Societat

Detonen el projectil de la Guerra Civil trobat a la costa del Port de la Selva

Un operatiu format per especialistes de l'Armada i la Guàrdia Civil fa esclatar dues càrregues explosives per neutralitzar totalment l'artefacte

Uns banyistes van detectar la presència d'una bomba a només cinc metres de la costa

Els bus­se­ja­dors de la uni­tat de Mesu­res Con­tra Mines (MCM) de l'Armada i el Grup Espe­cial d'Acti­vi­tats Sub­aquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han deto­nat aquest dimarts al mig­dia el pro­jec­til de la Guerra Civil que uns banyis­tes van tro­bar diu­menge a dos metres de fondària i a només cinc metres de la costa en una cala del Port de la Selva. Han cal­gut tres intents i dues deto­na­ci­ons per neu­tra­lit­zar total­ment l'arte­facte, que estava com­plet i armat.

L'ope­ra­tiu amb els espe­ci­a­lis­tes de l'Armada vin­guts des de Car­ta­gena i els bus­se­ja­dors del GEAS a les comar­ques giro­ni­nes ha fet una pri­mera immersió a les nou del matí, per com­pro­var de quin tipus de pro­jec­til es trac­tava i ava­luar la millor manera de neu­tra­lit­zar-lo. Segons ha deta­llat el sots­ti­nent dels bus­se­ja­dors de l'MCM, José Miguel Simón, es tracta d'un pro­jec­til tipus Ansaldo de la Guerra Civil de 55 centímetres de lon­gi­tud, un cali­bre de 75 mil·límetres i una càrrega explo­siva de mig quilo.

Cap a les 11 del matí s'ha por­tat a terme el pri­mer intent per fer escla­tar l'arte­facte. Els bus­se­ja­dors han col·locat la càrrega al pro­jec­til, men­tre que efec­tius de l'Armada s'han situat al penya-segat pro­per per col·locar el recep­tor i esten­dre el fil deto­na­dor.

Però aquest pri­mer intent no ha fun­ci­o­nat i ha cal­gut tor­nar a com­pro­var que tots els ele­ments esti­gues­sin ben con­nec­tats. Ha estat ales­ho­res quan s'ha acon­se­guit rea­lit­zar una pri­mera deto­nació, amb la que s'ha pogut inu­ti­lit­zar par­ci­al­ment el pro­jec­til. Per aquest motiu, s'ha hagut de posar una segona càrrega per neu­tra­lit­zar-lo del tot.

“Ha sor­tit tot per­fecte, hem fet una baixa deto­nació per mini­mit­zar l'impacte ecològic, que és del que es tracta, ha des­ta­cat Simón.

El capo­ral dels GEAS, Fer­nando Aguirre, ha expli­cat que van rebre l'alerta de la presència de l'arte­facte el diu­menge, quan un banyista el va loca­lit­zar. Aguirre ha deta­llat que tan bon punt van rebre l'avís, es van des­plaçar fins al lloc per fer una pri­mera ins­pecció. “Davant la pos­si­bi­li­tat que es tractés d'un arte­facte sen­cer i armat, es va acti­var el pro­to­col d'inter­venció amb l'Armada”, ha expli­cat.

Ales­ho­res es va deli­mi­tar la zona tant per terra com per mar i es va eme­tre una alerta perquè totes les embar­ca­ci­ons sabes­sin que hi havia un explo­siu al punt on els GEAS havien situat una boia. Al llarg de tot el mati, i fins a quarts de dues del mig­dia, l'accés a la zona ha estat tallat i una llanxa del Guàrdia Civil ha con­tro­lat que cap embar­cació ni banyista s'apropés a zona de perill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.