L'esclat d'un poble

Tots els anys acabats en 4 i en 9 se celebren a Ulldecona les Festes Quinquennals, tot coincidint amb la festa major

Barreja de religiositat i festa grossa, entre la divinitat i l'esforç col·lectiu, cada cinc anys els falduts (com es coneix els habitants d'Ulldecona) celebren les Festes Quinquennals. Des del 1944 el poble sencer baixa –a peu i en romeria– la marededéu de la Pietat des de l'ermita (a uns quatre quilòmetres de la població) i, durant nou dies, la passeja per cada un dels seus carrers. És l'esclat d'un poble que va fer una promesa: tornar cada cinc anys.

Ulldecona té dos patrons: Sant Lluc (a l'octubre) i la Verge de la Pietat (al setembre). Durant la guerra, la imatge de la Pietat va ser destruïda dins l'ermita. En acabar la contesa, un artista local, Vicent Barrera, va esculpir una nova imatge –la que avui podem contemplar–, i l'any 1944 un reduït grup de persones va decidir baixar-la, exhibir-la pertot arreu, i repetir-ho cada cinc anys. No podien imaginar l'embranzida i el ressò popular que aquest fet ràpidament agafaria. La promesa d'aquests falduts va ser la llavor de les Festes Quinquennals. Més tard la festa major es va traslladar al setembre (de primer se celebrava per Sant Lluc) i l'eufòria de les Quinquennals es va fer més gran.

«Aquests dies, tradició popular i fervor religiós van de bracet en un poble que és una realitat multicultural», explica Josep Rodrigo, regidor de Turisme d'Ulldecona. Perquè dels 7.600 habitants, segon l'últim padró municipal, el 25 per cent són nouvinguts. Molts d'ells viuran les seves primeres Quinquennals.

Després de la romeria, la imatge entra al poble pel carrer Major, ple a vessar, fins a l'església. L'alegria es barreja amb les llàgrimes, sentiments a flor de pell d'un poble que es transforma. Els carrers, vestits de festa, llum i flors, reben la seva patrona. El poble es distribueix en sectors i no hi ha carrer ni carreró per on la processó no passi.

Ulldecona fa goig

Els anys acabats en 4 i en 9, Ulldecona es reinventa, majestuosa. Es netegen les façanes i durant les nits d'estiu els veïns culminen els projectes de decoració que han ideat, debatut i somiat des de fa mesos, en alguns carrers principals fins i tot des d'un parell d'anys abans. Els lluiran del 4 al 13 de setembre. Hores i hores de treballs manuals, de retallar paperets, de cosir roba, de pintar testos, de clavar filferros... Moltes hores de convivència.

Després d'aquests nou dies, la marededéu, acompanyada per la gent del poble, torna a la tranquil·litat de l'ermita, on s'esguarda des de la muntanya una Ulldecona que acaricia suaument el Montsià.

ELS ACTES RELIGIOSOS

Divendres, dia 4 de setembre
17.00 h. Baixada de la marededéu des de l'ermita cap a les Ventalles. Processó pels carrers del barri i tornada a l'ermita.
A les 19.00 h, sortida de la marededéu de la Pietat, des de l'ermita fins al poble en romeria.
A les 20.30 h, arribada de la marededéu a la plaça de l'Església.
Dissabte, dia 5 de setembre
Sector Sant Vicent.
Diumenge, dia 6 de setembre
A les 10.30 h, missa solemne. Romeria cap a Sant Joan del Pas.
16.00 h. Romeria cap al castell.
18.30 h. Romeria cap a Valentins
20.00 h. Missa vespertina.
21.30 h. Processó pels carrers del sector Mare de Déu de la Salut. I novena.
Dilluns, dia 7 de setembre
Sector Sant Cristòfol.
Dimarts, dia 8 de setembre
Sector Sant Antoni.
Dimecres, dia 9 de setembre
Sector Sant Pasqual.
Dijous, dia 10 de setembre
Sector de la Puríssima.
Divendres, 11 de setembre
Sector Sants Màrtirs i Mare de Déu del Roser.
Dissabte, dia 12 de setembre
22.00 h. Rosari i novena. Processó dels farolets. Ofrena Floral.
Diumenge, 13 de setembre
9.00 h. Romeria cap a l'ermita.
11.30 h. Final de la novena i missa solemne a l'ermita, amb l'assistència d'autoritats i pubilles

Des del 1944

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

Els ornaments dels carrers han evolucionat. Per una banda, cada cop s'han arreglat més carrers –actualment una setantena–, i per l'altra, la decoració es va fent més sofisticada. Les plantes naturals, les esparregueres i els verdets donen pas als filferros i les flors impermeables de paper.

Devoció popular en processó

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

A Alcanar (Montsià) també tenen unes festes quinquennals, en aquest cas en honor de la Verge del Remei. El proper 30 de setembre –deu dies abans del segon diumenge d'octubre–, la imatge de la marededéu serà baixada al poble, portada per la quinta d'enguany i acompanyada de nombrosos devots. Un esclat d'entusiasme i emoció recorrerà el poble i una processó de 24 quilòmetres passejarà pels carrers i les Cases d'Alcanar fins al segon diumenge d'octubre.

Del 5 al 8 setembre hi ha quinquennals a Vimbodí i Poblet A la localitat de la Conca de Barberà les festes estan dedicades a la Mare de Déu dels Torrents. També a Morella (País Valencià), seguint la promesa feta a la Mare de Déu de Vallivana, fa tres-cents anys que continuen la tradició celebrant les Festes Sexennals. I justament cada 30 anys coincideixen les manifestacions de Morella, Alcanar, Ulldecona i Vimbodí. La propera serà el 2024.

Jotes entre mantons

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

El dilluns de festa major, a mitjanit, unes tres-centes parelles amb els vestits tradicionals –les dones llueixen mantons que sovint han heretat de mares i àvies– surten de l'ajuntament acompanyades per la Banda de Música per anar fins a la plaça porticada de l'església de Sant Lluc. Allà ballen les típiques jotes. Enguany s'estrena la Jota per a Lluc i Pietat, composta per Paco Lavega Serra.

Els bous prenen el carrer

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

Els bous al carrer són molt populars en algunes poblacions de Montsià i el Baix Ebre. Per festes hi ha bous al carrer, bous a plaça i bous embolats (amb boles de foc a les banyes). Gairebé cada dia hi ha espectacle a la plaça de bous, que es construeix expressament en uns terrenys del costat de les escoles (cedits per Mobles Arnau). A la tarda, bous de plaça i al vespre, bous embolats.

Preliminars

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

El jove Xavi Martí, subdirector general d'Estrangeria en el Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació, serà l'encarregat de pronunciar el pregó de les Quinquennals d'Ulldecona el proper 4 de setembre (23.30 h). Però dues setmanes abans que s'encetin les festes, el poble viu amb ànsia els actes preliminars: els veïns i veïnes van acabant de pintar, es troben per fer els últims retocs a les flors que han d'ornamentar els carrers, s'assagen les jotes, hi haurà la I Fira de Caça (al poliesportiu antic) i avui divendres (20.00 h) s'inauguren diverses exposicions que estaran obertes durant totes les festes: a la Casa de Cultura, als claustres de l'ajuntament, a la sala de plens de l'ajuntament, també al primer pis, i a la sala de Caixa Tarragona.

Carrosses plenes de confeti

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

Un dels últims actes de les festes (dia 12, 18.00h) és la desfilada de carrosses, fetes per les entitats, els barris i jovent, i la gran batalla de confeti i caramels, amb l'acompanyament de la Banda de Música i de les Majorets i Banda d'Ulldecona. La caravana passarà pels carrers Estació, Mar, Sales i Ferré, Major, Església, Diputació, Verdaguer, Murada de Dalt i de Baix, Calvari i Berenguer.

Fins d'aquí a cinc anys

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

Amb motiu de les Quinquennals 2009 es posarà a la venda material divers per tal que el record de les festes pervisqui des d'ara i durant cinc anys. A l'Oficina de Turisme es poden adquirir clauers (5 euros), penjolls de llautó (5 euros) i de plata (25 euros) i gots (1 euro) mentre que a l'ajuntament es vendran samarretes amb el logotip de les festes al preu de 8 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.