Societat

Bolets d'estiu

Les temperatures suaus i les pluges de l'estiu han propiciat una temporada avançada i atípica

El 14 de novembre del 1914 es va celebrar a Girona la primera exposició de bolets

Les comarques gironines són les més micòfiles del territori català

El rossinyol de pi, els ous de reig, els ciurenys i els ceps, els més freqüents

Tot i que la temporada de bolets comença habitualment a la tardor, les temperatures suaus i les pluges d'aquest estiu l'han convertit en un avançament de la temporada per als caçadors de bolets, que ja fa mesos que, en segons quines comarques, han pogut omplir els primers cistells. Entre els més abundants hi ha el camagroc (també conegut com a rossinyol de pi) que, com a conseqüència, es ven a meitat de preu. En canvi, el bolet més malparat és el rovelló, a causa de la calor i l'excés d'aigua, que fa que, encara que surtin molts bolets, de seguida es podreixin.

A mitjans d'agost, als boscos del Pirineu i Prepirineu ja hi havia gent buscant bolets. L'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez, explica que la meteorologia d'aquest estiu n'ha provocat una fructificació que s'ha allargat en el temps.

Al Pirineu en ple estiu ja es trobaven ceps, rovellons i rossinyols, mentre que al Prepirineu i Catalunya Central, bàsicament camagrocs i rovellons. Aquests últims, però, amb molts cucs per l'excés d'humitat i, segons la saviesa popular, també per la lluna plena, ja que la llum fa que hi hagi més activitat d'insectes durant la nit.

Per Martínez, si continua plovent, tot indica que aquest any hi podria haver una bona campanya. Ara bé, el micòleg recorda que l'any passat la situació era similar i “de sobte van començar a pujar les temperatures i a fer vent i tot es va aturar”.

El perill de la humitat

El fiscal de Medi Ambient i membre de l'Associació Micològica Joaquim Codina, Miquel Àngel Pérez de Gregorio, coincideix que la temporada és atípica per les temperatures i les pluges d'estiu, però avisa que no vol dir que tinguem una bona temporada de bolets a la tardor. “L'any passat deien que seria una temporada excepcional i va ser molt dolenta.” El que està clar, però, és que els mesos d'estiu, en canvi, han estat inusualment bons. “El mes de juliol i agost hi ha bolets al Pirineu i prou, normalment, i aquest any n'hi ha hagut a tot arreu”, explica Pérez de Gregorio. En comarques com la Selva i l'Empordà la temporada sol començar més tard i aquest any ja n'hi ha hagut. Les pluges han estat les grans aliades a l'hora de fer sortir els bolets, però el cas és que, si plou massa, també es pot espatllar. “Quan hi ha massa humitat no hi ha una producció de bolets molt grossa. Si n'hi ha massa els micelis no produeixen bolets”, afegeix el micòleg gironí.

Entre els bolets que s'han trobat més freqüentment durant l'estiu hi ha el rossinyol de pi (també conegut com a camagroc), els ous de reig, els ciurenys, els ceps i els rossinyols, que ja acostumen a sortir a l'estiu però no en tanta quantitat. Una de les zones on més s'ha notat aquest estiu és l'Alt Empordà, especialment cap a Darnius i Maçanet de Cabrenys, on els boletaires han omplert molts cistells.

La primera exposició

La passió pels bolets ha fet que en els darrers anys proliferin arreu del territori gironí tant fires dedicades a aquest producte del bosc com exposicions. En aquestes exposicions col·labora des del 1987 l'Associació Micològica Joaquim Codina, des de la qual es vol impulsar una exposició a Girona, per commemorar que la primera que es va fer a tot l'Estat va ser precisament a Girona el 14 de novembre del 1914. L'associació de moment s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament, però encara no s'ha concretat res. L'ànima de l'exposició gironina –que va organitzar el Grup Escolar Gironí– va ser el doctor Joaquim Codina, metge de la Cellera de Ter i pioner de la micologia catalana.

“Arreu de l'Estat, allà on hi ha més tradició boletaire és a les comarques gironines, són les més micòfiles”, assegura Pérez de Gregorio, que explica també que no hi ha “trucs” per saber si els bolets són
bons o dolents. “S'han de conèixer”, afegeix. Altres exposicions que l'associació assessorarà són a Palamós (a l'octubre), el 8 i 9 novembre a Sant Julià de Ramis i els dies 15 i 16 a Celrà.

LA DATA

14.11.1914
Es va celebrar
la primera exposició de bolets de què es té constància a l'Estat, i es va fer a Girona.

LA XIFRA

27
brots
per intoxicació s'han notificat des del 2010 fins al 2013 a l'ASPCAT

Les recomanacions de l'Agència de Salut Pública

Els últims anys, cada vegada més gent ha incorporat la pràctica d'anar a collir bolets al bosc com una activitat lúdica o d'oci familiar, i l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) adverteix que el desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que cada any hi hagi intoxicacions, ja que a Catalunya hi ha un centenar d'espècies tòxiques de bolets algunes de les quals fins i tot són mortals.

Del 2010 al 2013 han estat notificats 27 brots d'intoxicació per bolets a l'ASPCAT, amb 82 persones afectades, 18 d'hospitalitzades i 2 defuncions. D'altra banda, i d'acord amb el registre d'altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, es van atendre 141 persones per aquest motiu. Per aquesta raó, l'ASPCAT insta la ciutadania, un any més, a collir només els bolets d'espècies comestibles ben conegudes i que presentin un bon estat de conservació. També s'ha de tenir en compte que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets com el color, l'ornamentació o l'aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error en la identificació. En cas que es necessiti ajut, és aconsellable consultar un expert, més que guiar-se per fotografies. I, en cas de dubte, s'han de rebutjar sempre. Igualment, l'ASPCAT recomana no collir aquells bolets que creixin als parcs i jardins de les ciutats, a les vores de camins i carreteres o a prop de zones industrials perquè poden acumular metalls i components químics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Mor Sebas Parra, pioner de l’Escola d’Adults a Catalunya

GIRONA
societat

La Colmena fa el millor torró de crema cremada

barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Seguiran els núvols al litoral

Barcelona
França

França es prepara per a possibles talls de llum, encara que confia a evitar-los

París
societat

Els megàlits tornen a lluir al Solsonès

solsona

David Juan Garganta repetirà com a candidat a l’alcaldia d’Esponellà

esponellà

L’Ajuntament de Salt inverteix 30.816 euros per renovar la pintura vial a diversos carrers

salt

L’Hospital Palamós rep el premi Top20 de Gestió Hospitalària

palamós

La Generalitat ven per 503.000 euros l’antic Rex II, un dels dos hotels del llegat Anlló

sant feliu de guíxols