Les Garrigues es prepara per a una «allau» de parcs eòlics i reclama compensacions

Volen que es limiti la producció i que es reparteixin els beneficis

No es pot dir que les Garrigues estigui en guerra contra els parcs eòlics. Però sí que alguns ciutadans, entitats i alcaldes estan vigilant l'horitzó i comptant les forces de cada bàndol per veure si el territori pot plantar cara a les grans empreses elèctriques que desembarcaran, ja sigui directament o amb intermediaris, als turons de la comarca.

De moment, diverses entitats ciutadanes estan promovent una coordinadora que s'oposa a la instal·lació «massificada i especulativa» de centrals eòliques a la comarca. «Estem a favor de les energies renovables, però no volem que ens trinxin el territori d'aquesta manera», explica Miquel Andreu, membre d'una plataforma d'afectats pel parc eòlic de la Granadella (Garrigues) i portaveu provisional de la coordinadora Garrigues Defensem el Territori.

La coordinadora està fent actes de divulgació aquestes setmanes (divendres ho va fer a Cervià de les Garrigues, i dies enrere a les Borges Blanques), amb l'assessorament del geògraf de la Universitat Rovira i Virgili i expert en desenvolupament energètic, Sergi Saladie.

Límits i compensacions

A Cervià, la coordinadora va expressar dos objectius a assolir: limitar la instal·lació de parcs eòlics a la comarca (ara mateix està prevista una producció de 500 mW a l'any en una comarca que només en consumeix 45, i s'està en espera del desenvolupament del decret del Departament d'Energia i Mines que establirà les noves zones on se'n poden fer) i fer que una part dels beneficis que generen els parcs eòlics es quedi a la comarca. Segons Ramon Queralt, membre de la coordinadora, els parcs eòlics actuals «només deixen entre un 1% i un 2% de benefici al territori en forma de compensació als ajuntaments i propietaris, mentre que la gran part del pastís se l'enduen les empreses i companyies elèctriques que els exploten, que tenen la seu lluny del territori i que no en generen cap retorn». La coordinadora proposa fins i tot que des del territori es gestioni part de la producció elèctrica. Andreu indica que un percentatge adequat seria d'un 20% o 30% de la producció.

Sense formar part de la coordinadora, el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Balsells, coincideix a dir que els parcs han d'aportar compensacions al territori, sigui de la manera que sigui, i va expressar la preocupació de les autoritats de la comarca que els parcs puguin posar en crisi les dues apostes estratègiques de desenvolupament del territori: l'oli i el turisme gastronòmic, de natura i paisatge.

Molins de vent a Collserola?

La coordinadora de les Garrigues defensa que la implantació dels parcs eòlics hauria de ser més repartida al conjunt del territori català i no concentrar-se a les comarques del sud. En això hi està d'acord el geògraf Sergi Saladie, que assegura que, si bé el sud de Catalunya i l'Empordà són les terres més ventoses, això no implica més eficiència: «En el transport a les grans àrees de consum elèctric hi ha grans pèrdues d'electricitat, i, a més, amb vents superiors a 90 km/h els aerogeneradors s'han d'aturar.» Saladie esmenta un estudi segons el qual Barcelona registra un règim de vent més òptim per a la producció eòlica que el Perelló o l'Alt Empordà. «Per què no aerogeneradors a la serralada de Collserola?», es pregunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona