Les ferides de l'IBI, obertes

Diversos veïns d'Altafulla continuen la lluita contra la revisió cadastral de l'any 2006, que ha creat, al seu parer, situacions discriminatòries entre zones. Les més perjudicades, el barri del Poblat i el barri marítim

El carrer de la Cadernera a Altafulla presenta des de l'any 2006 una particularitat. A banda de ser un dels límits entre el barri del Poblat i un grup de cases unifamiliars, ara les seves dues voreres estan també oposades per un nou motiu: els valors cadastrals imposats per la darrera revisió, que ha generat en els darrers anys un conflicte veïnal al municipi. Així, a la banda del Poblat del carrer, els habitatges (blocs de pisos de poca altura) han de fer front a uns valors situats en més de 1.400 euros per cada metre quadrat. A l'altre costat, on hi ha cases unifamiliars, aquests valors baixen fins als 270 euros.

Aquesta és una de les situacions «injustes» que, segons l'Associació d'Afectats per la Revisió Cadastral a Altafulla (Adarca), va provocar la ponència aprovada el 2006, i que fins a l'any 2016 es traduirà en augments progressius de l'impost de béns immobles (IBI) que han de pagar els veïns. Els barris del Poblat i la zona marítima, on els valors superen els 1.000 euros per metre quadrat, són els que més han patit la revisió, contra la qual ara volen iniciar accions legals.

Dificultats

Marga Badia, membre de la junta d'Adarca, és també propietària d'un pis de 60 m² situat en una finca antiga de la plaça dels Vents, al barri marítim. L'any 2006 pagava 165,75 euros d'IBI a l'any, i el pis tenia un valor cadastral de 19.500 euros. Un cop s'hagi aplicat del tot la revisió cadastral, d'aquí a cinc anys, haurà de pagar 980 euros i el seu pis tindrà un valor cadastral de 108.978,90 euros. «Normalment aquests valors són la meitat del preu de mercat, però aquest és molt més elevat», es lamenta la propietària, que, davant de la càrrega impositiva, ha decidit posar en venda el pis. «Serà difícil que algú me'l vulgui comprar amb aquestes xifres de l'IBI», afegeix.

La indignació de molts d'aquests afectats es veu incrementada en veure els valors que s'han aplicat a altres zones, com és el cas del barri de Sant Antoni, una zona de xalets de luxe on el valor per metre quadrat és de només 137,96 euros. «Per tant, un xalet paga el mateix d'IBI que un pis de 60 o 70 m² al Poblat o el barri marítim», comenta Carme Porta, també membre de la junta d'Adarca. Aquesta entitat es va començar a articular arran de les manifestacions mensuals que els afectats han organitzat en els darrers dos anys al municipi, malgrat que asseguren que la mobilització es veu dificultada per diferents factors. «El 90% dels afectats són gent de fora d'Altafulla i de l'estranger que tenen una segona residència al barri marítim, i aquestes persones no volen problemes», comenta Badia.

Ara, l'associació es planteja emprendre accions legals, després que altres ens on han acudit (com el Síndic de Greuges) no han pogut intervenir al seu favor. «Hem consultat un advocat que ens ha proposat noves vies legals que estem estudiant», expliquen. L'entitat és també molt crítica amb la gestió del consistori, que ha defensat reiteradament que la realització d'una nova revisió no és possible de moment, i ha anunciat que treballarà per aconseguir-ne una de parcial al Poblat i Sant Antoni, zones on reconeixen que el cadastre va cometre errors en la revisió. Els veïns també han denunciat que la revisió ha beneficiat les propietats d'alguns regidors, cosa que l'Ajuntament sempre ha desmentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona