Societat

La meitat dels arbres tombats per la ventada encara són als boscos mig any després

La pràctica totalitat de les pistes ja han quedat accessibles per als camions de Bombers

El període de major risc d’incendis forestals al Vallès Oriental arribarà amb una part important dels boscos afectats per la ventada del 9 de desembre pendents de la retirada dels arbres tombats.

Sí que han estat majoritàries les actuacions per treure troncs i capçades a banda i banda de les pistes forestals, però en moltes zones no s’ha entrat dins dels boscos. Ha passat, especialment, en aquelles finques on hi ha més dificultats tècniques pels desnivells del terreny o la difícil rendibilitat econòmic. En aquests sis mesos, també s’ha aconseguit actuar en les pistes que formen part de la xarxa bàsica de camins. Estan tots nets i, per tant, transitables per als vehicles dels Bombers en cas d’emergència. Només queden pendents quatre punts de la xarxa secundària a Caldes (2), Bigues i Riells (1) i la Garriga (1), que es resoldran en els propers dies, segons ha explicat Enric Mayà, cap dels Agents Rurals a la comarca.

A Bigues i Riells, es calcula que s’ha actuat a la meitat dels boscos afectats. Amb tot, “a la vora dels camins està tot retirat”, destaca Joan Vila, alcalde en funcions. “Hi ha grans masses forestals a terra i no hi haurà temps de retirar-ho tot. S’ha prioritzat la neteja de camins”, explica Ramon Garriga, membre de l’ADF El Pinyó, que aplega els municipis de Sant Feliu, Sant Llorenç Savall i Gallifa, a més de Bigues i Riells. Garriga alerta dels dos perills que els arbres tombats dins del bosc poden provocar: dificultar l’acció dels Bombers a l’hora d’obrir-se camí entre la vegetació i facilitar una evolució més ràpida del foc per la continuïtat entre el material combustible del sota bosc i les capçades dels arbres.

A Santa Eulàlia, s’ha treballat a l’entorn d’un 40% de les 300 hectàrees de bosc que van patir danys en la ventada. Hi ha finques que estan completament netes, d’altres que estan en procés i en algunes no s’ha començat a actuar. “Algunes no estaran acabades aquest estiu”, reconeix Cristina Fígols, tècnica de Medi Ambient de Santa Eulàlia. Sí que han quedat netes del tot les parcel·les municipals i les franges de 20 metres als camins.

A Caldes, la situació més complicada es dóna al Farell, que va ser una de les zones més afectades del municipi. Segons fonts municipals, aquí queden gran part dels boscos per netejar. Amb tot, aquest maig Forestal Catalana ha començat a fer feines de neteja en determinades finques privades d’aquest massís. En canvi, “s’han fet aprofitaments forestals especialment als boscos de Can Camp, tot i que hi queda feina”. També s’ha netejat entre Can Maspons i Can Valls, Can Viladevall i voltants, destaquen fonts municipals. “A les finques privades depèn molt del ritme de cada propietari. N’hi ha que estan totalment netes, n’hi ha que estan en procés i n’hi ha que estan pendents de començar”. L’Ajuntament de Caldes, per la seva banda, ha netejat els boscos i les franges contra incendis de les quals n’és responsable o que són de la seva propietat.

PRESSIÓ MUNICIPAL

Ajuntaments com els de Santa Eulàlia i Caldes, on la ventada del 9 de desembre va provocar autèntics estralls als boscos, fan un seguiment de les actuacions a les finques privades. En tots dos casos, es va contactar amb els propietaris afectats i se’ls van facilitar contactes amb empreses del sector forestal i la documentació que havien de presentar al Departament d’Agricultura i Medi Natural per aconseguir els permisos.

L’Ajuntament de Caldes va enviar un ofici ordenant la neteja de les propietats forestals malmeses i donant de termini el 15 de juny. “No hi ha una normativa que permeti a l’Ajuntament obligar-los a fer la neteja. No tenim la força legal per fer pressió als propietaris”, comenta Fígols. Els danys de les ventades han fet que “molts propietaris s’hagin fet conscients de la importància de tenir el bosc gestionat i ja estan pensant a redactar plans de gestió”, afegeix.
Tot i les limitacions per fer treballs dins del bosc durant els mesos d’estiu, els Agents Rurals seguiran donant autoritzacions per retirar fusta mentre sigui segur.

INFORMACIÓ A LES URBANITZACIONS

Els Agents Rurals, amb la col·laboració d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de grups de Protecció Civil o dels ajuntaments, estan repartint aquests dies uns díptics informatius pensats per a les persones que viuen en urbanitzacions o masies aïllades per prevenir incendis o per actuar en cas d’un foc. Es demana, per exemple, que no es facin feines que poden generar guspires o que les barbacoes es facin en una franja de terreny sense vegetació. També s’aconsella tenir una mànega amb prou pressió i que pugui envoltar tota la casa o evitar la instal·lació de tanques de bruc sec o materials sintètics. A la foto, agents rurals i membres de l’ADF L’Alzina amb Josep Queraltó, veí de Can Puig, a Lliçà d’Amunt.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La llei de territori, a adaptar la normativa a l’àmbit rural

barcelona
MOSSOS D'ESQUADRA

La policia judicial civil més antiga d’Europa

El carrer Ferran, la recuperació incompleta

barcelona

Alerta màxima per risc d’incendi

Barcelona

L’Estat veu factible enllestir el MidCat d’aquí a 8 o 9 mesos

Barcelona

Alcaldes de l’Empordà fan pinya contra els talls de llum

PLATJA D’ARO

La nàutica popular lluita pel seu futur

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MAR GRIERA
SOCIOLOGIA DE LA RELIGIÓ

“La secularització no és irreversible”

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Continua avui l’episodi extrem de calor, amb 40 graus de màxima a Ponent

Barcelona