Societat

Sense cànnabis

El pla anticrisi de l'Ajuntament de Rasquera continua en suspens un any després, i ara l'alcalde proposa una moció per reclamar la legalització de la marihuana

El debat sobre la legalització del cànnabis arribarà al Parlament
Vigilància policial sobre l'ABCDA i la finca on s'havia de plantar

A Rasquera no s'ha plantat ni una llavor de marihuana, o almenys no ho han fet ni l'Ajuntament ni l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA). Fa un any el nom d'aquest petit municipi de la Ribera d'Ebre va pegar la volta al món i mitjans de tot arreu es van desplaçar fins a Rasquera per conèixer el pla anticrisi, un pla que havia de permetre uns ingressos d'1,3 milions d'euros a l'Ajuntament, a canvi de cedir una finca a l'ABCDA on havia de fer-se la plantació de marihuana. La realitat, però, dotze mesos després, és que el projecte està aturat i en mans de la justícia. La delegació del govern de l'Estat va presentar un recurs contenciós administratiu contra l'acord de ple del 29 de febrer de 2012 que aprovava la creació de l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació del Cànnabis i el contracte amb l'Associació. I el jutjat contenciós de Tarragona va ordenar la suspensió cautelar del pla anticrisi. «El procés judicial ho condiciona tot, no podem tirar endavant el projecte fins que hi hagi una resolució», lamenta l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa.

Al marge del contenciós, la Fiscalia de Tarragona va obrir diligències per determinar si el projecte de Rasquera s'ajusta a la legalitat, unes diligències que no havien de durar més d'un parell de mesos i que aviat farà un any que van iniciar-se. «El passat mes de novembre vaig anar a declarar a la Fiscalia com a testimoni però la realitat és que em vaig sentir com un delinqüent, l'interrogatori és va allargar més de tres hores», explica Pellisa. Amb tot, l'alcalde de Rasquera no llença la tovallola i assegura que el seu projecte és legal i viable, ja que el cànnabis per a autoconsum no es considera una activitat delictiva. Tampoc no vol donar per perdut el projecte l'ABCDA, que va fer un pagament de 30.000 euros a l'Ajuntament, just després de signar el contracte, i que no han revertit en cap benefici per als socis del club de fumadors. «El contracte està en suspens per ordre judicial, per la qual cosa des de l'associació es podria reclamar el retorn dels diners que van pagar, però la realitat és que no ho han fet. Estem en espera de la resolució judicial», explica una de les advocades d'ABCDA, Amina Omar. Una desena d'ajuntaments més de tot l'Estat han contactat amb l'ABCDA amb interès d'arribar a un acord perquè planten cànnabis al seu terme municipal.

Des del gabinet d'advocats Nieto Povedano, que representen bona part de les associacions catalanes de consumidors de cànnabis, admeten que el projecte de Rasquera és molt «innovador», la qual cosa fa que s'allargui la resolució judicial. «La Fiscalia encara no ha dictaminat, i entenem que això és positiu», comenta Omar. I no ha dictaminat perquè encara està en procés d'investigació i d'anàlisi de la documentació recopilada. «No tenim data per disposar de les conclusions, el procediment es manté obert i si és necessari es citaran més testimonis a declarar», expliquen fonts de la Fiscalia. I encara tardarà més a resoldre's el recurs contenciós administratiu presentat per l'Estat. Mentre, però, es manté la mesura cautelar que pretén salvaguardar el compliment de la sentència judicial i evitar que es produeixen situacions irreversibles. Cas que es donaria si no s'hagués paralitzat el projecte i s'hagués fet la plantació de marihuana i, finalment, la sentència donés la raó a l'Estat. «El contenciós no aborda el problema real, es limita a una qüestió de competències, però nosaltres plantegem un problema de l'economia i de la societat», diu l'alcalde de Rasquera, que no dubtarà a reclamar a l'Estat una indemnització pels ingressos que ha deixat de percebre aquests mesos de l'ABCDA si finalment la justícia li dóna la raó. I mentre es manté oberta la via judicial, el govern de la Generalitat prefereix no pronunciar-se sobre el projecte. «Els darrers mesos no hem tingut contacte amb l'Ajuntament de Rasquera sobre el tema del cànnabis, no tenim competència. És l'Estat qui ha presentat un contenciós», apunta el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

Tot i la paralització del projecte, la relació entre Rasquera i l'ABCDA es manté i Pellisa va ser un dels convidats a la inauguració del nou local del club de fumadors al Born el passat 16 de febrer. «Mantenim el contacte amb ABCDA i altres associacions com AIRAM, i participem en actes relacionats en la legalització del cànnabis», diu l'alcalde de Rasquera, que també va assistir a la fira Spannabis, la fira del cànem i tecnologies alternatives de Cornellà de Llobregat. Precisament aquesta fira li va permetre reprendre el contacte amb empresaris interessats en Rasquera. Segons l'alcalde hi ha diversos projectes vinculats a la plantació de marihuana que estan aturats. Una de les iniciatives projecta un banc de llavors i una altra l'elaboració d'una cervesa amb essència de cànnabis.

Paral·lelament a la via judicial, l'alcalde de Rasquera proposa obrir un debat polític a Catalunya sobre la legalització de la marihuana. «El projecte de Rasquera no és blindat, nosaltres ens reafirmem en tot allò que hem fet els darrers mesos i que pot servir de base per reclamar un canvi legal», comenta Pellisa. En aquest sentit, el govern local està redactant una moció, que intentarà consensuar amb les formacions polítiques en representació al Parlament –l'alcalde militava a ERC, però ell i la resta de regidors de l'equip de govern es van donar de baixa del partit – i que es debatrà el pròxim mes de març al ple de l'Ajuntament. Així, el text de la moció proposarà la regularització de les plantacions de cànnabis, és a dir, els canvis legals necessaris perquè els ajuntaments puguin decidir si volen plantacions al seu municipi per abastir els clubs de fumadors. Després la moció es traslladarà a una quinzena d'ajuntaments de tot l'Estat que en els darrers mesos han contactat amb Rasquera. «El nostre objectiu és tirar endavant el pla anticrisi i el projecte de Rasquera és extrapolable a d'altres municipis», diu Pellisa. També es farà arribar la moció al Parlament i l'alcalde no descarta impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP).

El fet que ara l'Ajuntament de Rasquera reclame la legalització del cànnabis dóna arguments al grup municipal de CiU per mantenir-se en la mateixa línia que fa un any, quan van rebutjar el pla anticrisi. «Liderar un moviment per legalitzar el cànnabis i poder fer la plantació és admetre que el marc jurídic no permet el pla que es va aprovar el 29 de febrer, el temps ens ha acabat donant la raó», expliquen des de CiU, que asseguren que ja van analitzar el marc jurídic i van arribar a la conclusió que no hi havia cap escletxa legal que permetés tirar endavant la plantació.

Deute municipal

En un any tampoc no ha millorat la situació econòmica de l'Ajuntament de Rasquera, un dels més endeutats del país. «Un 30% del pressupost municipal es destina a despeses financeres», admet l'alcalde, que recorda també la quantitat d'obra pública que s'ha fet al municipi en els darrers 10 anys. El grup de l'oposició sosté, però, que s'ha gastat per sobre de les possibilitats de l'Ajuntament i asseguren que el deute municipal, incloent el préstec del pla d'ajust aprovat per l'Estat, és de 2,4 milions d'euros. «Els ingressos corrents consolidats són d'uns 540.000 euros si tenim en compte la mitjana dels darrers anys. Entre un 45 % i un 50% dels ingressos són per cobrir el dèficit», alerten des del grup municipal de CiU. Per tal d'incrementar els ingressos municipals, l'Ajuntament ha iniciat una revisió cadastral i s'han obert 180 expedients. Una revisió que segons la previsió inicial del govern local permetrà uns ingressos addicionals de 50.000 euros.

Pellisa manté un any després que l'objectiu del pla anticrisi és disposar de recursos per promocionar els productes locals, la població de cabra blanca i fer gestió forestal, que evite incendis devastadors com el de l'estiu passat. I malgrat que el pla anticrisi no ha permès a l'Ajuntament superar la situació econòmica, el govern local valora de forma positiva la popularitat que ha aconseguit aquest petit municipi, que no arriba al miler d'habitants. Una popularitat que no valoren de la mateixa manera les associacions de consumidors de marihuana, que asseguren que des del projecte de Rasquera estan molt més controlades. També ha estat vigilada la finca on havia de fer-se la plantació, tot i que si el projecte es desencalla es farà en una altra partida.

De l'eufòria a la paralització del projecte

29-II-12. El ple de l'Ajuntament de Rasquera aprova el pla anticrisi que inclou la cessió d'uns terrenys a l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum per fer una plantació de marihuana per al consum dels seus socis. L'equip de govern (ERC) vota a favor del projecte i l'oposició (CiU) el rebutja.

01-III-12. La Conselleria d'Interior anuncia que enviarà els Mossos a Rasquera si es planta la marihuana en una finca municipal.

02-III-12. La Fiscalia de Tarragona obri diligències informatives sobre l'acord de ple i reclama al consistori l'expedient administratiu i tota la informació relativa al projecte. Paral·lelament l'advocacia de l'Estat demana també els informes al consistori. L'Ajuntament firma el contracte amb l'associació i ingressa els primers 30.000 euros del club de fumadors.

05-III-12. L'ABCDA anuncia que vol començar a plantar el cànnabis en menys de 10 dies.

07-III-12. L'alcalde anuncia que farà una consulta popular perquè el poble decideixi si està a favor de la plantació de marihuana. La consulta serà vinculant i per executar el projecte seran necessaris un 75% de vots favorables.

10-III-12. L'ABCDA fa públic que hi ha més municipis i particulars disposats a cedir terrenys perquè hi puguin plantar marihuana.

14-III-12. L'Ajuntament ofereix als empresaris locals la possibilitat de comercialitzar els seus productes (oli, pastissets, mel, embotits, formatge, etcètera) entre els socis del club de fumadors. L'ABCDA té 5.000 socis. Pellisa es desplaça a Holanda per buscar suports al projecte.

15-III-12. L'Ajuntament convoca un fòrum a porta tancada per explicar el pla anticrisi als veïns. Pellisa es dóna de baixa d'ERC per evitar que es polititze el projecte.

18-III-12. El govern local anuncia que dimitirà en bloc si perd la consulta sobre la plantació de cànnabis.

22-III-12. Cop policial contra l'associació que promou la plantació de marihuana, agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona escorcollen la seu de l'entitat i detenen l'encarregada i quatre treballadors. Poques hores després els deixen en llibertat.


06-IV-12. El grup municipal de CiU acusa el govern de Rasquera d'engreixar el cens per guanyar la consulta.

10-IV-12. Un 56% dels veïns voten a favor de la plantació de marihuana. Un 68% del cens participa en la consulta.

11-IV-12. L'alcalde diu que dimitirà perquè no ha aconseguit el 75% del suport. No concreta, però, quan ho farà. Deixa de parlar públicament durant setmanes.

14-IV-12. El jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona admet a tràmit la demanda de l l'Estat contra l'acord de ple.

15-V-12. Un incendi crema 3.000 hectàrees de la serra de Cardó, les flames es van quedar a la porta del municipi de Rasquera. L'alcalde torna a a parèixer públicament, però no es pronuncia sobre la seua dimissió.

14-VI-12. Pellisa anuncia que desvelarà el seu futur polític el 4 d'agost, a la festa major del poble. Convida el conseller Puig a fer el pregó, que primer accepta la invitació però finalment declina assistir-hi.

03-VII-12. El jutjat contenciós administratiu de Tarragona decreta la suspensió cautelar de l'acord de ple del 29 de febrer. L'empresa municipal i el contracte amb l'ABCDA queden en suspens.

04-VII-12. El govern municipal de Rasquera no dóna per perdut el projecte i confia que la sentència judicial sigui favorable a la plantació de cànnabis.

06-VII-12. L'alcalde anuncia que presentarà un recurs contra la suspensió cautelar i diu que l'Estat els haurà d'indemnitzar si finalment la sentència és favorable a la plantació. L'Ajuntament havia de rebre a partir del juliol les quotes mensuals de 54.000 euros de l'ABCDA, uns ingressos que evidentment no rep.

04-VIII-12. Pellisa anuncia que plegarà el 14 de juny, quan farà 10 anys que va accedir a l'alcaldia.

05-X-12. L'Ajuntament lamenta haver d'aturar projectes empresarials vinculats al cànnabis pel procediment judicial obert.

08-I-13. L'alcalde anuncia que presentarà una moció al ple per reclamar la legalització de les plantacions de marihuana d'autoconsum.

Consulta sobre el nucli antic

El batlle de Rasquera manté que deixarà l'alcaldia el 14 de juny, tal i com ho va anunciar mesos enrere. «Hem iniciat un procés de reflexió els membres de la candidatura, entre tots decidirem el relleu, però la meua renúncia al càrrec d'alcalde és innegociable», diu Pellisa, que admet que continuarà vinculat a l'Ajuntament tot i que encara no ha decidit si es quedarà com a regidor. Abans de dimitir farà balanç dels seus 10 anys al capdavant de l'Ajuntament de Rasquera i plantejarà als veïns un nou repte: el projecte de reforma del nucli antic. Una obra amb un cost de 960.000 euros, 180.000 dels quals haurà de pagar l'Ajuntament. «El poble decidirà si s'executa l'obra o no», assenyala Pellisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona