Societat

Refrescar-se amb els melons de la Noguera

La Fira del Meló de la Noguera ensenya a treure un gran profit d'aquest singular producte de la terra, apte per a postres, entrants o fins i tot còctels memorables

Artesa de Segre està situat a la meitat nord de la comarca de la Noguera, allà on els camps de conreu es tornen aspres i ondulats, apareixen els penya-segats i els congostos del Montsec i, al seu darrere, s'obren les portes del Pirineu. Descobrir la zona ja és un atractiu per si mateix. Però per Sant Bartomeu s'hi pot anar amb la recompensa de refrescar-se el paladar amb un tast de melons dolços i saborosos aprofitant la Fira del Meló, que se celebra durant aquest cap de setmana.

No es tracta de cap cita improvisada: la fira prové del 1443, quan la població va obtenir el privilegi de celebrar mercats i fires. Als anys vuitanta del segle passat es va reprendre la celebració, amb la idea de convertir-la en un atractiu turístic, i el meló, un producte simbòlic de la zona, va passar a donar sentit a la fira. Però la fira de Sant Bartomeu també aplega moltes altres activitats. Algunes tenen a veure amb el meló de secà, però la programació inclou també tastos de vins, un concurs de cuina tradicional i el menjar sa, un tast de preparats amb carn de conill criat a Catalunya i un gran dinar popular, entre altres. Fora de la gastronomia, la fira inclou un mercat de llibres de segona mà, trobades de puntaires i de cotxes antics, activitats infantils, actes esportius i exposicions artístiques.

L'estrella indiscutible, però, és el meló. El meló d'Artesa és un meló de secà, de pell de gripau, color verd fosc i pell rugosa i forta. La seva carn és compacta, dolça i blanca, i guanya sabor gràcies als sòls profunds, fèrtils dels secans de la Noguera, que alliberen aigua perquè el fruit tingui la grandària necessària, i alhora a un sol potent durant els darrers mesos de primavera i l'estiu, amb forts contrastos de temperatura entre la nit i el dia. La Fira del Meló de Sant Bartomeu és el lloc ideal per conèixer receptes per convertir aquesta fruita en postres, entrant o fins i tot còctel refrescant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un pas més pels pisos de protecció oficial a Can Gibert

girona

Millores a l’abocador clausurat del Ripollès

RIPOLL
societat

El govern dona suport a Barcelona com a Capital Europea del Comerç de Proximitat

Barcelona

Una eina per posar ordre a la distribució urbana de mercaderies

GIRONA
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Núvols al litoral i cel serè a la resta

Barcelona

Els gironins afectats per l’AVE, indignats i resignats

girona

El cervell humà i el llenguatge s’expliquen a Girona

GIRONA

El govern ja preveu les restriccions d’aigua més dures a l’agost

BARCELONA

El Vívid es posa en marxa amb un 72% de les entrades venudes

girona