons com l'Amet­lla, Car­de­deu o la Gar­riga van créixer gràcies a l'impuls d'aques­tes colònies d'esti­ue­jants, que van fer-se cons­truir magnífiques tor­res d'estil moder­nista, amb fron­do­sos jar­dins, que avui són tes­ti­moni d'una època. La colònia d'esti­ue­jants era un grup dife­ren­ciat en la vida dels muni­ci­pis: ves­tien prin­ci­pal­ment de blanc –amb ombrel·les, bar­rets, ven­talls i ulle­res de sol–, es reu­nien al Casino i hi orga­nit­za­ven balls, fes­tes, ses­si­ons tea­trals, vet­lla­des literàries, con­certs...

La ruta del moder­nisme d'esti­ueig del Vallès Ori­en­tal, bate­jada com a Ruta Ras­pall, és una pro­posta per des­co­brir aquesta arqui­tec­tura pen­sada i feta per a l'esti­ueig: des de les cases i tor­res envol­ta­des de jardí fins als parcs, les fonts i els dis­senys urbanístics. És una oferta d'iti­ne­ra­ris que per­met apro­xi­mar-nos a l'obra de l'arqui­tecte vallesà Manuel Joa­quim Ras­pall i Mayol (1877-1937).

Ras­pall va ser arqui­tecte muni­ci­pal de Car­de­deu (1904), de l'Amet­lla del Vallès (1906), de la Gar­riga (1906), de Gra­no­llers (1907), de Cal­des de Mont­bui (1909) i més tard de Mont­meló (1924), pobla­ci­ons que avui reu­nei­xen el con­junt més interes­sant de la seva obra. El ferro for­jat, la pedra i la uti­lit­zació de ceràmica per dotar de més color les façanes han fet de Ras­pall un arqui­tecte únic.

Un recor­re­gut per aques­tes pobla­ci­ons per­metrà conèixer l'arqui­tec­tura moder­nista de Ras­pall i, alhora, des­co­brir uns muni­ci­pis que van trans­for­mar-se i gua­nyar caràcter a prin­ci­pis del segle XX. La ruta consta de 80 edi­fi­cis senya­lit­zats. Això per­met al visi­tant fer un iti­ne­rari pel seu compte –amb l'ajut d'un opus­cle que s'ha edi­tat i on tro­ba­reu molta infor­mació–, però també és pos­si­ble optar per una ruta guiada –de matí o de dia sen­cer, amb dinar inclòs–, que cal con­cer­tar prèvia­ment. Es pot com­ple­tar la visita en un dia, dedi­car una jor­nada a cada un dels muni­ci­pis o com­bi­nar-ne un parell. Sigui quina sigui l'opció que més ens con­vin­gui, com a com­ple­ment ideal és reco­ma­na­ble cloure-la amb una visita al Museu Abelló de Mollet del Vallès. La recent­ment con­di­ci­o­nada Casa Museu Abelló té interes­sants espais dedi­cats espe­ci­al­ment al Moder­nisme i a les arts deco­ra­ti­ves d'aquest període.

Lloc amb segell propi

Dels indrets que cal visi­tar des­ta­quen: a l'Amet­lla del Vallès, la Casa Millet –avui residència geriàtrica, de la qual sobre­sur­ten la torre mira­dor (amb una tre­ba­llada barana de ferro for­jat que corona la coberta de pavelló) i els vitralls emplo­mats de les fines­tres–, El Cafè, al car­rer de Tor­re­gassa, i l'ajun­ta­ment, que sem­bla més una casa d'esti­ueig que no pas un edi­fici públic.

A Figaró-Mont­many des­ta­quen l'antic Con­gost Hotel, la casa con­sis­to­rial o Can Gallart; a la Gar­riga, la Casa Bar­bey, la Casa Mayol (Can Ras­pall) i la magnífica man­sana Ras­pall, decla­rada bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal.

La ruta per Car­de­deu ens porta a des­co­brir l'Alque­ria Clo­e­lia –el pri­mer encàrrec pri­vat de Ras­pall, un any després d'obte­nir el títol d'arqui­tecte, i que cons­ti­tu­eix l'única man­sana Ras­pall de la loca­li­tat–, la Casa Rove­llat, la Casa Via­der, el parc dels Pine­tons i el cemen­tiri muni­ci­pal, un dels con­junts d'arqui­tec­tura funerària més interes­sants i sin­gu­lars del país.

A Gra­no­llers cal visi­tar la Casa Clapés –l'únic edi­fici on es troba la sig­na­tura de Ras­pall gra­vada a la façana– i la Sala Tarafa, l'antic hos­pi­tal medi­e­val d'estruc­tura gòtica que Ras­pall va adap­tar com a bibli­o­teca con­ser­vant la planta i l'estruc­tura de l'antiga sala però deco­rant-la amb esgra­fi­ats, orna­ments i vitralls emplo­mats.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. C-58 i AP-7, amb sortides a Cardedeu i Granollers
En tren: Renfe línia 2
En bus: Companyia Sagalés. Telèfon 93 870 78 60

DADES D'INTERÈS

Museu Arxiu Tomàs Balvey C. Dr. Daurella, 1. Cardedeu Tel. 93 871 30 70 m.cardedeu@diba.es www.turismevalles.net
Consorci de Turisme del Vallès Oriental Ricomà, 46. 08440 Granollers Tel. 938 604 115 tur@ccvoriental.es

Per triar i remenar

M.J.R.

Al llarg de l'any és possible fer diferents visites guiades pels municipis que recorre la Ruta Raspall. S'organitzen sortides de mig dia per a grups concertats i escoles des de Cardedeu fins a Granollers, punt de trobada de la societat burgesa de fa cent anys, i des de l'Ametlla fins a la Garriga. També es pot optar per una ruta general, de tot el dia. Surt els diumenges de Cardedeu i ens porta cap a l'Ametlla del Vallès. Després d'esmorzar, continuem fins a la Garriga i a la tarda tornem a Cardedeu per veure l'Alqueria Cloelia, la Casa Rovellat, la Casa Viader, Els Pinetons i el cementiri. S'organitzen també visites guiades locals de 3 hores per descobrir el modernisme de les principals poblacions vallesanes d'estiueig: la Garriga (segon dissabte de mes o a petició), l'Ametlla (primer diumenge de mes o a petició) i Granollers (últim diumenge de mes o amb petició prèvia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.