Osona/Ripollès

Primer disc de la Lluïsos

Els jardins de Can Costa de Taradell va acollir la presentació de 'Xevi Capdevila, la cobla sense embuts'.

La Cobla Lluïsos de Tara­dell va pre­sen­tar el 18 de juliol pas­sat “a casa” el seu pri­mer tre­ball dis­cogràfic després de 138 anys d'existència. Es tracta de Xevi Cap­de­vila, la cobla sense embuts, un tre­ball que recull la tra­jectòria d'aquest com­po­si­tor tore­llo­nenc que porta a la for­mació des del 1997.

El disc compta amb 11 sar­da­nes i 6 obres per a cobla, amb bases i tex­tu­res electròniques i altres ins­tru­ments con­vi­dats i un lli­bret que ha escrit Jordi Lara en què apunta, des del seu punt de vista, qui és i què ha fet Xevi Cap­de­vila.

En aquest CD, produït per Solfa Recor­dings, hi des­ta­quen dues sar­da­nes dedi­ca­des a Tara­dell: Amb l'ampo­lla mig plena, que l'autor va dedi­car a l'Agru­pació Sar­da­nista de Tara­dell amb motiu del 50è ani­ver­sari, i El pregó de Can Costa, una sar­dana que diven­dres es va estre­nar i que està dedi­cada als 15 anys del Cen­tre Cul­tu­ral Costa i Font. Cap­de­vila (Torelló, 1973) explica que es tracta d'una sar­dana que “fa referència al pregó de la festa major que se cele­bra a Can Costa i en el qual, des que es va inau­gu­rar l'any 1999, la Cobla Lluïsos sem­pre hi ha estat pre­sent”.

Afe­geix que “és un agraïment al poble de Tara­dell, ens venia molt de gust que en aquest pri­mer disc hi hagués una cançó que fes referència a Tara­dell i que referma aquesta col·labo­ració amb el poble”.

Cap­de­vila defi­neix El pregó de Can Costa i Font com “una sar­dana que busca l'aire fes­tiu de la festa major amb una entrada potent que sig­ni­fica el pre­go­ner”.

Durant l'acte de pre­sen­tació, que va comp­tar amb més d'un cen­te­nar d'assis­tents, es van poder escol­tar algu­nes d'aques­tes sar­da­nes en directe, però també d'altres que esta­ven enre­gis­tra­des.

La pluja va fer una mala pas­sada i l'acte, que va començar als jar­dins del Cen­tre Cul­tu­ral Costa i Font, es va haver de con­ti­nuar a l'inte­rior del recinte. Durant els par­la­ments, l'actual direc­tor de la for­mació, Car­les Casa­nova, va recor­dar com Cap­de­vila va entrar a prin­ci­pis dels 90 a for­mar part de la cobla per “reno­var-la”.

Va des­ta­car com la cobla a finals dels 90 va començar a esta­blir “vin­cles amb Tara­dell per asse­gu­rar aquest lle­gat de 138 anys per sem­pre” i va agrair a l'Ajun­ta­ment de Tara­dell “per apos­tar per nosal­tres” i també “a la gent de Tara­dell per con­ser­var aquest lle­gat cul­tu­ral”.

Final­ment també va agrair a Cap­de­vila, “el nos­tre capità musi­cal, com­po­si­tor, com­pany i amic, que ens hagi dei­xat ser partícips de per­pe­tuar la seva obra de sar­da­nes per a cobla que que­darà per a la poste­ri­tat”.

Lluís Ver­da­guer, alcalde de Tara­dell, va des­ta­car la col·labo­ració mútua entre l'Ajun­ta­ment i la cobla. Va recor­dar l'ante­rior direc­tor, Jaume Font­seca, “una per­sona que es va pre­o­cu­par de man­te­nir viu el vin­cle entre els Lluïsos i Tara­dell”. Va con­cloure dient que “és un honor per Tara­dell tenir una sar­dana dedi­cada al Cen­tre Cul­tu­ral Costa i Font”.

Xevi Cap­de­vila és com­po­si­tor, ins­tru­men­ta­lista de tible, fis­corn, trombó, fla­biol, tenora, gra­lla i saxo. Va entrar a la Cobla Lluïsos l'any 1997 i actu­al­ment és el músic que porta més anys a la cobla. Tot i que aquest és el pri­mer disc de la cobla, l'any 2001 Tarasca, for­mació vin­cu­lada als Lluïsos, va enre­gis­trar Balls i dan­ses del món.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.