Escapades

Terra d'aigua

El parc natural del Delta del Po és un espai natural privilegiat que es pot descobrir navegant o bé a cavall, en bicicleta i a peu

Després d'un llarg viatge, el riu Po es troba amb el mar Adriàtic for­mant un delta, divi­dit en mul­ti­tud de braços que creen un entra­mat de lla­cu­nes, aigua­molls, canals, illes i bar­re­res de sorra que cons­ti­tu­ei­xen la zona humida més impor­tant d'Itàlia. La con­fluència de l'aigua dolça del riu i la salada del mar forma una reserva biològica de pri­mera mag­ni­tud que val la pena des­co­brir pau­sa­da­ment, gau­dint de tot allò que ens pot ofe­rir. Les opci­ons per endin­sar-se en aquesta terra d'aigua són diver­ses i cadascú ho pet fer al seu ritme ja sigui a través de la nave­gació en totes les seves moda­li­tats o bé a cavall, en bici­cleta o a peu.

Es tracta d'un ter­ri­tori entre dues regi­ons divi­dit en dos parcs natu­rals que sumen prop de 60.000 hectàrees. Tot i que la majo­ria dels braços que for­men el delta del Po es tro­ben din­tre dels límits de la regió del Vèneto, un dels braços més al sud fa de fron­tera amb la província de l'Emília-Roma­nya, les zones humi­des s'este­nen pel lito­ral més enllà de Ravenna, fins arri­bar a Cer­via.

La zona té l'atrac­tiu de ser un pai­satge can­vi­ant, que l'aigua modi­fica i redis­se­nya dia a dia i de fet, la mà de l'home també hi ha tin­gut a veure cre­ant canals al llarg del seu recor­re­gut i des­vi­ant el curs final del Po per evi­tar que pogués afec­tar la lla­cuna vene­ci­ana. És també una zona de tro­bada on ja van con­ver­gir etrus­cos i grecs i on també es con­ser­ven impor­tants res­tes de la civi­lit­zació romana. De fet, el muni­cipi d'ori­gen etrusc d'Adria, al bell mig del delta, és el que dóna nom al mar Adriàtic.

Paradís de la bio­di­ver­si­tat

Un dels valors del delta del Po és la bio­di­ver­si­tat. A la zona s'hi poden tro­bar 350 espècies dife­rents d'ocells que hi fan niu o bé hi pas­sen i és rela­ti­va­ment fàcil obser­var-ne alguns, com ara els fla­mencs roses, que viuen en colònies que arri­ben a sumar 10.000 indi­vi­dus. És per això un paradís per als afi­ci­o­nats a l'orni­to­lo­gia i per a tots aquells que gau­dei­xen obser­vant aus. Per faci­li­tar l'obser­vació, a dife­rents punts del parc s'hi han ins­tal·lat tor­res d'obser­vació. Les millors èpoques de l'any per tro­bar diver­si­tat d'espècies són els mesos de pri­ma­vera i la tar­dor.

La presència de l'aigua en totes les seves moda­li­tats con­tri­bu­eix que la zona sigui també para­digma de bio­di­ver­si­tat de plan­tes, arbres i flors. De fet, hi ha cen­sa­des un total de 970 espècies vege­tals dife­rents, algu­nes de les quals només es poden tro­bar al delta del Po. Una visita que no es poden per­dre els amants de plan­tes i flors és el jardí botànic de Porto Caleri, a la part nord del delta i molt a prop de la desem­bo­ca­dura d'un altre dels gran rius de la zona, l'Adige.

Patri­moni històric

A més de la riquesa natu­ral, la zona per­met la des­co­berta d'un ric patri­moni històric que es remunta a l'època etrusca. El museu arqueològic naci­o­nal d'Adria acull res­tes d'aquest període i també recorda el seu pas­sat pri­mer grec i després romà. Tes­ti­moni de l'edat mit­jana és l'aba­dia de Pom­posa. La ciu­tat de Rovigo, capi­tal del Pole­sine i porta d'entrada al delta del Po, és un bon pont de par­tida per explo­rar el ter­ri­tori i des­co­brir la història d'aquesta regió. Cone­guda com la ciu­tat de les roses, entre el seu patri­moni arqui­tectònic des­ta­quen les tor­res d'un cas­tell cons­truït al segle X i l'església de la Mare de Déu del Soc­corso, cone­guda popu­lar­ment com la Rotonda, que data del segle XVII i on des­taca la imatge de la Mare de Déu amb el nen i una rosa.

Plat­ges per al turisme fami­liar

La zona és també una bona des­ti­nació per al turisme de sol i platja, ja que les seves grans exten­si­ons de sorra fina la fan ideal per al turisme fami­liar. Als com­ple­xos arran de mar amb totes les faci­li­tats per pas­sar-hi les vacan­ces s'hi sumen altres pos­si­bi­li­tats d'estada: hotels de diver­ses cate­go­ries, turisme rural, allot­ja­ments amb encant i càmpings. Hi ha la pos­si­bi­li­tat de fer la des­co­berta del delta en una embar­cació on s'hi pot fer nit i també exis­tei­xen cre­uers flu­vi­als de fins a una set­mana. Per als que vul­guin nave­gar però des­can­sar en terra ferma, hi ha excur­si­ons en barca d'unes hores o bé un dia sen­cer amb àpats inclo­sos. Aques­tes sor­ti­des es poden com­bi­nar amb rutes en bici­cleta, ja que hi ha nom­bro­sos camins per on es pot peda­lar i assa­bo­rir el pai­satge amb tran­quil·litat. Alguns esta­bli­ments hote­lers ofe­rei­xen llo­guer de bici­cle­tes i n'hi ha d'altres que com­ple­men­ten l'oferta amb pas­se­ja­des a cavall. Tot­hom pot tro­bar-hi la seva opció.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. Per les autopistes A4 i A13 s'accedeix a Rovigo des de Venècia. Des de Bolonya, també per l'autopista A13
En tren. A Rovigo hi arriben trens procedents de Venècia, Roma i Florència. També hi ha estacions de tren a Adria, Loreo i Rosolina

DADES D'INTERÈS

Regió del Vèneto. www.veneto.to
Regió del'Emília-Romanya. www.emiliaromagnaturismo.it
Parc del Delta del Po. www.parcodeltapo.org
Turisme Polesine. www.deltapocard.it

Terra de cinema

La naturalesa en estat pur del delta del Po ha servit directors de la talla de Luchino Visconti, Roberto Rossellini i Michelangelo Antonioni per ambientar algunes de les seves cintes. Ja des dels anys quaranta del segle passat aquests paisatges de riu i mar envoltats de vegetació i poblats per pagesos i pescadors han estat el teló de fons de nombroses trames cinematogràfiques. Utilitzat en cintes emblemàtiques del neorealisme italià, una de les interpretacions més recordades és la de Sophia Loren a La donna del Fiume (1954), estrenada a l'Estat espanyol com La chica del río, una cinta dramàtica dirigida per Mario Soldati en què una jove i espectacular Loren víctima dels seus encants és la protagonista indiscutible de la trama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.