Societat

L'hora de la NFC

La GSMA s'alia amb Sony, La Caixa, Visa i Telefónica per impulsar la comunicació de camps propers durant el congrés

Milers de visitants utilitzen el mòbil per entrar-hi o pagar

Barcelonaja disposa de 16.000 datàfons i un miler de taxis preparats per pagar amb el mòbil

Men­tre que hi ha tec­no­lo­gies que adop­ten de manera ràpida i uni­forme la majo­ria de fabri­cants, d'altres sem­blen no tenir gaire sort, i, tot i ofe­rir avan­tat­ges nota­bles, no gene­ren tant entu­si­asme. Entre les pri­me­res hi ha, per exem­ple, la LTE, que ja està pre­sent en qual­se­vol telèfon intel·ligent amb unes mínimes pre­ten­si­ons. A l'altra banda s'hi situa la comu­ni­cació de camp pro­per NFC (near field com­mu­ni­ca­tion), un sis­tema sense fil per com­par­tir infor­mació o inter­can­viar dades entre dos apa­rells en distàncies molt pro­pe­res (tant, que sovint acaba en con­tacte). Es va crear fa uns deu anys, però la GSMA ha mirat de donar-li l'empenta defi­ni­tiva durant aquest Congrés Mun­dial del Mòbil.

Un dels prin­ci­pals usos que pot tenir en un futur, segons espera la indústria, és impul­sar defi­ni­ti­va­ment el paga­ment amb el mòbil. La teo­ria deia que, amb la vin­cu­lació de la tar­geta SIM d'un telèfon NFC a una tar­geta de crèdit, pagar en un comerç pas­sava a ser tan fàcil com obrir una apli­cació i acos­tar el mòbil al datàfon. Durant aquests dies, uns 3.000 visi­tants del congrés han rebut un telèfon de Sony que inte­gra una apli­cació de mone­der electrònic desen­vo­lu­pada per Telefónica. Gràcies a la col·labo­ració de La Caixa i Visa, aquests con­gres­sis­tes selec­ci­o­nats han pogut com­pro­var que aque­lla teo­ria és ja una rea­li­tat.

Dins del recinte de la Fira de Bar­ce­lona a Gran Via, els nom­bro­sos punts de res­tau­ració esta­ven pre­pa­rats per al paga­ment amb aquest sis­tema. A més, dife­rents panells infor­ma­tius per­me­tien acce­dir a tota mena d'infor­mació rela­ci­o­nada amb el CMM, per exem­ple per des­car­re­gar-se l'agenda d'actes del dia o loca­lit­zar el lavabo més pro­per. Un cop més, només calia acos­tar-hi el telèfon. Per pri­mer cop, l'accés al recinte també es podia fer mit­jançant el telèfon i una apli­cació. A més, diver­sos estands de la fira mos­tra­ven les pos­si­bi­li­tats dels xips NFC, que per­me­ten obrir por­tes i loca­lit­zar objec­tes per­duts.

Un cop tan­ca­des les por­tes de la fira, però, l'experiència con­ti­nu­ava. Bar­ce­lona dis­posa de 16.000 datàfons pre­pa­rats per fer aquesta mena de paga­ments a boti­gues, cen­tres comer­ci­als i museus. A més, un miler de taxis també poden cobrar amb aquesta tec­no­lo­gia. Els con­gres­sis­tes tenien una apli­cació de des­comp­tes amb ofer­tes per com­prar a dife­rents boti­gues. A la llista d'esta­bli­ments adhe­rits hi figu­ra­ven les prin­ci­pals boti­gues de luxe de la ciu­tat, un fet que demos­tra el per­fil dels visi­tants.

Vista la como­di­tat i la faci­li­tat que repre­senta (sem­pre que no s'acabi la bate­ria, és clar), sem­bla evi­dent que el paga­ment pel mòbil és a la can­to­nada. La qüestió és si la NFC aca­barà esde­ve­nint un estàndard (Apple, per exem­ple, no l'adopta) i si els dife­rents tipus de mone­ders electrònics (Sam­sung en va pre­sen­tar un ahir) no faran parar bojos els usu­a­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.