Societat

Fortunes fetes en els saqueigs i llegums pel carrer

La inexistència de cap autoritat a Terrassa i Sabadell els últims dia de guerra per la desbandada dels que van tenir alguna responsabilitat política, sindical o càrrec, va provocar que es visquessin episodis de desgavells pels carrers, on part de la població que feia anys que estava famolenca ho va aprofitar per saquejar alguns magatzems i establiments. En el seu dietari, el terrassenc Baltasar Ragon ho narra d'aquesta manera: “[...] el poble assalta els magatzems on Els Campesinos tenien provisions de queviures. Igualment va passar a la Flequera, a la recerca de pa, al Celler Cooperatiu i al dipòsit de la Comissió de Proveïments del carrer del Pare Llauradó. En tots aquests locals es produeixen escenes esgarrifoses; la gent atropellant- se mútuament, homes, dones i quitxalla, criden i com atacats de bogeria prenen el primer que els ve a la mà. L'oli s'escampa per terra i es barreja amb el segó dels sacs que rebenta la mateixa gent per adquirir- lo d'una manera o altra, així com pots de llet condensada, cigrons, etc. Descobrir tants queviures que eren guardats pels homes que predicaven la igualtat, posa els assaltants en plena indignació.”

I a Sabadell l'historiador Andreu Castells, gràcies a alguns testimonis, també explica en el seu llibre com la població va entrar primer a la Sabateria Nogués després que aquest s'avingués a lliurar sabates a canvi d'una moneda que només tindria valor aquell dia. Feia la transacció amb les portes tancades, i només les obria per preguntar tipus de calçat i número. “Això va durar una certa estona, fins que la gent es va abraonar a l'interior”, explica. Segons l'informe de Governació del 1940, i sense comptabilitzar els magatzems de l'administració, van saquejar nou establiments més per valor de 333.679 pessetes (quatre sabateries, una joieria, una armeria, una cereria, un de teixits i un de confecció). Castells explica que els autèntics saqueigs els va fer gent important que amb camions camuflats es va apoderar de tones de fusta, material elèctric, acers, aparells de precisió i utillatge al camp del servei aeronàutic SAF-16 i també a diversos magatzems de proveïments. També narra, entre altres coses, com el poble va entrar al magatzem del carrer Montserrat, que tenia unes dues-centes camionades de gra: “[...] i a cops de ganivet obrien els sacs i escampaven el gra per terra i pel carrer. Després del saqueig més d'un pam de llegums barrejades cobria tot el sòl.” I als hospitals, on encara hi havia ferits, es van robar mantes, llençols, material sanitari i, fins i tot, una nevera a l'Escola Pia, que llavors era un hospital d'urgència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructures
reneix la polèmica

La B-40 no es crea ni es destrueix, es transforma

barcelona
societat

Els Mossos van denunciar 439 VTC al voltant del Prat el 2022

societat

Els pescadors catalans retiren 70.000 litres de residus del mar

SOUMAYA OBEID
MIGRANT MARROQUINA

“No vull ajudes, vull poder treballar”

figueres

Més vaga per falta d’acord entre Salut i els metges

barcelona

3,8 milions per retirar uralites malmeses per la pedregada a la Bisbal

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SOCIETAT

El govern recomana més diversitat al sector fotovoltaic

Per Jordà, el Galatea no malmetrà res

LA JONQUERA
LA VALL D’EN BAS / LES PRESES

Refan la instal·lació contra la variant