Queixalades d'insecte

El mosquit tigre s'escampa pel territori tot i que es multipliquen les mesures, sense coordinació, per combatre'l

Les actuacions contra la plaga del mosquit tigre, que ja s'ha fet present a prop d'un centenar de municipis catalans, es multipliquen. Molts d'aquests municipis apliquen amb més o menys efectivitat les recomanacions del departament de Medi Ambient. Alguns consistoris aprofiten les noves tecnologies per enllaçar amb la Generalitat des dels seus webs; d'altres reediten amb l'escut de l'Ajuntament els tríptics amb la informació concreta de l'insecte; i d'altres s'atreveixen amb accions específiques que van des de les xerrades a associacions i casals d'avis al repartiment de material que pot ajudar a resoldre el problema. Montgat ha repartit accessoris sanitaris per utilitzar com a plat dels testos, un lloc especialment apreciat pel mosquit. En cas de necessitat, les innovacions sempre són benvingudes. Tot i això, les accions més generalitzades requereixen abocar larvicides en els embornals o fumigar les zones on s'ha detectat l'insecte, com ara espais humits i llocs amb presència de pneumàtics vells.

L'estiu sens dubte ha fet revifar la bèstia i les consultes als CAP es multipliquen, especialment si els afectats són persones més sensibles al verí del mosquit, i en el cas dels infants. Des del Departament de Salut constaten que no hi ha un seguiment específic de les picades i que els metges les tracten igual que altres afeccions menors. En qualsevol cas, la gent que les ha patides no les considera menors. «Són molt doloroses, la zona de la picada s'infla molt i passen força dies abans no et passa l'efecte», comenta un afectat.

Atac diürn

Segons recull el Servei de Control de Mosquits que treballa especialment amb els municipis del Baix Llobregat, el mosquit tigre ataca de dia, al contrari que els seus parents més coneguts entre nosaltres. «Els mosquits no són fàcils de veure, són de vol molt àgil, mida petita i es mouen a prop de terra. Com que els agrada la vegetació baixa, als jardins no s'estan als espais oberts sinó a zones embardissades, fosques i humides. És per això que sovint, els ciutadans es troben plens de picades sense haver vist res d'especial», recullen en el seu web. Una altra de les curiositats de l'animal és que les responsables de la recerca de sang humana per poder alimentar les larves són els mosquits femella. Els mosquits mascle no piquen i els agrada el nèctar de les flors. «En set dies, una miqueta de la nostra sang s'haurà convertit en uns 80 nous mosquits. N'hi haurà la meitat de femelles, i si totes tornen a picar, al cap d'una setmana més, tindrem 3.200 nous mosquits tigres a casa nostra», especulen i alerten els responsables del servei.

L'ajuda del ciutadà

Les administracions han vist des del primer moment que en aquest cas, potser més que en els altres, la col·laboració ciutadana és imprescindible per aconseguir resultats en la lluita contra el mosquit tigre. L'educació cívica, l'acció social i la pedagogia col·lectiva per combatre-la són eines efectives, com l'experiència que s'ha fet a les escoles de Salt. Aquesta col·laboració, però, en determinades poblacions s'ha redactat de manera d'ordenança municipal que inclou sancions per tots aquells que tot i ser conscients que han de mantenir a ratlla el mosquit tigre, per negligència no hi actuen. Llocs com Arenys de Mar, Cerdanyola del Vallès o Lliçà de Munt ja han aprovat un reglament que preveu sancions de fins a 600 euros.

En qualsevol cas, els experts aventuren que la plaga del mosquit tigre no s'eradicarà fàcilment i que evitar-ne l'expansió és pràcticament impossible. L'única esperança és que la conscienciació de les conseqüències que el mosquit tigre té en les persones acabi minimitzant el seu efecte perquè tothom hi posi de la seva part per posar fi a la plaga d'aquest insecte.

CARACTERÍSTIQUES

Mides
Entre els 2 mm i els 10 mm
Cos
Ratllat amb franges blanques
Hàbitat
Els ous i les larves viuen en petits dolls d'aigua estancada
Activitat
Diürna. Les femelles són més molestes perquè piquen moltes vegades
Àmbit d'actuació
No volen més enllà dels 400 metres del lloc de cria

ELS MUNICIPIS AFECTATS

2004
Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès
2005
Sant Quirze del Vallès, Rubí, Molins de Rei, Ripollet, Terrassa, Barberà del Vallès, Barcelona, El Papiol, Altafulla
2006
Montcada i Reixac, Badia del Vallès, Sitges, Polinyà, Castellbisbal, Sta. Perpètua de la Mogoda, Vilanova i la Geltrú, Caldes d'Estrac, Gavà, Castelldefels, Pallejà, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Vallirana, Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat
2007
Gelida, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Cubelles, Arenys de Mar, El Masnou, Canet de Mar, Montgat, Sabadell, Ullastrell, Castellar del Vallès, Palau Solità i Plegamans, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Esparreguera, Sant Andreu de la Barca, Viladecans, El Prat de Llobregat, Castellví de Rosanes, Sant Joan Despí, La Palma de Cervelló, Cervelló, Martorell, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Abrera, Santa Coloma de Cervelló
2008
Torredembarra, Tiana, Vilassar de Dalt, Lliçà d'Amunt, Calella, St. Cebrià de Vallalta, Canyelles, Tordera, Tarragona, Maials, El Vendrell, Teià, St. Pere de Ribes, Calafell, Granollers, Argentona, Cardedeu, Premià de Dalt, St. Vicenç de Castellet, St. Vicenç de Montalt, Martorelles, St. Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat, St. Esteve Sesrrovires, Vacarisses, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Vidreres, Maçanet de la Selva, Blanes, St. Andreu de Llavaneres, Premià de Mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.