Les entitats veïnals volen fer costat als municipis a l'hora de reclamar més diners

La Confavb vol a canvi, però, que els ajuntaments creïn fons socials per ajudar «els que realment ho necessiten»

El fet que l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja hagi aprovat una baixada dels impostos per a l'any vinent; que altres municipis, com ara Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental) o la Seu d'Urgell, hagin anunciat que ho estudien, o que hi hagi un degoteig d'ajuntaments que congelen gran part dels impostos per al 2010 no els tranquil·litza. I és que n'hi ha molts altres –com deixava al descobert clarament l'enquesta a una quarantena de municipis de la regió metropolitana publicada per aquest diari el 21 de setembre passat– que ja han anunciat que no tindran altra opció que apujar els impostos per fer front a un any 2010 molt complicat.

El president de la Confavb, Joan Martínez, explica que l'entitat que aplega les federacions d'associacions de veïns de Catalunya no es nega a apujar impostos «sempre que puguin parlar de quins impostos apugen i quins no es poden tocar per la seva càrrega social». Martínez, però, reclama que amb aquests diners que es puguin recaptar de més «es creïn uns fons socials que es destinin a la gent que realment ho necessita». El líder veïnal defensa que des dels barris sí que se sap qui ho necessita, i s'evitaria que els ajuts anessin a parar «als veritables professionals de demanar-los i rebre'ls».

Martínez, fins i tot, assegura que estan disposats a sortir al carrer o acompanyar els representants dels ajuntaments en la demanda d'un nou sistema de finançament local. Ara, això sí, sempre que després se'ls expliqui a què es destinen aquests diners i es creï aquest nou fons social.

Decepció amb FMC i ACM

Les entitats veïnals es mostren, però, molt decebudes del tracte que han rebut en els darrers mesos per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). La campanya contra la pujada d'impostos, taxes i preus públics per sobre de l'IPC, que els va dur a sortir dos cops al carrer, va servir perquè les dues entitats municipalistes i la Confavc arribessin a un principi d'acord pel qual els veïns participarien, d'alguna manera que calia concretar, en la decisió del destí dels diners que s'han de destinar als fins socials. Martínez denuncia que aquest acord no s'ha plasmat mai en paper i «el tancament absolut de les entitats municipalistes en els darrers mesos».

Aquesta decepció fa que la Confavb hagi avisat tots els seus associats que estiguin especialment atents a les decisions sobre la pressió fiscal que prenguin en aquests mesos –les aprovacions de les ordenances, entre la provisional i la definitiva, acostuma a anar de l'octubre a finals d'any– per controlar que no estiguin per sobre de l'IPC, que, de fet, pot acabar l'any sent negatiu. A més, hi ha ajuntaments que van justificar els augments de l'any passat pel fet que sempre fan els càlculs de juliol a juliol o d'agost a agost i aquest any aquests dos IPC han estat negatius. Martínez no vol avançar esdeveniments però alerta que si hi ha «augments, de nou, abusius» ho denunciaran públicament i, en darrera instància, no descarta més mobilitzacions.


La majoria dels ajuntaments van justificar els augments dels impostos, les taxes i els preus públics per a aquest any 2009 pel fet que, tot i que l'IPC va acabar l'any 2008 a l'1,5%, els números «sempre es fan», amb l'interanual de juliol, agost o setembre, quan aquest indicador estava molt per sobre. Enguany, però, aquest indicador ha estat negatiu en els tres mesos i, en aquests moments, l'IPC a Catalunya se situa al 0,5% negatiu. Tot i això, només l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja ha abaixat els impostos l'1,4%. Ara, davant de la conjuntura econòmica, però, sí que hi ha una majoria de municipis que anuncien que els tributs de l'any 2010 quedaran igual que els del 2009.

Principals augments dels preus dels serveis bàsics l'any 2009, segons el recull de la Confavc
Impostos, taxes i preus públics
Mitjana del 4,5%
Aigua, a l'àrea metropolitana
8,3%
Residus metropolitans
7%
Renfe
5% en els bitllets de mitjana distància i 6% en els de rodalies
Transports públics metropolitans
Mitjana del 4,7%
Peatges
4,4% en els de l'Estat i 4,6% en els de la Generalitat
Electricitat
3,4%

Els exemples a seguir

La campanya que va dur a terme la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavb) amb l'eslògan de Prou abusos pels nostres barris! no va aconseguir més que bones paraules per part de les administracions i les entitats municipalistes, però hi va haver ajuntaments concrets que van arribar a acords, signats o verbals, amb les federacions veïnals. Aquests ajuntaments van ser els de l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat i Sant Just Desvern. En el cas de Badalona, per exemple, l'Ajuntament i la plataforma que formava la Federació d'Associacions de Veïns i la plataforma La Crisi que la Paguin Ells van acordar el mes d'abril no incrementar les taxes i els preus públics més habituals per a aquest any 2009, entre els quals hi ha la taxa de serveis socials, el preu públic per la utilització d'espais, l'entrada al museu o la utilització de les instal·lacions esportives.

A més, l'acord preveia la creació d'una sèrie de bonificacions per a l'any vinent, bonificacions que es van aprovar en el ple de dimarts passat. D'aquesta manera, les famílies nombroses i els desocupats que no cobrin subsidi es beneficiaran d'una rebaixa en l'impost sobre béns immobles, i les empreses que tinguin pèrdues també pagaran menys d'impost d'activitats econòmiques.

Acords també per als transports

En la mateixa línia, les entitats veïnals van aconseguir, abans d'aquesta campanya, però, un altre èxit. El 4 de desembre de l'any 2008, l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT) i la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya van signar un conveni que regula les condicions en què s'ha d'aplicar el recàrrec sobre l'impost sobre béns immobles (IBI) que preveu la llei d'hisendes locals amb l'objectiu de finançar parcialment el transport públic de viatgers. La Confavc posa aquest conveni com a exemple a seguir ja que els permet, acceptant l'impost, condicionar-lo des d'un punt de vista social. D'aquesta manera, les finques residencials amb un valor cadastral inferior a 40.000 euros n'estan exemptes i es bonifica en un 50% en el cas de les famílies nombroses amb ingressos que no superin els 30.000 euros anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona