Tortosa tindrà al novembre un hospital de dia de salut mental per a infants i joves

La Fundació Pere Mata ja està habilitant unes instal·lacions a Ferreries, però després es traslladaran al nou hospital

El centre de salut mental i el nou hospital de dia per a infants i joves permetran millorar i ampliar les instal·lacions que la Fundació Pere Mata ja té a Tortosa, fins que siga possible traslladar-les al nou hospital de les Terres de l'Ebre. Així ho va dir el gerent de l'Institut Pere Mata, Joan Amigó, durant la visita d'obres amb la consellera Geli. També ho va confirmar el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, que també va avançar que el nou hospital de Tortosa tindrà una unitat de curta estada, unes urgències de salut mental amb consultes externes, i una unitat de trastorns alimentaris, per tractar els casos d'anorèxia i bulímia.

Però, mentre es projecta el nou hospital de Tortosa, les persones amb malalties mentals, i en especial els infants i joves del territori, tindran el seu centre de referència a les instal·lacions que la Fundació Pere Mata ja està habilitant als baixos d'un edifici del carrer Pompeu Fabra, a prop del carrer del Comerç. La previsió és que les obres puguen estar enllestides al novembre i, per tant, el nou hospital de dia i el centre de salut mental entrarien en funcionament a finals d'any, un cop fet el trasllat des de l'actual unitat de salut mental que hi ha al CAP Baix Ebre. El nou espai té uns 750 m², que seran distribuïts en 12 consultoris per a l'hospital de dia i en sis consultoris més per al centre d'adults. A més, hi haurà una sala d'espera, dues sales polivalents, una àrea de descans per al personal, despatxos, una àrea d'administració, arxius, magatzems i serveis. «Quan puguem, també farem una aula hospitalària per a una dotzena de xiquets, gràcies a la col·laboració del Departament d'Educació», va anunciar Roldán.

Els adults amb malalties mentals ja tenen un hospital de dia a Amposta i centres de salut mental a Amposta, Tortosa i Móra d'Ebre, però l'hospital de dia era necessari per fer una atenció més propera i evitar que els infants i joves amb trastorns mentals de les Terres de l'Ebre hagin de desplaçar-se a Reus i Barcelona.

Més CAP i consultoris locals per a les Terres de l'Ebre

GUSTAU MORENO

La consellera de Salut va col·locar ahir al matí la primera pedra del nou CAP de l'Aldea, i va inaugurar el nou CAP d'Ulldecona, que ha costat gairebé uns tres milions d'euros, després que l'Ajuntament fes la cessió dels terrenys. En aquest sentit, el nou equipament s'ha dissenyat en funció de les necessitats de futur del municipi, que ja té prop de 7.000 habitants per l'arribada de població immigrada. Avui al matí, la consellera també té previst inaugurar el nou consultori local de la Fatarella i, al migdia, el dispensari de Tivissa. El nou dispensari està en un edifici que l'Ajuntament ha dissenyat i construït al solar de l'antic escorxador, i que té dues plantes amb més de 600 m². Ha costat dos milions d'euros, i l'objectiu és encabir-hi altres serveis socials, com el nou centre de dia i el nou casal per a la gent gran. Altres consultoris locals que estan en obres a les Terres de l'Ebre són el dispensari de la Palma d'Ebre i el CAP de Gandesa.

Un model d'atenció hospitalària en augment

GUSTAU MORENO

La consellera de Salut, Marina Geli, va destacar la importància del projecte de la Fundació Pere Mata. Geli va remarcar que es tracta d'un dels models que més ha augmentat a Catalunya en els últims anys, amb més de 500 places noves. «És cert que el recurs sempre genera la demanda», va sentenciar la consellera, que va remarcar que en alguns llocs també han ampliat l'edat dels pacients fins als 25 anys. «No dic que aquí també s'hagi de fer el mateix, però en altres llocs ha funcionat força bé», va precisar. Geli també va advertir que sovint els trastorns mentals en joves estan relacions amb el consum d'estupefaents. «Amb les drogues i les malalties mentals en joves, costa saber quina de les dues és la conseqüència», va afegir-hi abans de dir que cal insistir en les edats més crítiques, entre els 14 i els 16 anys, i aprofundir en un model de contenció i de treball amb les famílies. Segons l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre, el 2% de la població té algun problema mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.